Tomra Food, Türkiye’de meyve sebze işleyicileri için ürünlerine özel ayıklama demoları gerçekleştirerek artan talebi, yüksek kalitede ve kapasitede karşılamalarını sağlayan teknolojik çözümleri aktarıyor.
Tomra Food, Belçika, Çin ve ABD’de başta olmak üzere dokuz ülkede bulunan demo merkezlerinin yanı sıra 2017’den bu yana Türkiye’de de gıda üreticileri ve işleyicileri için ürünlerine özel ayıklama demoları gerçekleştiriyor. Daha önce ağırlıklı olarak kabuklu yemişlere yönelik demoların yapıldığı merkezde, artık meyve ve sebze işleyicileri de üretim gereklilikleri ve tesisleri için en ideal ayıklama çözümlerini birebir test etme şansını buluyor.
Geçmişte Belçika’da bulunan Tomra Food test merkezine yönlendirilen Türk gıda işleyicileri, artık İstanbul’da kendi ürünleriyle en ideal ayıklama çözümlerini test edebiliyor. Demolar sırasında katılımcılar, Tomra’nın ayıklama çözümlerini doğrudan çalışırken görebiliyorlar. Tomra Food uzmanları ile görüşerek bu teknolojilerin kalite, gıda güvenliği, karlılık ve sürdürülebilirlik açısından faydaları hakkında daha fazla bilgi alabiliyorlar. Böylece işleyiciler, tesisleri için ideal ayıklama çözümlerini test edebiliyor ve değerlendirebiliyor.
Tomra Food Bölge Satış Müdürü Satış Müdürü Dimitrie Knopfmacher, Türkiye’nin dünyada 7.büyük tarım ülkesi olduğunu ve 2023’te 5.büyük tarım ülkesi olma hedefi bulunduğunu belirterek; “Türkiye, sebze ve meyve üretiminde çok önemli bir ülke. 2020 yılında 2 milyar 730 milyon dolar civarında yaş meyve sebze ihracatına imza atıldı. Sebze üretim miktarı ise 2020 yılında bir önceki yıla göre % 0,3 artarak yaklaşık 31,2 milyon tona yükseldi.
Kayısı, incir ve kiraz üretiminde Türkiye, dünyada 1.sırada. Elma, vişne ve mandalina üretiminde ilk 5’te yer alıyor. Sebze üretimine baktığımızda biber ve yeşil fasulyede 3., domates ve ıspanak üretiminde 4.sırada bulunuyor. Bu denli büyük bir potansiyele rağmen tabi ki üreticiler, pek çok sorun ile karşı karşıya. Hasat sonrası kayıplar hala yüksek. Bu da tüketiciler için daha yüksek gıda maliyetlerine neden oluyor. Öte yandan ihraç edilen ürünlerin kalitesi oldukça önemliyken, iç pazarda da tüketicilerin kalite beklentisi her geçen gün artıyor. Bu nedenle sebze ve meyve işleyicileri, teknolojiye daha fazla yatırım yaparak ürünlerini kusursuz sunmaya ve rekabet güçlerini artırmaya çalışıyorlar. Tomra optik ayıklama makinelerini tercih eden işleyicilerin sayısı da her geçen gün artıyor. Biz de talepleri doğrultusunda işleyicilere, kendi ürünleri ile optik ayıklama makinelerimizin üstün performansını deneyimleyebilecekleri demolar gerçekleştiriyoruz” diye belirtti.
“Kaliteli ürünlerin hızlı teslim sürelerine göre yüksek kapasitelerde üretilmesi gerekiyor”
Pandemi sürecinde gıda tedarikçileri ve gıda işleme operasyonları, virüsün yayılmasını önlemek, çalışanları, tedarikçileri ve müşterileri korumak için uygulanan hareket ve temas kısıtlamaları ile benzeri görülmemiş bir zorlukla çalışırken yüksek bir talebi karşılamak için kesintisiz üretim yapmak durumunda kalıyor.
Bu süreçte önlemler dahilinde gıda işleyicileri ile online demo çalışmaları da yaptıklarını belirten Dimitrie Knopfmacher; “Pandemi döneminde, insanların daha sağlıklı beslenme istekleri ve sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle evde yemek yapma zorunluluğu tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de meyve ve sebze tüketiminin artmasına neden oldu. Öte yandan uzun raf ömrü nedeniyle dondurulmuş ve konserve meyve-sebze ürünleri de yüksek talep gördü. Bu doğrultuda gıda güvenliği yüksek, kaliteli ürünlerin hızlı teslim sürelerine göre yüksek kapasitelerde üretilmesi gerekiyor” şeklinde açıkladı.
“Ürün kalitesinin korunması ve gıda güvenliğinin sağlanması her zaman çok önemli”
Meyve ve sebze işleyicilerinin artan talebe ayak uydurmak için üretkenliğin ve iş hacmini artırması gerektiğini belirten Knopfmacher; “Daha yüksek kapasitelerde ve daha hızlı işlemeye rağmen tutarlı ürün kalitesinin korunması ve gıda güvenliğinin sağlanması her zaman çok önemli. Tüm bu nedenlerle aslında elle ayıklama yöntemine bağımlılığın azaltılması gerekiyor. Sadece Kovid-19, mevsimlik isçilerin seyahat etmesi ve birbirine yakın çalışılmasını tehlikeli hale getirdiğinden değil, aynı zamanda bu tür istihdamların işe alım ve devamlılığının sağlanmasındaki süreçler zorlaştığı için iş ve işgücü maliyetleri yıldan yıla artmaya devam ediyor. Tüm bu etkenlerle Kovid-19 sürecinin etkilerinin daha uzun zaman süreceğini de ön görerek işleyicilerin, ürün kalitelerini ve kapasitelerini artırmak üzere yapacakları teknoloji yatırımların biraz daha öne çekilmesine neden olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
“Firmaları, İstanbul’daki demo merkezimize kolayca erişebiliyor”
Tomra Food Türkiye Satış Müdürü Buğra Bulut ise açıklamasında; “Gıda işleme firmaları, İstanbul’daki demo merkezimize kolayca erişebiliyor. Yerel ve bölgesel ürünler için doğru ayıklama çözümlerinin seçilmesine destek olduğumuz bu merkez, müşterilerimize daha yakın olmamızı sağlıyor. Meyve-sebze alanında yeni başladığımız demolarda şu ana kadar yeşil fasulye, bezelye, yeşil biber, kırmızı kapya biber, bamya, salatalık turşusu, biber turşusu başta olmak üzere pek çok ürünün ayıklama süreci için işleyiciler ile çok memnun kaldıkları, başarılı testler gerçekleştirdik” şeklinde belirtti.
Tomra’nın ayıklama sistemleri müşterilere interaktif şekilde aktarılıyor. Müşteriler, demo sırasında bir Tomra ayıklama çözümü kullanarak, ürünlerin kendi üretim ortamlarında nasıl ayıklandığına ve kusurların nasıl tanımlandığını izleyebiliyorlar.
Kendi ürün guruplarında optik ayıklama makinelerinin ayıklama performansını merak eden ve makineleri test etmek isteyen müşteriler, Tomra Türkiye ofisi ile iletişime geçerek demo için başvuru yapabiliyorlar.