1982 yılında kurulan Aromsa; mikroenkapsüle, sıvı, toz ve granül formda çeşitli sektörlerde kullanılmak üzere aroma verici üretiminin yanı sıra sos ve meyve preparatları ile karamelize şeker, karamel renklendirici üretimini de gerçekleştiriyor.
Türkiye’de endüstriyel aroma verici ve sos üretiminde lider olan Aromsa, ticari faaliyetine 1982 yılında İstanbul’da başladı. Kurulduğu günden bu yana kendi öz kaynakları ve insan gücü ile Türkiye’de ve dünyada sağlıklı büyüme hedefi ile kazançlarını yatırıma dönüştüren Aromsa, 1990 yılında Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınarak üretim kapasitesini artırdı. Devam eden yatırımlarla, toplam 24.000 metrekare alanı olan dört ayrı fabrika binasına, Nisan 2014 itibariyle Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde almış olduğu beşinci fabrika binasını ekledi. Böylece, toplam alanını 37.000 metrekareye yükseltti. Giderek büyüyen hacmi ile faaliyetlerini devam ettiriyor.
Aromsa; mikroenkapsüle, sıvı, toz ve granül formda çeşitli sektörlerde kullanılmak üzere aroma verici üretiminin yanı sıra sos ve meyve preparatları ile karamelize şeker, karamel renklendirici üretimini de gerçekleştiriyor. Ürünler; Türk Gıda Kodeksi ve Avrupa Birliği regülasyonları doğrultusunda kalite standartlarına uygun şekilde üretiliyor. Aromsa; kalite yönetim sistemi, çevre yönetim sistemi, gıda güvenliği yönetim sistemi ISO belgeleri, iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi, BRC, AIB sertifikalarına ve bilgi güvenliği sistemi ISO belgesine sahip bir firma.
Türk Gıda Kodeksi Katkı Maddeleri Yönetmeliği’ne göre; gıda katkı maddesi, besleyici değeri olsun veya olmasın, tek başına gıda olarak tüketilmeyen ve gıdanın karakteristik bileşeni olarak kullanılmayan, teknolojik bir amaç doğrultusunda üretim, muamele, işleme, hazırlama, ambalajlama, taşıma veya depolama aşamalarında gıdaya ilave edilmesi sonucu kendisinin ya da yan ürünlerinin, doğrudan ya da dolaylı olarak o gıdanın bileşeni olması beklenen maddelerdir. Aromsa’nın üretimini gerçekleştirdiği aroma vericiler katkı maddesi değildir. Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliği ve Avrupa Birliğinin 1334/2008 sayılı ilgili regülasyonu ile regüle edilirler.
Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliği’ne göre Aroma verici; olduğu haliyle tüketilmesi amaçlanmayan, tat ve/veya koku vermek amacıyla gıdalara eklenen aroma verici maddeler, aroma verici preparatlar, ısıl işlem aroma vericileri, tütsü aroma vericileri, aroma öncülleri veya diğer aroma vericiler ya da bunların karışımlarından yapılan veya oluşan üründür.
Aroma vericiler, son tüketici tarafından direkt olarak kullanılmaz; üretim esnasında “g/kg” – “g/l” düzeyinde ürün formüllerine ilave edilir. Farklı nedenlerle çok çeşitli ürün gruplarında aroma vericiler kullanılıyor.
Aroma vericilerin genel olarak kullanım amaçları
- Yağ, şeker ve tuz gibi istenmeyen bileşenlerin azaltılması nedeniyle kaybedilen lezzetin gıdaya geri kazandırılması.
- Son üründeki istenmeyen tat ve kokuyu maskelemek.
- Farklı lezzetler yaratarak ürün çeşidini artırmak.
-
Bölgesel ve sezonluk lezzet değişikliklerini dengelemek olarak belirtilebilir.
Aroma Vericiler Yönetmeliği’nde kullanımına izin verilen aroma verici maddeler toksikolojik çalışmaları tamamlanmış, EFSA (European Food Safety Authority) gibi kuruluşlar tarafından onaylı, insan sağlığına uygun bileşenlerdir. Aromsa, üyesi olduğu EFFA (European Flavour Association) ile aroma vericiler konusunda gerçekleştirilen çalışma ve çalışma sonuçları gibi gelişmelerden anında haberdar olabiliyor. Firma yöneticileri, bu doğrultuda gerekli durumlarda formülasyonları açısında gerekli aksiyonu kısa sürede alabildiklerini söylüyor: ‘’Aroma vericiler katkı maddesi değildir, ancak aroma verici içerisinde katkı maddeleri kullanılabilmektedir. Türk Gıda Kodeksi Katkı Maddeleri Yönetmeliği’nde aroma vericilerde kullanımına izin verilen katkı maddeleri ve kullanım limitleri belirtilmektedir. Aromsa olarak; hem Türkiye’deki yasal kısıtlar hem de Avrupa Birliği mevzuatındaki kısıtlar doğrultusunda, ürünümüzün kullanılacağı son ürün göz önünde bulundurularak, katkı maddeleri belirtilen limitler çerçevesinde kullanılmaktadır. Aromsa sisteminde tanımlı bu kısıtlar doğrultusunda Ar-Ge çalışmasını gerçekleştiren aromatisyenlerimiz iş ortaklarımız için uygun çözümleri bulmaktadır.’’
Aromsa’nın ürünleri sırasıyla şöyle:
*Sıvı Aroma Vericiler:
- Standart Sıvı Karışımlar
- Emülsiyonlar
*Toz Aroma Vericiler:
- Standart Toz Karışımlar
- Mikroenkapsüle Toz Aroma Vericiler
-
- Püskürtmeli Kurutucuda Üretilen
- Ekstrüzyon ile Üretilen (CAMAROM®)
*Doğal Ekstraktlar
*Karamelize Şeker
*Karamel Renklendiriciler
*Sos ve Meyve Preparatları
*Emülsiyon ve Bulanıklık Vericiler
*Enzim Modifiye: Peynir, Tereyağı, Krema
Ürünlerin uygulama alanları
Aromsa’da üretilen tüm aroma verici formları, sos & meyve preparatları ve ekstraktlar; farklı bitmiş ürünlerde uygulamalı olarak değerlendirilirken, aroma vericilerin bitmiş ürünlerdeki performansları, stabiliteleri, tat & koku özellikleri ve uygunlukları da değerlendiriliyor. Ürünlerin kullanıldığı ürün çeşitleri oldukça fazla olmakla birlikte, en yoğun çalışılan ürün uygulamaları şu şekilde özetlenebilir:
- Fırıncılık ürünleri (kek, bisküvi, kraker, gofret, ekmek, kruvasan, milföy)
- Şekerleme, çikolata, sakız
- Krema ve tatlılar (krem brule, cheesecake, panna cotta, mousse)
- İçecekler (gazlı, gazsız, meyveli, alkollü, aroma vericili içecekler, enerji içecekleri, şerbetler)
- Cipsler, kuruyemiş ve soslar (mayonez, ketçap, salata ve et sosları)
- Şarküteri ve ileri işlenmiş ürünler
- Süt ve süt ürünleri, dondurma
- Toz ürünler ve mutfak yardımcıları (çorba ve pudingler)
- Tütün ürünleri
- İlaç ve ağız sağlığı
- Hayvan yemi.