Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katılımıyla Konya’da düzenlenen “Konya Etli Ekmek, Ereğli Siyah Havuç Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Takdimi” töreni, geçtiğimiz günlerde gerçekleşti.
Konya’nın meşhur etli ekmeğinin tescil alması ile birlikte coğrafi işaret sayımız 209’a ulaştı. Etkinlikte konuşan Bakan Özlü, coğrafi işaret almayan ilimizin kalmayacağını belirterek, “Son 20 yılda 200’lere ulaşan coğrafi işaret sayımızı, 2017 yılının sonuna kadar 300’e çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
Konya’da düzenlenen “Konya Etliekmek, Ereğli Siyah Havuç Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Takdimi” törenine katılan ve ülkemizin her ilinin hatta ilçesinin coğrafi işaret tescili alma konusunda ciddi bir potansiyele sahip olduğunu belirten Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, “Türkiye’de neredeyse her şehrimiz yöresel yemekleriyle tanınıyor. Çünkü her şehrimizin kendine özgü güzellikleri ve lezzetleri bulunuyor. Bu ürünlerin bir an önce tescil edilmesi gerekiyor ki başka ülkeler tarafından sahiplenilmek istenilen bize ait ürünleri koruyabilelim” dedi.
“Türkiye’de tescil sayısı yetersiz…”
Türkiye’nin coğrafi işaret tescili konusunda büyük bir pazara sahip olmasına rağmen, alınan tescillerin yetersizliğine dikkat çeken Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, yaptığı açıklamaya şu sözlerle devam etti: “Ülkemizin kültürel değerlerini korumak, yöre adına üretilmiş gibi gösterilen ürünlerde gerçek ile sahteyi ayırt etmek amacıyla alınan coğrafi işaret tescillerine bir yenisi daha eklendi. Konya’nın kendi yöresine has lezzetlerinden olan etli ekmeği geçtiğimiz günlerde tescillenerek ülkemizdeki coğrafi işaret sayısını 209’a ulaştırdı. Ancak ülkemizde coğrafi işaret tescili alabilecek yaklaşık 2 bin 500 ürünümüz daha bulunuyor. Bu da ciddi bir pazar anlamına geliyor. Fakat 209 coğrafi işaret tescili böylesi büyük bir pazarda ne yazık ki yetersiz kalıyor. 10 Ocak’ta yürürlüğe giren Sınai Mülkiyet Kanunu ile sağlanan kolaylıklar ülkemizin her ilini coğrafi işaret almaya teşvik eder nitelikte. Biz de Destek Patent olarak şehirlerimizle bütünleşen ve onlara ayrıcalık sunan her ürünü ekonomimize, kültürümüze ve dünyaya kazandırmaya hazırız.”
“Coğrafi işarette uzmanlaşıyoruz”
Coğrafi işaret tescil belgelerinin takdim edildiği törene katılan Destek Group Genel Müdürü Mehmet Emre Vural yürürlüğe giren yeni Sınai Mülkiyet Kanunu’nda coğrafi işaret tescili alma konusunda kolaylıklar sağladığına dikkat çekmek amacıyla şu sözleri söyledi: “Ülkemiz son yıllarda coğrafi işaret tescili konusunda oldukça önemli adımlar attı. 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren Sınai Mülkiyet Kanunu ile coğrafi işaretler konusu yasal bir zemine kavuşturuldu. Önceden 6 ay olan ilan süresi yeni düzenlemeler ile 3 aya indirilerek tescil süresi çok kısaltılmıştır. Ulusal ve yerel gazete zorunluluğu ilanlarda kaldırıldı. Bu sayede 10 bin liraya varan ilan masrafları sıfırlanmış oldu. Coğrafi işaret, Türkiye’de artık bir uzmanlık konusu oldu. Bu anlamda ülkemizde önemli destekler sağlayan kuruluşlarımız da var. Gösterilen her çaba ülkemiz açısından ve bizim için çok değerli.”
Tescillenmeyen il kalmayacak
Destek Group Genel Müdürü Mehmet Emre Vural konuşmalarına şu sözlerle devam etti: “Yöresel ürünlerin korunması adına, o ürünün adı altında farklı ürünler üretilmesi, coğrafi işaret tescili alınarak engellenebilir. Bu anlamda özellikle ticaret ve sanayi odaları harekete geçerek yörelerine ait ürünleri koruma altına alabilirler. Alınan son coğrafi işaretlerden biri de Konya Etliekmek oldu. Konya Lokantacılar Odası tarafından 2012 yılının Eylül ayında başvurulan Konya Etliekmek’in coğrafi işaret tescil sürecini geçtiğimiz günlerde tamamladık. Böylece coğrafi işaret sayımız 209’a ulaştı. Ancak hala coğrafi işaret başvurusu yapmayan 11 ilimiz bulunuyor. Bu durum hem ülkemiz hem de şehirlerimiz açısından büyük bir eksiklik. Yasalar bu denli kolaylık sağlarken hala tescil almamış illerimizin de bir an önce tescil edilmesi gerekiyor. Çünkü başka ülkeler tarafından göz koyulan ürünlerimize sahip çıkmalıyız.”
Coğrafi işaret tescili hangi imkânları sağlıyor?
- *Coğrafi işaret tescili, belli bir yörede üretilmekte olan ürünün kalitesinin, diğer yörelerde üretilen aynı tür ürünlerden farkını belgeliyor.
- *Coğrafi işaret tescili, aynı zamanda ürünün kalitesinin belgelenmesini sağlıyor.
- *Coğrafi işaret tescili, ürünün pazarlanmasında çok büyük bir tanıtım ve reklam değeri taşıyor.
- *Coğrafi işaret tescili, ürünün üretim standardının korunmasını sağlıyor.
- *Coğrafi işaret tescili, ürünün pazar payının artmasına katkıda bulunuyor.
- *Coğrafi işaret tescili üreticinin, ürün kalitesi standartlaşmış markalı ürün üretmesine neden oluyor.
- *Coğrafi işaret tescili, üreticinin ürününe sahip çıkmasını sağlıyor, üretimde istihdamın artmasına katkıda bulunuyor.
- *Coğrafi işaret tescili, tüketicinin ürünü satın almak üzere o yöreye gelmesini sağlıyor ve böylece turizme de katıda bulunuyor.
- *Coğrafi işaret tescili, ürünün değer kazanmasıyla birlikte köyden kente göçü engelliyor, kırsal kesimdeki nüfusu koruyor.
- *Coğrafi işaret tescili ürünün taklitçiliğini önlüyor.
- *Coğrafi işaret tescili, üretim sürecindeki katma değerin artmasını sağlıyor.*