2024, HUM için atılım yılı oldu

HUM Oil&Fat Technologies CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Uzun, HUM’un 2024’teki zorlu süreçte, farklı pazarlara ulaşmak için gayret gösterdiğini ve bunda da başarılı olduğunun altını çiziyor.

2024 yılının global sıkıntılar nedeniyle ülkeler, firmalar ve bireyler için çok rahat geçmediğini söyleyen HUM Oil&Fat Technologies CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Uzun, savaş, doğal afet, iklim sorunları ve göçlerin dünyadaki tüm ekonomileri ve uluslararası ticareti etkilediğini ifade ediyor: “Bu bağlamda ülkelerin ve paktların kendilerini korumak için uyguladığı kısıtlamalar, ambargolar, vergiler, damping uygulamaları, gümrük duvarlarının yükseltilmesi gibi serbest ticareti kısıtlayan unsurlar global ticareti olumsuz etkiledi; ülkeler-paktlar-kutuplar arası ticaret savaşları amansızca sertleşti. Bu durumda hem firmalar ve hem de ülkeler her türlü duruma ve gelişmeye ayak uyduracak şekilde pozisyon alabilecek enerji ve esnekliğe sahip olmak zorundalar.”

Ertuğrul Uzun, HUM’un bu zorlu süreçte farklı pazarlara ulaşmak için gayret gösterdiğini ve bunda da başarılı olduğunu vurguluyor: “HUM, 2024 yılı içinde pazarını daha da geniş bir coğrafyaya yayarak Balkanlar, Doğu Avrupa, Avrupa, Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da birçok ülkede faaliyet göstermiş, yatırımcılara ulaşmış ve projeler kazanmıştır. HUM bu projeleri başarıyla tamamlayarak ekipmanları ve tesisleri çalıştırmış, performans test çalışmalarını gerçekleştirerek kesin kabul sertifikalarını almıştır.”

“Potansiyel müşterilere ulaşmada başarılı olduk”

Birçok ülkede fuar, konferans, seminer faaliyetlerine katılan HUM, 2024 yılında pazarlama faaliyetleri açısından çok gayret göstererek, potansiyel müşterilere ulaşmada başarılı oldu.

Firma; Türkiye’nin yanı sıra Kanada, Hollanda, Rusya, Karadağ, Özbekistan ve Pakistan gibi ülkelerdeki konferans ve fuarlara katıldı ve bunların bir kısmına da sponsor oldu. Ertuğrul Uzun bu konuda da şöyle konuşuyor: “Firma vizyonunun gelişmesi ve geniş pazarlarda tanınabilmesi için gerekli gördüğümüz bu faaliyetlere 2025 yılında da katılım sağlamaya devam edeceğiz.”

2024 yılı HUM için “İş Geliştirme, İşbirliği Geliştirme, Ürün Geliştirme” faaliyetleri açısından bir yapılanma yılı oldu. Uzun, “İlgili birim ve departmanları her üç başlıkta spesifik ve kategorik olarak planlanmış faaliyetleri ifa etmişlerdir. İleriye yönelik planlanmış faaliyetler üzerinde çalışmalar devam etmektedir” diyor.

“HUM’a özel teknik LLM (Büyük Dil Modeli) geliştirdik”

İmalata yönelik olarak yapılan modern teknoloji yatırımlarına da dikkat çeken Ertuğrul Uzun, şunları söylüyor: “Makine parkımıza kazandırdığımız kaynak robotu ve orbital kaynak kullanımı yanı sıra yeni jenerasyon CNC tezgahlarımızla kalite-verim-kapasite artışı sağladık, dışa bağımlılıkta azalma ve imalat maliyetlerinde düşüş sağladık. Bu da HUM’un piyasalardaki rekabet gücünü artırdı. Ege Serbest Bölgesi’ndeki imalat fabrikamızın verimliliğini artırmak için ilave bir kapalı alanı daha faaliyete aldık, orası daha çok tamamlanmış ve teslimi bekleyen imalatların stok sahası olarak kullanılacak.

Finans, muhasebe, satış, pazarlama ve proje yönetimi faaliyetlerimizde otomasyon sağlayacak sistemlerin 2024 yılında başarıyla kurulup çalıştırılması ile departmanlarımızın verimini artırdık. Geliştirme yaptığımız ve otomasyona geçtiğimiz konuların başında faturaların muhasebeleştirilmesi ve ürün stok kayıtları geliyor. Kullandığımız yazılımlar, teknik çizimleri otomatik olarak okuyup, ilave çalışmaya gerek duymadan çizim bilgilerinden yararlanarak otomatik stok kaydı açabilmektedir. Bu da proje mühendislik kısmında bizi hızlandırdı. Yapay zeka alanında da HUM’a özel teknik LLM (Büyük Dil Modeli) geliştirdik. İçinde yağ sektörü ve teknolojisi hakkında geniş literatür bulunduran bu dil modeli sayesinde mühendislerimiz merak ettikleri teknik sorular hakkında hızlıca cevap alabiliyorlar. Bu alanda çalışmalarımız gelişerek devam edecek.”

