Japonya’nın iklim değişikliği önlemleri tarımsal gıdaya yarayacak

İklim değişikliğinin gıda üretimi üzerindeki artan etkisi nedeniyle Japonya, gıda tedarikinin kalitesini ve sürdürülebilirliğini korumak için çalışmalarını yoğunlaştırıyor. Ülke, tarımsal verimi ve gıda güvenliğini giderek daha fazla tehdit eden öngörülemeyen hava düzenleri, artan sıcaklıklar ve aşırı doğal afetlerin oluşturduğu zorlukları ele almak için yenilikçi önlemler uyguluyor. Önde gelen bir veri ve analiz şirketi olan GlobalData, önlemlerin tarımsal gıda üretim sektöründe inovasyonu teşvik etmesinin beklendiğini söylüyor.

GlobalData’da Tüketici Analisti olan Susmitha Bynagari şunları söylüyor: “Küresel iklim krizi yoğunlaşırken, tarım ve deniz ürünleri endüstrilerine oldukça bağımlı bir ülke olan Japonya, iklim değişikliğinin etkilerine karşı özellikle savunmasızdır. Balıkçılığı etkileyen artan okyanus sıcaklıklarından, ürün verimine zarar veren düzensiz yağış modellerine kadar, bu çevresel değişimler gıda kalitesi ve bulunabilirliği için önemli riskler oluşturmaktadır. Bu zorluklarla mücadele etmek için Japonya hükümeti, 2023’te gıda kalitesini korurken iklim bozulmalarının etkilerini en aza indirmeyi amaçlayan kapsamlı bir strateji duyurdu.

Bu girişim, gıda üretim dayanıklılığını artırmaya, sürdürülebilir çiftçilik uygulamalarını teşvik etmeye ve afet müdahale mekanizmalarını güçlendirmeye odaklanan bir dizi politikayı içeriyor. Japon hükümeti, hem verimi hem de ürün kalitesini iyileştirmeye yardımcı olan sıcaklığa dayanıklı pirinç, meyve ve sebze çeşitlerini tanıttı. Sürdürülebilir uygulamaların öneminin farkında olan Japon halkı da bu girişimleri destekliyor. Özellikle, GlobalData’nın son tüketici anketindeki katılımcıların % 62’si, sürdürülebilirlik ve çevresel hususların gıda ve içecek satın alma kararları verirken önemli faktörler olduğunu belirtti.”*

GlobalData’da Güneydoğu Asya’nın Kilit Müşteri Yöneticisi Tim Hill şunları ekliyor: “Japonya Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık Bakanlığı (MAFF), ülkenin 2050 yılına kadar karbon emisyonlarını azaltma konusundaki daha geniş taahhüdüyle uyumlu olan karbon nötrlüğü girişimine öncülük ediyor. Bu iddialı hedef, tarımdan kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltmayı ve daha sürdürülebilir ve iklime dayanıklı bir gıda tedarik zincirine katkıda bulunan uygulamaları teşvik etmeyi içeriyor.”

Bynagari son olarak şunları söylüyor: “İklim değişikliğiyle mücadele için küresel çabalar yoğunlaştıkça, Japonya’nın tarım toplulukları verimi artıran pirinç, meyve ve sebze yetiştirmek için yenilikçi teknikleri benimsiyor. Sürdürülebilir ve çevre dostu uygulamalara yönelik artan talep, tarımsal gıda üretim sektöründe inovasyon için yeni fırsatlar sunuyor ve küresel ısınma ve değişen iklim koşullarının getirdiği zorluklara yanıt olarak mümkün olanın sınırlarını zorluyor.”

*GlobalData 2024 3. Çeyrek Tüketici Anketi-Japonya, 500 katılımcıyla, Ekim 2024’te yayınlandı.