“Pardon! Bir İşveren Markası lütfen!” etkinliği için Türkiye’ye gelen “Trust Rules” kitabının yazarı Bob Lee, 80 ülkede yapılan ve 2 milyon katılımcının dahil olduğu anket sonuçlarına göre, çalışanlarına güven duygusu veren firmaların ekonomik açıdan daha güçlü olduğuna dikkat çekti.
Yüksek güven ve kurum kültürü gelişimi alanında danışmanlık hizmeti sunan, ülkemiz dahil 56 ülkede en iyi işverenler listesini yayımlayan, çalışanları tarafından çalışmak için mükemmel bir iş yeri tanımının temelindeki değerleri analiz edip bu algının yükseltilmesi üzerine şirketlere danışmanlık hizmetleri sunan Great Place to Work ile İşveren Markası alanında 360 derece hizmet sunan Socialthinks tarafından düzenlenen “Pardon! Bir İşveren Markası lütfen!” etkinliği, Türkiye ve dünyadan alanında uzman profesyonellerin konuşmacı olarak katılımı ile gerçekleştirildi. Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen etkinliğe 200’ü aşkın insan kaynakları profesyoneli ve 170’in üzerinde şirket katıldı. Kurum kültürü ve işveren markası uygulamalarının ele alındığı etkinlikte, insan kaynaklarının gündemini oluşturan konular da değerlendirildi.
Uzmanlar geleceğin kurum kültürünü tartıştılar
Etkinliğe; Great Place to Work Türkiye Genel Müdürü Eyüp Toprak, Great Place to Work US Danışman Lideri ve Yazar Bob Lee, Danone Türkiye Yetenek Yönetimi Müdürü İrem Önal, GSK Türkiye Ülke İnsan Kaynakları Lideri Gözde Turan Çeşli, Great Place to Work Türkiye İş Geliştirme ve Müşteri çözümleri Direktörü Şehbal Eviner, British American Tobacco Türkiye ve Kuzey Afrika İnsan Kaynakları Direktörü Gökçe Kulak, Engin Baran Danışmanlık Kurucusu Dr. Engin Baran, Great Place to Work Türkiye Üst Düzey Yönetim Danışmanı Prof. Dr. Türker Baş ile Socialthinks Kurucusu Levent Pınar ve Canpa Kurumsal İletişim Yöneticisi Melike Özcan katıldı.
İşveren markası kurum kültürüne, kurum kültürü yöneticilere bağlı
Ana konuşmacı olarak Türkiye’ye gelen Great Place to Work Danışman Lideri, İletişim Direktörü ve Yazar Bob Lee, konuşmasına kurum kültürü ve işveren markasının önemine dikkat çekerek başladı. Şirketlerin başarıyı yakalayabilmek için kurum kültürü çalışmalarına önem vermeleri gerektiğini belirten Lee, “80 ülkede yaptığımız ve 2 milyon katılımcının dahil olduğu anket sonuçlarına göre, işyerindeki güven hissinin ana öznesi yöneticiler. 2017’de Dünyanın en iyi işverenleri unvanını elde eden işletmelerde çalışanların yüzde 89’u yöneticilerine güveniyor. Ulaşılabilir, kolay konuşulabilir olan, kesin cevaplar veren, sözünde duran, karar alma süreçlerine çalışanları dahil eden, değerlendirme ve ödüllendirmede adil davranan yöneticiler mükemmel işyerlerinin tesis edilmesini sağlıyor” dedi.
İşveren markasını kuvvetlendirmek için kurum kültürüne odaklanılmalı
İşveren markası ve kurum kültürünün birbiri ile olan bağlantısına dikkat çeken Great Place to Work Genel Müdürü Eyüp Toprak ise “İşveren markası, son zamanlarda sık sık konuşulan, popüler olan ama içselleştiremeyen bir kavram. Güçlü bir işveren markası yaratmak, sadece makyaj olarak görülmemeli. İşveren markasını kuvvetlendirmek için kurum kültürüne dokunmak ve bu alana yatırım yapmak gerekiyor. Yaptığımız araştırmalarla çalışanların kendi şirketlerinin işveren markasını nasıl değerlendiklerini de analiz ediyoruz. En iyi işveren seçilen şirketlerde çalışanların verdiği cevaplar, tezimizi doğruluyor” değerlendirmesinde bulundu.
En iyi işverenlerde çalışanların % 85’i “Burada uzun süre çalışmak istiyorum” diyor
Türkiye’nin En İyi İşverenleri araştırmasında elde edilen verilere göre, “Genel olarak buranın çok iyi bir iş yeri olduğunu düşünüyorum” diyen çalışanların oranı, 2017’de Türkiye’nin en iyi işverenleri listesine giren şirketler için yüzde 86, liste dışı kalan şirketlerde yüzde 68. En iyi işveren kategorisine giren şirketlerde çalışanların yüzde 85’i “Burada uzun süre daha çalışmak istiyorum” derken, liste dışında kalan şirketlerde bu oran yüzde 70. “Yakın tanıdıklarıma bu işyerini tavsiye ederim” diyenlerin oranı, en iyi işveren şirketlerde yüzde 87, listeye giremeyen şirketlerde yüzde 72.
Great Place to Work hakkında:
Great Place To Work Enstitüsü, kurum kültürü konusunda uzmanlaşmış, 5 kıtada ve 56 ülkedeki ofisleri ile sektör ayrımı olmadan tüm ölçeklerdeki şirketlere mükemmel işyerlerini inşa etmeleri, geliştirmeleri konusunda destek veren bir araştırma ve danışmanlık kurumu. Great Place to Work’ün güvene dayalı felsefesi dünyanın her yerinde çalışan odaklı ve yüksek güven kültürü yaklaşımı ile mükemmel iş yeri kültürlerinin yaratılmasına katkı sunarken, şirketlerin ekonomik performanslarını da artırmalarına yardımcı oluyor. Kamu ve kâr amacı gütmeyen sektörler de dahil tüm sektörlere hizmet sunuyor. Bu çalışmaları sebebiyle küresel dünyadaki ekonomik yapıları ve şirket yapılarını yakından tanıyarak; akademik alanda ve diğer araştırma şirketleri ile geliştirdiği işbirlikleri sayesinde de yöntemlerini sürekli geliştiriyor.
1991’de kurulan Great Place to Work’ün Türkiye Ofisi 2012 yılında açıldı. Great Place to Work, 25 yılı aşkın süredir dünya çapındaki en iyi işverenleri belirleyerek, sonuçlarını kamuoyu ile paylaşıyor. En İyi İşverenler listeleri, işveren markasının duyurulması ve güçlendirilmesi için şirketler tarafından tercih edilen ve kabul görmüş bir araştırma. Enstitü’nün her yıl 7 bine yakın işletme ve 16 milyondan fazla çalışanı dahil ettiği analizleri, kurum kültürü alanında dünyada gerçekleştirilen en geniş çaplı araştırma olma özelliğini taşıyor. Hizmet verdiği ülkelerdeki en iyi işveren listelerinin yanı sıra, 100 Best Workplaces in Europe (Avrupa’nın En İyi İşverenleri) ve World’s Best Multinationals (Dünyanın En İyi Çokuluslu İşverenleri) listelerini hazırlıyor. Fortune’s 100 Best Companies To Work For listesi de Great Place to Work tarafından belirleniyor.