Systemair ticari mutfaklar için geliştirdiği inovatif ürünü Geniox VOClean Ekoloji Ünitesi ile yağ, duman ve kokuyu yok ederek çalışanları ve çevreyi koruyor.
Ticari mutfak egzoz sistemlerinden salınan bazı partiküller ve uçucu organik bileşikler, çevrede ciddi bir kirliliğe neden olmalarının yanı sıra insan sağlığını da olumsuz etkileyebiliyorlar. Günümüzde birçok ülkede ticari atıkların çevreye atılması ve özellikle baca gazı ve mutfak egzoz sistemlerinin atmosfere salınmasına ilişkin ciddi kısıtlamalar getiriliyor. İklimlendirme sektörünün teknoloji öncüsü Systemair, konfor ve hijyen alanlarına ek olarak ticari alanlardaki çözümleriyle de dikkat çekiyor. İç mekânların hava kalitesini artırıp insanlara taze hava sağlamak misyonuyla çalışan Systemair Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Serkan Gündüz, ticari mutfaklarda havalandırmanın önemine dikkat çekerek sadece Dilovası Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasında üretilen Geniox VOClean Ekoloji Ünitesi’nin dünyanın pek çok ülkesine ihraç edildiğini açıkladı.
İleri teknolojiye sahip bu sistemin düşük güç tüketimi, yüksek kirletici yakalama kabiliyeti ve otomatik yıkama özelliğiyle öne çıktığını vurgulayan Gündüz, sanal gerçeklik uygulaması sayesinde kullanıcıların mutfak türü ve yoğunluğu doğrultusunda ihtiyaçlarına en uygun ürünü hızla seçebildiklerini söyledi.
Geniox VOClean Ekoloji Ünitesi ile çok sayıda global ve yerel projede yer aldıklarını belirten Gündüz, ticari mutfaklar tarafından büyük talep gören bu ürünle önemli bir büyüme hedeflediklerini vurguladı.
Özellikle büyük şehirlerde yemek üretim alanları ve büyük restoranların mutfak egzoz sistemlerinden salınan bazı partiküller ve uçucu organik bileşikler (Volatile Organic Compounds-VOC), hem insan hem de çevre sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor. İklimlendirme sektörünün teknoloji öncüsü Systemair, tam da bu noktada konfor ve hijyen uygulamalarına ek olarak endüstriyel alanlardaki çözümleriyle de dikkat çekiyor. İç mekânların hava kalitesini artırıp insanlara taze hava sağlamak misyonuyla çalışan Systemair şirketinin Genel Müdür Yardımcısı Serkan Gündüz, ticari mutfaklarda havalandırmanın önemine dikkat çekerek inovatif bir ürün olan Geniox VOClean Ekoloji Ünitesi hakkında bilgiler verdi.
Ticari mutfaklardaki yangın riskini azaltan insan ve çevre dostu teknoloji
Birçok ülkede endüstriyel atıkların çevreye atılması ve özellikle baca gazı ve mutfak egzoz sistemlerinin atmosfere salınmasına ilişkin ciddi kısıtlamalar getirildiğini söyleyen Gündüz; “Ticari mutfaklarda pişirme süreci sırasında yayılan yağ, duman ve koku partikülleri, insan sağlığı ve iç hava kalitesi üzerinde zararlı etkiye sahip. Bu durum restoranlar, oteller, dinlence ve eğlence mekanlarındaki ziyaretçilerin konforunu olumsuz yönde etkileyebiliyor. En önemlisi bu cihazlar bakımsız kaldığında, pişirme işleminde ortama salınan kurum ve is gibi parçacıklı maddelerin egzoz ekipmanını tıkamasına ve tesiste yangın çıkması olasılığının artmasına yol açıyor. Aynı zamanda egzoz fanının veriminin düşmesine ve işletme giderlerinin artmasına sebep oluyor. Tüm bu sorunlara çözüm olan inovatif Geniox VOClean Ekoloji Ünitesi, özellikle Hindistan ve Pakistan mutfaklarının yaygın şekilde tercih edildiği İngiltere gibi ülkelerde büyük ilgi görüyor.
