Çalışanların beslenme alışkanlığı iş verimliliğini etkiliyor

Çalışanların beslenme alışkanlığı iş verimliliğini etkiliyor

İş hayatının yoğunluğu içinde yemek yemeyi unutma ya da ne yediğini önemsemeden öğünleri atlama gibi durumları her çalışan yaşayabiliyor. Uzmanlara göre bu durumda çalışan sağlığından olabiliyor ve dolaylı olarak d işten alınan verim düşüyor. Hem çalışan sağlığını korumak hem de iş verimliliğini sağlayabilmek için günlük iş rutini kadar önem taşıyan beslenmeyi de planlamak gerekiyor.

İş yaşamında önem verilmesi gereken konulardan biri olan beslenmeyi, çoğunlukla yoğun iş temposu içinde birçok çalışan ve dolaylı olarak da işverenler gözden kaçırabiliyor. Beslenme eksikliği ya da yanlış beslenme sonucu çalışanlar birçok sağlık problemi ile karşılaşabiliyor. Hem bu sağlık sorunlarının önüne geçebilmek hem de beslenmeyle bağlantılı olarak iş verimliliğini artırabilmek için işverenlerin beslenmenin iş hayatındaki önemini kavrayabilmesi gerekiyor. ISS Catering Genel Müdürü Engin Üstel konuyla ilgili olarak;“İşverenlerin çalışanlarının besin ihtiyacının farkında olması, iş hayatının yoğunluğu içinde doğru beslenmeyi es geçmemesi gerekiyor. ISS olarak biz hizmet verdiğimiz şirketlere çalışanın günlük besin ihtiyaçlarını karşılayabilecek, besin değerlerine dikkat edilerek hazırlanan mönüleri sunuyoruz. Her çeşit sebze ve et ürünleri yemeklerinin servis edilmesiyle, daha kontrollü ve sağlıklı bir öğün geçirilmesini sağlıyoruz. Bizler de sağlıklı beslenmenin çalışma hayatında da ne kadar önem taşıdığını biliyoruz ve buna uygun olarak hizmet veriyoruz” açıklamalarında bulundu. Mavi yakalıların beden gücüyle sarf ettikleri enerjiyi geri kazanabilmesi için daha yüksek enerjili beslenmesi gerektiğini söyleyen ISS Catering Genel Müdürü Engin Üstel, beyaz yakalıların da proteinli besinlerin yanında omega-3 ve folik asit içeren yiyecekleri tüketmesi gerektiğini belirtti.

Gün içinde çalışanın yaptığı işe bağlı olarak alması gereken karbonhidrat, protein ve diğer besin değerlerinin miktarlarının belirli olması, bir süre sonra vücut metabolizmasının bu düzene alışmasını sağlıyor. Bu durumda beslenmenin düzenli olması uzun vadede çalışan sağlığını da koruyor. Ayrıca mevsim geçişlerinde çalışanların mönülerine C, E, D ve K vitaminlerini içinde barındıran yiyeceklerin eklenmesi fiziksel olarak birçok hastalığın ruhsal olarak da depresyon riskinin önüne geçiyor.

Beslenme alışkanlığı iş verimliliğini etkiliyor

Çalışanların günlük iş temposu içinde neyi, ne zaman, ne miktarda yiyeceğini bilmesi beslenme ihtiyacının eksiksiz karşılanması için önemli. Çalışanların günlük besin ihtiyacını doğru biçimde karşılaması, fiziksel ve ruhsal sağlığını olumlu yönde etkilerken aynı zamanda iş verimliliğini de artırıyor. Çalışanın fiziksel ve ruhsal sağlığı motivasyonunu doğrudan etkilerken dolaylı olarak da yaptığı işe odaklanmasını sağlıyor. Çalışanın beslenme alışkanlığının doğru olması uzun vadede işindeki başarısını olumlu yönde etkiliyor.

Tablo 1: Çalışanların cinsiyet, yaş, kilo ve boyuna göre günlük enerji ihtiyacı

ERKEK

Ağırlık

Boy

Enerji ihtiyacı

19-30

72

177

2850

31-50

75

177

2623

51-65

75

176

2250

65+

75

173

2100

KADIN

19-30

59

164

2180

31-50

63

163

2065

51-65

65

160

1917

65+

65

159

1790

*Tablodaki değerler ağırlığı ve boyu belirtilen bireyler için tahmini değerlerdir. Günlük fiziksel aktiviteye göre artabilir ve azalabilir. Örneğin; spor yapan bir bireyin enerji ihtiyacı belirtilen miktardan daha fazla olacağı gibi çok hareketsiz bir bireyin enerji ihtiyacı da belirtilen miktardan daha az olacaktır.