2013 yılında kurulan Par-Tek Danışmanlık ve Makina San. Tic. Ltd. Şti., ilk işini yine aynı yıl Gaziantep’te faaliyet gösteren bir firmanın rafinasyon ünitesinin kontinü-deodorizasyon kısmını imal ederek yaptı. Par-Tek Yönetim Kurulu Başkanı Halit Parlayan ile hem sektör hem de firması ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
– Sayın Parlayan, Par-Tek Danışmanlık ve Makine San. Tic Ltd. Şti.’nin kuruluş öyküsünü ve faaliyet alanlarını kısaca okuyucularımıza tanıtır mısınız?
Aslına bakarsanız, Par-Tek fikri oluşalı çok uzun zaman oldu. Bu fikir ile 1975 yılında Trakya Birlik Kooperatifi’nde üretim şefi iken tanıştım. Bitkisel yağlar ile 40 yılı aşkın bir deneyimim var. Daha o yıllarda “neden biz bu güzel ülkemizde böyle tesisler imal veya dizayn edemiyoruz” diye hayıflanıyordum ve bu yeterliliğe sahip bir iş kurma hayali yaşıyordum. Bunun akabinde, 1994’ten bu yana çeşitli proje ortaklıkları kurup çeşitli makine imalatçıları ile birlikte 34 proje tamamladım. 2013 yılında da bu hayalimi gerçekleştirme imkanı buldum ve Par-Tek şirketini kurdum. Daha sonrasında ise 2015 yılı mayıs ayında iki oğlumun desteği ile imalat atölyemizi faaliyete geçirdim. İki oğlum var; biri makine mühendisi, diğeri ise kimya mühendisi. Sağ olsunlar “biz de seninleyiz” diyerek desteklerini esirgemediler ve atölyemizi kurarak artık kendi mühendis kadromuz ve kendi ekibimizle imalatlarımıza başladık. Ağırlıklı faaliyet alanımızı bir cümle ile açıklarsak, tüm bitkisel yağların imalatı için gerekli olan makine ve proses dizaynıdır.
– Par-Tek’in ürün portföyü ve Ar-Ge çalışmalarınız ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Firmamızın ürün portföyünü kurulduğumuz günden itibaren genişletmek için çeşitli üniversiteler ve danışmanlar ile ortak çalışmalar yapıyoruz. Bitkisel yağların üretimi olarak çıktığımız bu yolda ülkemize yararlı olabilmek adına, danışmanımızla birlikte çam reçinesi kontinü prosesini dizayn ettik. Bunun yanında bir üniversitemizden hocamızla birlikte pamuk küspesinden balık yemi üretmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Bitkisel yağlar konusunda, 50-1.000 ton gün kapasite aralığında tesisler kurabilme gücüne sahibiz. Tohum halinde gelen bitkiseli, dünya standartlarına uygun hale getirip şişelemeye hazır hale getirine kadar anahtar teslim tesisleri kurarken müşteri odaklı çalışmalarımıza devam ediyoruz.
-Yurtiçi ve yurtdışı çalışmalarınız ile ilgili bilgi verir misiniz?
Bu yılki çalışmalarımızda ön planda yurtiçi yer alıyor. Kısmet olursa, mayıs ayı sonunda çam reçinesi ekstraksiyonu tesisimizi devreye almış olacağız. 100 ton gün kapasiteli kontinü bir sistemdir. Öte yandan ise Emek Yağ firmasının 200 ton gün ayçiçeği kapasiteli ekstraksiyon ünitesinin imalatı devam etmektedir. Planlanan devreye alma tarihi Ağustos 2017’dir.
Ayrıca 2015 yılında Gaziantep’te bulunan Pam Yağ firmasına 250 ton gün kapasiteli Ağartma ve Deodorize üniteleri kurulumunu tamamlayıp teslimi gerçekleştirdik.
2016 yılında ise yine Gaziantep’te Zer Yağ firmasına 150 ton gün kapasiteli tam otomatik Ağartma ünitesi teslimi gerçekleştirdik. Yine aynı yıl içerisinde Hatay’da bulunan Özmirioğlu firmasına 300 ton gün kapasite otomatik deodorize ünitesinin teslimini gerçekleştirdik. Bunun yanında yurtdışında birçok firma ile görüşmelerimiz devam ediyor. Özellikle Ukrayna ve Azerbaycan pazarları bu konuda öncelikli hedefimizdir.
– 2017 yılına nasıl bakıyorsunuz? Kısa ve uzun vadede yatırım planlarınız var mı?
Teknoloji ilerledikçe rekabet artıyor. Bir de bunun yanında ülkemizin bu yılki koşullarının zorluğu ortada, bütün üreticileri yorduğunu düşünüyorum. Artık devir tam anlamıyla teknoloji ve ekonomi devri oldu. Gerek firmamız için gerekse bitkisel yağ sektörü için izlediğimiz yol az maliyet, kaliteli ürün. Diğer yandan da teknolojiyi yakından takip ederek, bir adım önde ilerlemek adına Ar-Ge ekibimizle çalışmalar yapıyoruz. Daha da önemlisi, Par-Tek olarak önce insana yatırım yapıyor, genç dimağları hem imalat üzerine hem de mühendislik üzerine yetiştiriyoruz. Daha sonrasında ise 500 metrekare kapalı alanda faaliyet gösterdiğimiz imalat alanımızı, önümüzdeki yıl ortasında 1.500 metrekare kapalı alana çıkarmayı planlıyoruz.
-Faaliyet gösterdiğiniz sektörle ilgili bir değerlendirme yapabilir misiniz?
Tarım ve gıda, yaşamın sürdürebilirliği adına bitmeyecek bir şey. Fakat bunlardan yararlanmak için kullanılan teknoloji her geçen gün değişiyor. Bu durum, biz makine sanayi üreticilerini direkt olarak etkiliyor. Par-Tek ailesi olarak müşteri memnuniyeti adına, bu teknolojileri yakından takip ediyoruz. Öncü firma olmaya devam edeceğiz.
-Sektörde yaşadığınız sorunlar ve çözüm önerileriniz nelerdir?
Bitkisel yağ üreticilerinde genel sorun tohum veya ham yağın bulunabilirliği. Çoğu üretici bu tedarikini yurtdışından sağlıyor. Aslında hemen hemen hepsi tedarikimizi ülkemizden sağlayalım, bizim ülkemiz, bizim insanımız kazansın, paramız ülkemizde kalsın düşüncesinde. Fakat ülkemizdeki üretim değil ihracata, kendi tüketimimize bile yetmiyor. Ülkemizde tarım alanlarının öncelikli olarak veriminin artırılması ve daha sonra maliyetin hem çiftçimizi hem de bitkisel yağ üreticimizi üzmeyecek şekilde dengelenmesi adına yapılacak her adım, ülkemiz adına yararlı olacaktır. Bir de, ne kadar bu prosesleri dizayn ederken yerli ürünlerimizi seçmeye çalışsak da bazı ürünleri yurtdışından (yüksek basınçlı buhar kazanı gibi) tedarik ediyoruz. Bu imalatları yapacak değerli mühendis arkadaşlarımızın ülkemizde var olduğu inancındayım. Bu tarz üretimler konusunda, devletimizin gerekli Ar-Ge çalışmaları konusunda daha güçlü desteklerinin olması gerektiğini düşünüyorum.