Yaşam alanlarındaki iç hava ve açık hava sağlığına karşı farkındalığın yüksek olduğu bu ülkeler için yağlı ve kirli mutfak havasının dışarıya atılmadan önce temizlenerek sağlığa zararlı partiküllerin ayrılması büyük önem taşıyor. Zararlı gazların çevreye atılmasını engelleyen VOClean Ekoloji Ünitesi ile mutfak çalışanlarının sağlığı da korunuyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.
“Tak ve Çalıştır” özelliği ve gelişmiş otomasyon opsiyonları
Ticari mutfaklar için ekoloji ünitesi seçimi ve tasarımında en önemli kriterin mutfağın özelliklerine göre doğru konfigürasyonun belirlenmesi olduğunu belirten Serkan Gündüz, sözlerine şöyle devam etti:“Geniox VOClean Ekoloji Ünitesi; aktif karbon filtre, elektrostatik ayrıştırıcı filtre ve UV-V lamba opsiyonlarıyla her mutfağın ihtiyaçlarına uygun konfigürasyon imkânı sağlıyor. Böylece, optimum egzoz ve koku filtrasyonu mümkün oluyor. Geniox VOClean’in modüler tasarımı, üniteyi farklı mutfak egzoz sistemleri ve zorlu alanlarda kullanıma uygun kılıyor. Ünite hem iç ortamlarda hem de dış mekânda kurulabiliyor ve 2.500 m3/h ila 40.000 m3/h aralığında hava debisi ile farklı boyutlarda konfigürasyon sunuyor. Ürün, ayrıca elektrik panosu üzerinde tak ve çalıştır özelliği ve ihtiyaca göre mutfak havalandırması için gelişmiş otomasyon opsiyonlarına sahip olmasıyla dikkat çekiyor.”
Pazardaki en gelişmiş ve detaylı dokümantasyonu sağlıyor
Systemair’in Airware PRO seçim yazılımı sayesinde VOClean için hızlı yapılandırma olanağı sunduklarını söyleyen Serkan Gündüz; “Airware PRO, seçilen Geniox VOClean ünitesinin çalışma performansını gerçek mutfak yoğunluğu ve uygulama koşullarına göre hesaplıyor. Hızlı seçimi kolaylaştırmak amacıyla yazılımda önceden yapılandırılan tasarım şablonları, müşterilere kendi ihtiyaçlarına göre değiştirerek kolayca seçme olanağı sağlıyor. Airware PRO, bütün hesaplamaları otomatik olarak gerçekleştiriyor ve enerji tüketimi seviyesi dahil eksiksiz ve detaylı teknik doküman sunuyor. Bu belgeler PDF olarak dışa aktarılabiliyor ve paylaşılabiliyor. Airware PRO ayrıca 2D ve 3D çizimler de sunuyor” dedi.
Sanal gerçeklik uygulamasıyla mutfak türü ve yoğunluğa göre seçim yapılabiliyor
Systemair’in App Launcher PRO isimli çevrimiçi uygulamasından da bahseden Serkan Gündüz; “App Launcher PRO sayesinde kullanıcılar, Geniox VOClean ile ilgili gerçek zamanlı verileri inceleyebiliyor ve üniteyi ASHRAE 154 tarafından belirlenen yoğunluklara göre düzenlenen sekiz farklı mutfak tipinde gerçek zamanlı olarak deneyimleyebiliyorlar. Uygulama içerisinde Geniox VOClean cihazının hava debisi ve konfigürasyonuna göre kirleticilerin tutulma verimi, enerji tüketimi gibi veriler gerçek zamanlı olarak kullanıcıların kullanımına sunuluyor” diye konuştu.
Yüksek sıcaklığa dayanıklı ve uluslararası standartlara uygun
Geniox VOClean Ekoloji Ünitesi’nin mutfak egzoz sistemleri için insan ve çevre sağlığı konusundaki uluslararası standartlara uygun olarak geliştirildiğini söyleyen Gündüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Alman VDI 2052 ve İngiliz DW/172 standartları ve bu standartlara ek olarak, ASHRAE 154 standartlarına uygun olarak farklı mutfak yoğunlukları için tasarım kuralları oluşturuldu. Bu standartların yanı sıra EN 1886 standardına göre TB2 ısıl köprüleme ve L1 sızdırmazlık sınıflarına da uygun olarak üretilen Geniox VOClean Ekoloji Ünitesi, 120 C°’ye kadar yüksek sıcaklığa da dayanıklılık gösterecek şekilde de tasarlanabiliyor.”
