Önde gelen uluslararası kolajen peptitleri ve özel jelatin üreticilerinden biri olan Gelita’nın son verileri, uzun vadeli karbon nötr hedeflerine ulaşma yolunda ilerlediğini gösteriyor.
Gelita, 6 Haziran’da yayınlanan sekizinci Sürdürülebilirlik Raporunda, ilk kez bir ESG (Çevre, Sosyal ve Yönetişim) çerçevesinin üç boyutunu kapsayan sürdürülebilirlik taahhütlerine göre 2020 ile 2022 arasında kaydettiği ilerlemeyi belgeledi.
Sera Gazları (GHG) emisyonlarının 2030 yılına kadar (temel seviye 2020 olmak üzere) % 50 oranında azaltılması, bu net sıfır hedeflerinin gerçekleştirilmesi için önemli bir artımlı hedeftir. Gelita, yenilenebilir kaynaklardan kendi enerji üretimini kurarak, fosil yakıtlardan uzaklaşarak ve enerji verimliliği için üretim süreçlerini optimize ederek, 2020 ve 2022 yılları arasında sera gazı emisyonlarını % 10 (Kapsam 1 ve Kapsam 2) azaltarak bu dönüm noktasına ulaşma yolunda ilerliyor.
Avustralya-Beaudesert’teki tesisinde fosilsiz bir çözüme doğru bir ara adım olarak yeni bir gaz yakıtlı elektrik santralinin açılması ve Almanya-Minden’de yeni bir püskürtmeli kurutucuya yapılan yatırım, Gelita’nın karbon azaltma çabalarını besleyen iki yeni projeydi.
“Gelita, 2050’ye kadar net sıfır karbon emisyonunu hedefliyor”
Gelita AG CEO’su Dr. Sven Abend şunları söyledi: “Sürdürülebilirlik, zamanımızın en büyük zorluklarından biri. Gelita, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonunu hedefliyor. Bu, tüm organizasyonda kararlı ve sürekli eylem gerektiren iddialı bir hedef. Sürdürülebilirliği operasyonlarımızın her yönüne entegre ederek, pozitif değişimin daha güçlü bir temsilcisi olabileceğimize inanıyoruz.”
Gelita, 2020 ve 2022 yılları arasında karbon emisyonlarını azaltma konusundaki ilerlemesinin yanı sıra, iyileştirilmiş su ve atık su yönetimi sayesinde kilogram ürün başına su ayak izini % 2,7 oranında azalttı. Örneğin Meksika-Pilsac-Léon’daki fabrikasında Gelita, atık su arıtma sistemlerini yerel çevre spesifikasyonlarını aşacak şekilde yükseltti.
Atık miktarı % 26,5 oranında azaldı
Gelita’nın gıda endüstrisi yan ürünlerine değer biçme ana işi, döngüsel ekonomi ve atık minimizasyonu ilkelerine dayanıyor ve son yıllarda Gelita bu yaklaşımı bir sonraki seviyeye taşıdı. Brezilya, Maringá’daki tesisinden çıkan arıtma çamurunun tarımsal gübre olarak kullanılmak üzere geri dönüştürülmesi gibi girişimler, bu alandaki performansın artmasına katkıda bulundu.
Gelita, 2020-2022 yılları arasında değerli malzeme akışlarının ayrıştırılması sonucu bertaraf olması için gönderdiği atık miktarında % 26,5 oranında azalma kaydetti.