Euler Hermes, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu’nun (KKDF) Türkiye’ye yapılan ihracatın hemen hemen yarısı için Nisan ayında kaldırılması sayesinde ihracatın 2015-2016’da 9.5 milyar dolarlık artış kaydedeceğini açıkladı.
Euler Hermes Türkiye Genel Müdürü Özlem Özüner, KKDF feshinin Türkiye’nin ana ticaret ortakları arasında en fazla 0.9 milyar dolar ile Almanya’ya yapılan ihracatı olumlu etkileyeceğini belirtti. Özüner “Ayrıca 0.7 milyar dolar ile Birleşik Krallık’a ve 0.5 milyar dolar ile ABD’ye yapılan ihracat da olumlu etkilenecek. Türkiye’nin ana ihracat sektörlerine baktığımızda ise KKDF ödemelerinin kısmi feshinden en kârlı çıkacak sektörün 2 milyar dolarlık artış ile tekstil ve giyim olduğunu görüyoruz. Bunu 1.4 milyar dolarlık artış ile kimya, 1.2 milyar dolarlık artış ile tarımsal gıda, 1.2 milyar dolarlık artış ile otomotiv, 1.1 milyar dolarlık artış ile makine ve ekipman, 0.8 milyar dolarlık artış metal sektörleri takip ediyor” şeklinde konuştu.
Kısmi KKDF feshi ile toplam mal ithalatının 2015’te 5.5 milyar dolar artacağı tahmin ediliyor. Türkiye’nin ithalatının yüzde 20’sini oluşturan Rusya, Çin ve Almanya bu yeni fırsatlardan en çok faydalanan ülkeler olacak. Rusya, özellikle doğalgaz ihracatı ile Türkiye’ye yaptığı ihracatta 2.1 milyar dolar artış kaydedecek. Çin, elektronik cihazların önderliğinde benzer ihracat kazançları elde edecek. Almanya’nın ihracatı motor ve makine ürün gruplarının önderliğinde 1.9 milyar dolar seviyesinde artacak. Daha az olsa da ABD (1.1 milyar dolar), İtalya (1 milyar dolar) ve Fransa da (0.7 milyar dolar) potansiyel kazançlardan faydalanabilecek. 2014’te ve 2015’in ilk çeyreğinde Türkiye’nin toplam ithalatının yaklaşık yarısı peşin yapıldı. Pek çok şirketin bu yöntemi tercih etmesinin nedeni KKDF ödemelerinden kaçınmaktı. Yeni durumda kredi yönetimi uygulamaları olan şirketler için Türkiye’de ek maliyetlere tabi tutulmadan açık ticaret yapma fırsatı doğuyor.