Duyusal açıdan optimize edilmiş ve yüksek saflıkta zeytinyağları Nutriswiss teknolojisi, bitkisel yağların hassas bir şekilde işlenmesini ve mevcut kirletici sınır değerlerine uyulmasını sağlar.
1 Ocak 2021’den itibaren geçerli olan yeni yönetmelikte (*) 1 kg yemeklik yağ başına 1250 μg 3-MCPD ve 1000 μg glisidol sınır değerleri öngörülmüş olup çocuk ve bebek besinleri içinse daha katı düzenlemelere yer verilmiştir (15 μg/kg 3- MCPD ve sıvı bebek maması için 6,0 μg/kg glisidol). Nutriswiss, özel rafinaj tekniğini uyguladığı numunelerin laboratuvar analizlerinde, her iki proses kirletici için bu tespit limitlerinin altında değerler ölçmüştür. İsviçreli şirket, özellikle proses kirleticiler için yüksek değerlerin sıklıkla görülebildiği rafine zeytinyağı için yeni standartlar belirliyor.
Çok kirli yağlar, zeytin posası yağları veya lampante yağları gibi asit sayısı yüksek olanlar bile Nutriswiss’in yöntemiyle rafine edilip duyusal açıdan güvenli olduğu kadar keyifli hâle de getiriliyor. Rafine edilmiş olan zeytinyağı, daha sonra örneğin saf zeytinyağları ile karıştırılarak karışım olarak satılabiliyor ya da gıda endüstrisinde işlenebiliyor. Böylece rafine edilmesi ve başka türlü pazarlanması zor olan yağlar, bu işlem sayesinde kısıtlama olmaksızın kullanılabiliyor.
Nutriswiss modern damıtma teknolojisini tercih ediyor
Bitkisel yağların geleneksel yöntemlerle rafine edilmesinin aksine, Nutriswiss, pestisitleri ve mineral yağ kalıntılarını (MOSH/MOAH) gidermek için herhangi bir zamana ve yoğun sıcaklık gerektiren işlemlere ihtiyaç duymaz. Isı, potansiyel olarak zararlı glisidil yağ asidi esterlerinin ve 3-MCPD gibi klor yağ asidi esterlerinin oluşumunu destekler. Nutriswiss bunun yerine, modern damıtma teknolojisi ve ardından hafif koku giderme kullanan fiziksel nötrleştirme yöntemini tercih etmektedir. Bu işlemler neticesinde hiçbir işlem kirletici oluşmaz. Aynı zamanda, değerli bileşenler korunup istenmeyen tatlar gideriliyor ve pestisitler, MOSH/MOAH, polisiklik hidrokarbonlar (PAH) ve DEHP gibi plastikleştiriciler önemli ölçüde azaltılıyor.
Nutriswiss Genel Müdürü Michel Burla: “Bitkisel yağ üreticileri, kirleticiler için daha katı sınır değerler gibi artan yasal gerekliliklerle karşı karşıyadır. En son teknolojilerimizle bu gereksinimleri tam olarak karşılayabilir ve böylece müşterilerimize destek olabiliriz. Bu sadece zeytinyağı için değil, aynı zamanda kolza tohumu, keten tohumu, balık, yosun veya kenevir yağı gibi çok çeşitli bitkisel ve hayvansal yağlar için de geçerlidir” diyor.