Hem Systemair Grup içinde hem de Türkiye’de tek
Systemair Grup içinde bu çözümü üreten tek ülke olarak dikkat çektiklerini söyleyen Serkan Gündüz; sözlerini şöyle tamamladı: “Geniox VOClean Ekoloji Ünitesi çözümümüzle çok sayıda global ve yerel projede yer alıyoruz. Aynı zamanda ihracat pazarlarında da büyük talep gören bu ileri teknoloji ürünümüzle daha da büyümeyi hedefliyoruz. Yakın zamanda, endüstriyel davlumbaz sistemleriyle paket satış imkânı sunmak üzere geliştirdiğimiz çözüm ile mutfak işletmeleri, restoran ve otellere kolaylık sağlayacağız. Geniox VOClean’in öne çıkan özelliklerinden bir diğeri de elektrostatik ayrıştırıcılar için otomatik yıkama sistemine sahip olması. Ünitenin içindeki entegre otomatik yıkama sistemi, cihaz çalışmadığı sırada veya istenen bir başka zaman çizelgesine göre başlayacak şekilde kontrol paneli üzerinden programlanabiliyor. Bu sayede mutfak koşullarına ve kullanım yoğunluğuna göre sık sık otomatik olarak kendini temizleyen sistem, bakım maliyeti ve süresini büyük oranda azaltıyor. Geniox VOClean Ekoloji Ünitesi, aynı zamanda BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) kütüphanesine de sahip. Ülkemizde tüm bu özellikleri barındıran böylesi bir ürünü yerli üretimle sağlayabilen tek üretici olarak hem ülkemizde hem de ihracat pazarlarında bu yıldız ürünümüzün büyümesini görmekten mutluluk duyuyoruz.”
Systemair ve Systemair Türkiye hakkında
Gerald Engström tarafından 1974 yılında İsveç’te kurulan global iklimlendirme devi Systemair, dünya çapında başta klima santralleri olmak üzere fanlar, hava dağıtım ekipmanları, hava perdeleri ve soğutma ürünleri alanında üretim yapıyor. Systemair; Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Ortadoğu, Asya ve Güney Afrika olmak üzere toplam 55 ülkede faaliyet gösteriyor, 27 fabrikasında üretim yapıyor ve toplam 6 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor. Global iklimlendirme devi Systemair, ismini faaliyet alanı olan Havalandırma, Soğutma ve Klima kelimelerinden alan Türk firma HSK’nın yüzde 90 hissesini 2012 yılında satın aldı. Fabrikalar, alışveriş merkezleri, havalimanları, şehir hastaneleri, endüstriyel tesisler gibi dev projelerin iklimlendirmesini sağlayan Systemair Türkiye’nin ürün gamında; klima santralleri, fanlar, hava dağıtım ekipmanları, hava perdeleri ve soğutma ürünleri yer alıyor. Systemair’ın, Dilovası Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde 2018 yılında yaklaşık 28 bin metrekare alan üzerinde kurduğu fabrikası, Türkiye’nin “Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik” anlamına gelen LEED Gold Sertifikası’na sahip ilk klima santrali fabrikası unvanına sahip. Temel misyonu “mekânların iç hava kalitesini artırıp insanlara temiz hava sağlamak” olan Systemair Türkiye, bu hizmeti sunduğu tüm cihazlarını Dilovası’ndaki fabrikasında üretiyor. Türkiye’de klima santralleri sektöründe yaklaşık son 10 yıldır pazar lideri olan Systemair, yeni fabrikasıyla yılda 4 bin 500 adet klima santrali üretebilecek kapasiteye sahip. Otomasyonlu klima santralleri alanında da Türkiye pazar lideri olan Systemair, Türkiye’de bu hizmeti taşere etmeden fabrika çıkışı olarak sağlayabilen sayılı firmalardan biri. 25’ten fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren Systemair Türkiye, aynı zamanda şirketin global arenada 9 teknik merkezinden biri olarak yeniliklere öncülük ediyor.