Dilbiliminin öncü isimlerinden Ömer Asım Aksoy’un, dil kavramının en doğru şekilde idrak edilmesi için çalışmalarını ortaya koyan “Dil Gerçeği” kitabı, gözden geçirilmiş yeni baskısıyla raflardaki yerini aldı.
Ömrünü Dil Devrimi’ne adayan Ömer Asım Aksoy, dil için verdiği çabanın somut örneklerinden birini yansıtan “Dil Gerçeği” kitabıyla okurların karşısına çıkıyor. Onlarca yıldır devam eden Dil Devrimi’nin gerekli olup olmadığı tartışmalarına nokta koyan “Dil Gerçeği”, konu ile ilgili boşluklara gerekçelerle açıklık getiriyor.
Dil Devrimi’nden önce ve sonra Türk dili kavramı üzerinde duran ve karşılaştırmalarla bilgiler sunan “Dil Gerçeği”, Ömer Asım Aksoy’un 60’lı ve 70’li yıllarda Cumhuriyet gazetesi ve Türk Dili dergisi için kaleme aldığı yazılardan derlemeler içeriyor. İlk kez 1982 yılında Dil Derneği tarafından yayımlanan “Dil Gerçeği” kitabı, Dil Devrimi’nin önemine dikkat çekiyor.
İnkılâp Kitabevi, Ömer Asım Aksoy’un kendi ifadesiyle, “Atatürk’ün dil ilkesini titizlik ve duyarlıkla koruma, yürütme ve kutsal bir emanet olarak kuşaktan kuşağa ulaştırma” ülküsünü okurlarıyla buluşturuyor. Yazıldığı dönemin ruhu ve dil kuralları da korunarak yeniden yayımlanan “Dil Gerçeği”, genç okurların yolunu aydınlatmayı amaçlıyor.
Kitap hakkında
1941’de adım attığı Türk Dil Kurumu’na otuz yıldan daha uzun bir süre yönetim kurulu başkanlığı da dahil olmak üzere önemli hizmetler sunmuş olan Ömer Asım Aksoy, ömrünü Türkçe’nin gelişmesine ve Dil Devrimi’nin sağlamlaşmasına adamış bir fikir insanıdır.
Dil Gerçeği ise Aksoy’un, “Dilini yitiren ulus, bir süre sonra başka bir ulus içinde erir, gider.” anlayışıyla Türkçe’nin yabancı kültürlerden arınması, özleşmesi, zenginleşmesi ve en doğru şekilde kullanılabilmesi için Türk milletine adadığı kıymetli eserlerden biridir.
İlk baskısı 1982’de Dil Derneği tarafından yapılan Dil Gerçeği, 1932’den beri süregelen Dil Devrimi’nin gerekli olup olmadığı tartışmalarına kanıtlarıyla açıklık getiriyor, tartışmaların haklı veya haksız taraflarını tüm yönleriyle okurlarına sunuyor.