Sürdürülebilirlik Adımları Derneği (SADE) ve Grundfos’un sürdürülebilirlik ve mühendislik arasındaki ilişkiye dikkat çekmek amacıyla yürüttüğü “Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri” projesi 3. yılına giriyor. Proje kapsamında; gençlerin, yaratıcı düşünme tekniklerini kullanarak çevresel ve toplumsal sorunlara çözüm bulduğu Çözümler Atölyeleri, 2024’te Türkiye’nin 4 farklı şehrinde gerçekleştirilecek.
Türkiye’de sürdürülebilirlik çalışmalarının yaygınlaştırılması, etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla faaliyet gösteren Sürdürülebilirlik Adımları Derneği (SADE) ve Grundfos’un; Poul Due Jensen Vakfı desteğiyle yürüttüğü Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri projesi, 3. yılında çok sayıda gencin katılımıyla yeni başarılara ulaşmayı hedefliyor.
Projeye olan ilgi artıyor
2022 yılında başlayan Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri projesi kapsamında, paneller ve Çözüm Atölyeleri ile gençlere ulaşıldı. Projenin ikinci etabı olan 2023 yılında Türkiye’nin 7 bölgesinde 7 ilde Çözümler Atölyeleri gerçekleştirildi. Yaratıcılığa ve farkındalığa odaklanılan tüm bu çalışmalarla gençlerin iş hayatlarına güçlü, sağlam adımlarla başlaması ve çalışmaya başladıkları kurumlarda sürdürülebilirliği yaygınlaştırmaları için gerekli donanımlara sahip olmaları amaçlandı. Sürdürülebilirliğin ve sorumlu mühendisliğin gündemde tutulması, paydaş kurumlar ve mühendisler arasında projeye olan ilgiyi artırdı.
2024’ün yol haritasında neler var?
2024’te Çözümler Atölyeleri, Marmara Bölgesi’nin 4 büyük şehrinde gerçekleştirilecek. Konuyla ilgili kısa bir eğitimin ardından, farklı mühendislik disiplininden gençler gruplara ayrılarak üzerinde çalışmak istedikleri soruna çözümler üretecekler.
SADE ayrıca, sürdürülebilirlik için mühendislik söyleşileri ile Türkiye’deki 16 özel ve kamu üniversitesinin mühendislik, mimarlık ve endüstriyel tasarım bölümlerinin derslerine Grundfos profesyonelleri ve alanında uzman isimlerle konuk olacak. Dernek, 2024’te diğer yıllardan farklı olarak daha fazla etkileşim ve farkındalık için mühendislik öğrencilerine doğrudan üniversitelerdeki sınıflarında ulaşmayı planlıyor. Böylelikle sürdürülebilir mühendislik ilkeleri, yeşil mühendislik uygulamaları, Türkiye ve dünyadan iyi uygulama örnekleriyle birlikte mühendislerin sürdürülebilir kalkınmada oynayabilecekleri roller öğrencilere aktarılacak. SADE, yüz yüze atölye çalışmaları ile 200 gence, üniversitelerdeki derslere katılarak da 800 öğrenciye ulaşmayı hedefliyor.
Seminerlere, Grundfos çalışanları da dahil olacak
Genç mühendisler üniversitelerde yapılacak söyleşilere katılarak; mühendislik, tasarım ve inovasyonda sürdürülebilirliğin ne anlama geldiğini, neden gerekli olduğunu ve okudukları bölümlerde yaptıkları çalışmalarla sürdürülebilir kalkınmayı nasıl destekleyebileceklerini inceleyecek. Grundfos çalışanlarının dahil olacağı ilham verici paylaşım alanları, teorik bilginin pratikte ve iş hayatındaki yerini anlamlandırma anlayışını esas alacak.
Çevresel ve toplumsal sorunlarla karşı karşıya kaldıklarında çözümler geliştirerek nasıl fark yaratabileceklerini keşfeden gençler, Çözümler Atölyeleri’nde kullanılan metodolojiyi hayatlarının her alanında uygulayabilecek.
Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri projesi ile ilgili tüm gelişmeler https://surdurulebilirlikadimlari.org/ adresinde paylaşılacak.