Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, açıkladığı destek programında tarıma dayalı yatırımlarda alternatif enerji kullanılırsa tüzel kişilere 300 bin, gerçek kişilere de 75 bin liraya kadar hibe desteği sağlayacağını duyurdu. Tarımsal ürünlerin işlenme tesisinden, depolanmaya kadar farklı projeleri kapsayan bu destekle, yürürlükte olan lisanssız elektrik yönetmeliğinin beraber uygulamasının yatırımcıya ciddi avantaj getirmesi bekleniyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında, “Alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlar ve tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgâr enerjisi üretim tesislerine” hibe desteği verilecek. Sektör yetkilileri, güneş enerjisiyle ilgili bir yatırımın bugün geri dönüş süresinin 7-8 yıl olduğunu belirtiyor. Devlet desteği sayesinde bu süre de yarıya inmiş olacak.
Ayçiçek yağı tüketimi artacak
Bu sayımız, bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek “Fats & Oils Istanbul”-Uluslararası Bitkisel Yağlar Konferansı’nda dağıtılacak. Biz de bu nedenle, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü (TEPGE)’nün hazırladığı bir rapora yer veriyoruz. Raporda, ayçiçek yağı ile ilgili durum tahmin ve öngörüler de yer alıyor. Buna göre, 2010/2011 sezonunda 1,03 milyon ton olduğu tahmin edilen rafine ayçiçek yağı üretiminin 2011/2012 sezonunda 1,10 milyon ton’a yükseleceği öngörülüyor. 2010/2011 sezonunda 347 bin ton olarak gerçekleştiği tahmin edilen ham yağ üretiminin ise 2011/2012 sezonunda 400 bin ton olacak. Ancak yurtiçi tohumdan üretilen ham yağ miktarının tohum üretiminde beklenen azalmaya paralel olarak bir önceki sezona göre % 8,9 azalacağı öngörülüyor. Raporda, 2011/2012 sezonunda ayçiçeği yağı tüketiminin artacağı ve 901 bin ton olacağı öngörüsü hakim.
Gıda ve tarım ülkesi: Slovakya
Bir Orta Avrupa ülkesi olan Slovakya’nın batısı Çek Cumhuriyeti ve Avusturya, güneyi Macaristan, kuzeyi Polonya, doğusu ise Ukrayna ile çevrili. Slovakya, temel tarımsal ürünler hububat, patates, şeker pancarı, meyve, kümes hayvanları, sığır, domuz ve orman ürünleri konusunda kendine yeterli bir ülke. 2004’te Avrupa Birliği üyeliği ile birlikte tarım ve gıda işleme sektörleri özelleştirilmiş. Ülkede, buğday, arpa, mısır, kanola ve ayçiçeği gibi yağlı tohumlar, patates, şeker kamışı, meyve ve şarap üretimi için üzüm üretiliyor. Bazı yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle bu ürünlerin üretimi % 30 oranında düşebiliyor, o zaman da ithalat artıyor. Gıda sektörü, sanayi üretiminin % 15’ini oluşturarak Slovakya’daki büyük sanayi sektörlerinden biri sayılıyor. Gıda üretiminde en yüksek payı % 18 oranı ile süt ve süt ürünleri alıyor. Et üretimi % 17, bira üretimi % 8, kanatlı ürünler üretimi % 8, şekerleme-unlu mamuller üretimi % 7 pay alıyor. Slovakya, gıda seköründe ithalatının % 60’ını Avrupa Birliği üyesi ülkelerden yapıyor. TC Bratislava Büyükelçiliği-Ticaret Müşavirliği’nin hazırladığı rapora göre, bu ülkede iş yapmak için yerel ortak bulmak gerekiyor. Yerel ortağın bulunması yerel idareler ile ilişkilerde, yerel uygulamalarda, mevzuat, yasalar ve iş yapma yöntemleri konusunda kolaylık sağlıyor. Yine aynı rapora göre, Türkiye-Slovakya ticari ilişkileri Türkiye-AB Ortaklık ilişkisi temelinde ve Gümrük Birliği kuralları çerçevesinde yürütülüyor. Slovakya’nın Türkiye’den yaptığı ithalatta diğer sektör ürünlerinin yanında narenciye, taze ve kuruyemiş var. Slovakya’dan Türkiye’ye yapılan ihracatta ise jelatin, çikolata ve çikolatalı ürünler yer alıyor.
Ekim sayımızda görüşmek üzere,
Hoşça kalın.