“Yağ rafinasyonunda bazı yenilikler üzerinde çalışıyoruz”

Uzun, ürün ve sistemlerin tanıtımında broşür, video ve animasyon gibi unsurların web sitesi dahil olmak üzere sosyal medya ve sunumlarda yaygın olarak kullanılması açısından 2024’ün, HUM için bir atılım yılı olduğunun altını çiziyor: “Yüksek kalite render ve detay içeren teknik animasyonlarımız büyük ilgi gördü. Ekipmanlarımızın tümü için teknik animasyonları tamamlama çalışmaları hızla devam ediyor.

Ürün yelpazemizin gelişmesi için mevcut yetenekli kadrolarımızın ve mühendislik altyapımızın yanı sıra “İşbirliği Geliştirme” kapsamında konusunda uzman kişi, kurum ve kuruluşlar ile çalışmak ve işbirliği yapmak konusundaki gayretlerimizi yoğunlaştırdığımız bir yıl oldu 2024. Makinelerimizi ve proseslerimizi geliştirmek ve çeşitlendirmek, son teknolojik gelişmelere ayak uydurmak, çevreye ve insan sağlığına saygılı üretime yönelik prosedürleri sağlamak adına gayretlerimizi yoğunlaştırdık, birçok yeniliğe imza attık. Mesela bunlardan bir tanesi HUM için çok önemli bir kilometre taşıdır, dünyada sadece bir iki majör firmanın yapmaya cesaret ettiği, bir adedi günde 900-1000 ton yağlı tohum sıkacak yağ presi dizaynını ve satışını gerçekleştirmiş olmaktır; bu presimizin dizaynı tamamlandı, imalatı devam ediyor, birkaç ay içerisinde kullanıcısına teslim edilecektir. Bunların yanı sıra yağ rafinasyonunda bazı yenilikler üzerinde çalışıyoruz. Yüksek proteinli soya ürünleri üzerindeki çalışmalarımız sürüyor; biodizel ve sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) üretimi için hammadde olarak bitkisel yağların kullanıma uygun hale getirilme teknolojileri üzerinde çalışıyoruz.”

“2025’te faaliyetlerimizi geliştirerek devam ettireceğiz”

Ertuğrul Uzun, zorluklar ve sıkıntılar açısından 2025 yılının 2024’ten çok farklı geçmeyeceğini belirtiyor: “Belki ilave birtakım zorlukların da üstüne bineceğini tahmin etmek zor değil. Bu bağlamda HUM olarak hem faaliyetlerimizi geliştirerek devam ettirmek ve hem de Türkiye sanayisine ve ihracatına destek olmak adına yukarıda bahsettiğim gayretlerimize devam edeceğiz. Yeni pazarlarda esnek ve aktif olmak, mevcut pazarlarımızı korumak, ürün ve hizmetlerimizi geliştirmek, verimli ve yüksek performanslı çalışmak, kalite ve teknolojiyi yükseltirken rekabetçi olabilmek için maliyetleri düşürecek tedbirleri almak 2025 yılı hedeflerimizdendir.

Tabii ki, faaliyetlerimize ve gayretlerimize devam ederken bu global mücadelede desteğe de ihtiyacımız vardır. Aslında en önemli konu Türk mühendislik firmalarının, makine ve teknoloji imalatçılarının yurtiçi ve yurtdışı satışlarda nasıl en rasyonel şekilde destekleneceğinin tespit edilmesidir. Yerli sanayiciyi desteklemek ve ihracatı desteklemek sadece gümrük vergilerini yükselterek olmuyor, çünkü haksız rekabetini önlemeye çalıştığınız karşı taraf da buna misilleme yapıyor veya başka tedbirler alıyor: Sanayicisine ucuz hammadde sağlayarak, ihracata prim vererek, ucuz kredi vererek… İthalat-ihracat dengesine en büyük milli mesele olarak bakıyorlar, sanayicilerini ve ihracatçılarını ülke olarak topyekün destekliyor, yerli malı kullanıyorlar. Bizlerin de meseleye böyle bakmamız gerekir.

2025 yılının insanlık için, dünya için, Türkiye için, ulusumuz için, firmamız ve çalışanlarımız için güzel ve huzurlu günler getirmesini diliyorum.”