Tetra Pak’ın 8. Süt Endeksi’nde yer alan uluslararası tüketici araştırması; sağlığına önem veren ve yoğun tempolu hayat süren bu neslin, sütün faydalarının farkında olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmaya göre bu farkındalık, süt tüketiminin artması için fırsatlar da sunuyor.
Tetra Pak’ın açıkladığı 8. Süt Endeksi, dünyanın her yanındaki tüketicilerin, sütün faydaları hakkında olumlu görüşe sahip bulunduğunu ve sütün besleyici değerinin farkında olduğunu ortaya koyuyor.
Tetra Pak tarafından gerçekleştirilen ve şirketin 8. Süt Endeksi’ nde yayınlanan uluslararası tüketici araştırması, süt endüstrisinde faaliyet gösteren şirketlerin yenilikçi ürünler sunma, pazarlama ve iletişime taze bir yaklaşım getirme yoluyla sütün her yaştan tüketiciye hitap edecek şekilde yeniden canlandırılması gerektiğini vurguluyor.
Araştırmada; gıda endüstrisinin yıllardır bulunduğu bildirimlere göre her zamankinden daha aktif yaşam süren ve sağlığına önem veren yeni bir kuşağın itici gücüyle, besleyici ama pratik ürünlere olan talebin giderek arttığı görüşüne yer veriliyor.
Buna göre; insanlar hali hazırda sütü “besleyici”, “sağlıklı”, “iyi bir kalsiyum kaynağı” ve “lezzetli” olarak tanımlıyor. Ancak üreticilerin de değişen yaşam tarzlarını yansıtan içecekler bulup geliştirmesi gerekiyor.
Tetra Pak Grubu Başkanı ve CEO’su Dennis Jönsson bu durumu şöyle yorumluyor; “Tüm coğrafyalarda süt ürünlerini canlandırmanın anahtarı, sütün pratik, lezzetli, keyif veren bir ürün olarak herkese hitap edebileceğini gösterecek ihtiyaca göre düzenlenmiş yeni ürünler oluşturmak ve iletişim kampanyaları hazırlamak suretiyle insanları süt içmek konusunda heyecanlandırmaktır.”
Söz konusu araştırmaya yer verilen 8. Süt Endeksi’nde; süt endüstrisinde faaliyet gösteren şirketlerin dört küresel ürün trendi çerçevesinde yeni içecekleri başarılı bir şekilde piyasaya sunduğu durumlar da örneklendiriliyor. Bu trendler arasında keyif ürünleri, sütün daha kolay sindirilmesini sağlayan veya ilave edilmiş sağlık faydalarıyla sunulan kişiye özel hazırlanmış ürünler, hareket halinde veya atıştırmalık olarak tasarlanmış ürünler ve organik veya “doğal” değerleri öne çıkaran “saf” süt bulunuyor.
Türkiye’de durum nedir?
Tetra Pak Türkiye Pazarlama Direktörü Verda Telyaz, “Türkiye’de işlenmiş ambalajlı süt pazarı son beş yılda yaklaşık yüzde 3 büyüme göstererek 1,290 milyon litreye ulaştı. İşlenmiş ve ambalajlı süt tüketiminin ise 2016 yılında, yaklaşık yüzde 4 artışla 1,290 milyon litre seviyesine ulaşması bekleniyor” dedi.
Kentleşme, kişibaşı gelir seviyesinin yükselmesi ve kadınların iş yaşamında daha sık bulunması gibi yaşam tarzı değişimlerinin tüketicilerin tüketim alışkanlıklarını da değiştirdiğini belirten Telyaz, sürekli artan tempo ve iletişim ortamında tüketicilerin dışarıda kolayca tüketebilecekleri besleyici ve keyifli ürünlere yöneldiklerini belirtti ve sözlerine devam etti: “Ülkemizdeki süt tüketiminin büyük kısmı sade süt olarak gerçekleşmekte ve gelişmiş ülke pazarlarındaki ürün çeşitliliğinin çok gerisinde bulunduğumuz bir gerçek. Dünyada gelişen trendleri de göz önüne alarak önümüzdeki dönemde özellikle belirli ihtiyaçlara yönelik yüksek proteinli ya da laktozsuz süt gibi katma değerli ürünler ve genç nüfusa hitap eden sütlü içeceklere talebin ülkemizde de artmasını bekliyoruz. Bu talebin sütlü içecekler pazarında ürün çeşitliliğini artıracağına inanıyoruz”.
Tüketicilerin sağlık beslenme konusunda da giderek bilinçlendiğini belirten Telyaz, “Ambalajlı süt tüketiminin her yıl artması, tüketicilerin açık sütteki riskler konusunda giderek daha fazla bilinçlendiğinin de bir göstergesi. Ambalajlı süt, kaynağı ve içeriği belirsiz açık süte karşı en iyi alternatif. Dolayısıyla tüketiciler, riskli olanı değil, kaynağından kendilerine ulaşıncaya kadar tüm süreçleri kontrollü olan ambalajlı sütleri tercih ediyor, riskli olanı değil sağlıklı olanı satın alıyor” dedi.