Doğa Derneği balıkçılar ile birlikte Gediz Deltası’nın hem İzmir hem de geleneksel kıyı balıkçılığı için önemine dikkat çekmek için İzmir’de Geleneksel Balıkçılık Festivali düzenledi.
Binlerce yıla dayanan tarihi ile İzmir’i cazibe merkezi haline getiren en önemli sebeplerin başında Gediz Deltası geliyor. Sadece Türkiye’nin değil Akdeniz havzasının en önemli sulak alanlarından olan Gediz Deltası’ndaki biyolojik zenginlik bu topraklarda yeşeren kültürel zenginliğin, medeniyetlerin olmazsa olma koşulu olmuş bugüne kadar. Yeryüzünün en zengin ve en üretken ekosistemlerinden birisini oluşturarak aynı zamanda insanların yaşamlarını idame ettirmek için sürdürdükleri ekonomik faaliyetleri mümkün kılmış.
Alüvyon içeren bereketli toprakları ile tarım ve hayvancılığa yön veren deltada 1800’lü yıllardan bu yana tuz çıkartılıyor. Geleneksel kıyı balıkçılığı ise Gediz Deltası doğası ile uyumlu ekonomik faaliyetler son temsilcilerinden birisi ve deltada yaşayan tüm canlılar ile ortak bir kaderi paylaşıyor. Balıkçıların yaşamları doğa ile uyumlu bir yaşamın izlerini takip etmeyi de mümkün kılıyor. Örneğin pelikanlar gibi deltanın gerçek ev sahipleri ile aralarındaki dostluk bu bağı gösteren örneklerden sadece birisi. Doğadaki en eski balıkçılardan olan bu deniz kuşu İzmirli balıkçıların balığa ulaşmak için izledikleri kılavuzlar aynı zamanda.
Gediz Deltası deniz kuşlarının olduğu kadar balıkçıların da ekmek teknesi
Ancak deltanın ismi son senelerde sık sık maruz kaldığı tehditler ile gündeme geliyor. Kirliliğe, yaşam alanlarının yok olmasına sebep olan birçok yatırım projesi deltada yaşayan tüm canlılar ile balıkçıların yaşamlarını da tehdit ediyor. Bu yüzden ekolojik dengenin korunması İzmirli balıkçılar için hayati önem taşıyor. Çünkü Gediz Deltası deniz kuşlarının olduğu kadar balıkçıların da ekmek teknesi.
Bu yüzden Doğa Derneği ile bir araya gelen S.S. Şemikler Su Ürünleri Kooperatifi üyesi balıkçılar Geleneksel Balıkçılık Festivali ile deltanın ev sahipliği yaptığı zengin yaşamı, yaşadıkları sorunları, deltayı ve ekmek teknelerini tehdit eden gelişmeleri İzmirliler ile paylaştılar. Çok sayıda İzmirlinin katılımıyla gerçekleşen festival kapsamında kuş gözlemi, fotoğraf sergisi, kukla gösterisi, kukla yapım atölyesi, çocuklar için doğa oyunları, balık ağı örme, canlı müzik dinletisi de gerçekleşti.
“Balıkçılık yaptığımız alanlardaki tehditlerin tümünü kendi sorunumuz olarak görüyoruz”
Festivalde açıklama yapan S.S Şemikler Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivan “Kooperatif olarak balığın hakkını korumanın kendimizi de korumak olduğunu bilerek çalışıyoruz. Bu nedenle kirlilik başta olmak üzere balıkçılık yaptığımız alanlardaki tehditlerin tümünü kendi sorunumuz olarak görüyoruz. Örneğin delta ve kooperatif alanını kullanan herkesin kirlilik konusunda hassas olmasını ve harekete geçmesini bekliyoruz. Balıkçıların evi hali gelen ve İzmir Körfezi’ni besleyen Gediz Deltası’nın, balıkçılık için önemini herkesin bilmesini arzuladığımız için bu Festival’i düzenliyoruz” dedi.
Doğa Derneği Genel Direktörü Engin Yılmaz ise “Kurulduğumuz günden bu yana doğal ve kültürel değerlerini keşfetmek, korumak ve savunmak için emek, gönül verdiğimiz Gediz Deltası ve deltanın yaşam verdiği tüm canlılar gibi geleneksel kıyı balıkçıları da maalesef birçok tehdit ile karşı karşıya. Bugün İzmirliler ile birlikte deltanın zengin doğasını, balıkçılık ve balıkçılığın önemini, doğa ile yakın ilişkilerini, sorunlarını konuştuk. Kentimizi, İzmir’in en önemli değerlerinden biri olan Gediz Deltasını korumak ve doğanın haklarını savunmak için bir araya geldik” dedi.