İlk kez 1983 yılında Japon Kahveciler Derneği tarafından başlatılan Dünya Kahve Günü, (29 Eylül) dünyanın en popüler içeceklerinden olan kahvenin var oluşunu kutlamak ve hatırlamak amacıyla kutlanmaya başlandı. Hazır kahvenin mucidi Nescafé ise Dünya Kahve Günü’nde tanıttığı ve Nescafé 360 adı verilen yepyeni bir mobil uygulamayla kahveseverleri Brezilya’daki kahve tarlalarına 3 boyutlu bir deneyime davet ediyor.
Kahve, tam 11 asırdır hayatımızda ve dünyada sudan sonra en fazla içilen içeceklerden biri. Efsanenin en başı ise meraklı bir keçiye dayanıyor. Khaldi adlı çobanın keçisi kırmızı bir meyveyi yer ve daha enerjik, hareketli olmaya başlar. Bir kaç kez tekrar eden bu değişikliğin nedenini merak eden Khaldi ise cevabı kahve ağacı ve kahve çekirdeklerinde bulur. Türkler ise 1517’de Yemen valisi sayesinde kahve ile tanışır ve o kadar sever ki tüm dünyaya yayılmasına vesile olur.
Brezilya’daki kahve tarlalarına 3 boyutlu tur
Bu sene Dünya Kahve Günü’nde Google işbirliğiyle yepyeni bir mobil uygulamayı kahveseverlerin beğenisine sunan Nescafé, Nescafé 360 adı verilen yeni Google Cardboard uygulamasıyla meraklılarını Brezilya’daki kahve tarlalarına 3 boyutlu sanal bir tura davet ediyor. Hem Applehem de Android telefonlara uyumlu olarak, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 13 faklı ülkede kullanıcılara sunulan uygulama tüm akıllı telefonlardan deneyimlenebiliyor.
Bugün kahve, tüm dünyada petrolden sonra en çok ticareti yapılan 2. ürün konumunda.1938’de ilk kez çözünür kahveyi icat ederek kahvenin bu kadar yaygın tüketilmesinde önemli rol oynayan Nescafé’nin hazır kahve için bulduğu çözüm aslında basittir. Tek tek elle toplanan doğal kahve çekirdekleri önce kavrulur, sonra basınçlı su kullanılarak kahvenin özü çıkarılır. Sonra bu öz kurutularak çözünebilir kahve elde edilir. Bu süreçlerde kahve sudan başka hiçbir şeye temas etmez.
Bugün Türkiye’de hazır kahve toplam 15.5 milyon hanede tüketiliyor. Türkiye’de süt ve kahve kreması ile birlikte yaygın olarak tüketilen kahve; Meksika’da tarçın, Belçika’da çikolata, Nijerya’da limon, Senegal’de ise karabiber eklenerek tüketiliyor.
Sağlık açısından da kahve üzerinde birçok bilimsel çalışma yapılmıştır. Yapılan araştırmalar, günde 4-5 fincan orta düzey kahve alımının (400 mg kafein) yeterli ve dengeli beslenme düzeninin bir parçası olabileceği ve sağlık yararları sağlayabileceğini gösteriyor. Kokusunu duyduğumuz andan itibaren duyularımızı harekete geçiren kahve, beslenmede önemli bir antioksidan kaynağı.
Kahvenin ayrıca, içeriğindeki kafein ile fiziksel ve zihinsel performans üzerinde olumlu etkileri bulunuyor. Günde 400 mg kafein alımının güvenli olduğunu bildiren Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, 75 mg kafeinin (ortalama 1 fincan kahvedeki kafein miktarı) dikkat ve konsantrasyonu artırabildiğini belirtiyor.