Çikolata yağları, gıda bileşenleri, teknik ürünler ve kişisel bakım sektörlerinde faaliyet gösteren AAK’ın, 100 ülkede 2700 çalışanı, 19 üretim tesisi, 25 satış ve dağıtım şirketi mevcut.
-Sayın Tanrıöver, AAK, sektörde nasıl bir konuma sahip ve rekabetçi yanını hangi stratejilere yatırım yapmaya borçlu? Hangi alanlarda faaliyet gösteriyor?
AAK hem global olarak hem de bölgesel olarak, yüksek teknolojili bitkisel yağ çözümleri konusunda lider konumda bulunmaktadır. Şirketin başlıca faaliyet alanlarını, 4 ana sektörde özetleyebiliriz. Bunlar; çikolata yağları, gıda bileşenleri, teknik ürünler ve kişisel bakım sektörleridir. AAK dünya genelinde, 100 ülkede 2700 çalışanı, 19 üretim tesisi, 25 satış ve dağıtım şirketi ile faaliyet göstermektedir.
-Unilever’den Unipro’yu satına alma süreci hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu sürecin ardından AKK, Türkiye’de nasıl yapılandı? Özellikle hangi konulara odaklanıldı?
Unipro’nun satın alınma süreci, 2013 senesi Eylül ayında tamamlandı. Hem pek çok açıdan sektöründe öncü olan ve Alba, Asta, Biskin, Trio gibi kendi alanlarında en güçlü ve prestijli markaları bünyesinde barındıran şirketin satın alınması, AAK bünyesinde globalde de büyük heyecan ve yankı uyandırdı.
Unipro satın alınırken, Türkiye’nin, dünyanın 16. büyük ekonomisi olması, GSMH büyüme oranlarının güçlü olması ve hem coğrafi hem de kültürel olarak Ortadoğu’nun yönetilebileceği konumda olması karar aşamasında elbette önemli kriterlerdi.
Bir diğer önemli faktör de elbette, hem pastacılık ve hem de endüstriyel segmentlerde, Unipro ürün portföyünün AAK’nın mevcut spesiyal ve yarı-spesiyal yağlarının satış stratejileri ile uyum sağlaması idi. AAK, Unipro alımıyla ana faaliyet alanı olan endüstriyel segmentten biraz daha kayarak özellikle gelişmekte olan pazarlarda pastacılık alanında da giderek artan bir güç olmaya başladı. Nitekim, Türkiye’den sonra Avrupa, Asya ve Uzakdoğu’da yaptığı yatırımlar da tam bu stratejinin parçası olarak gelişmiştir.
-Türkiye’de sektörde ne gibi ilklere imza atıldı?
Bugün itibarıyla, AAK-Unipro markamız, 1985 yılından beri, Türkiye pastacılık sektöründe lider konumunu sürdürmektedir ve bunu da; sektörün eğitilmesi, gıda güvenilirliği, pastacılık çeşitlerinin zenginleştirilmesi, inovasyon, üretim, distribütör altyapıları ve profesyonel satış personeli ile ilkleri başarmış, kalitede öncülük etmiştir.
AAK’nın sloganı “TheCo-Development Company” yani tam anlamıyla bir çözüm ortağı, dolayısıyla şirket Türkiye’de de bu yaklaşımı benimseyerek, müşterinin üreteceği üründe en iyi performansı en optimum koşullarda sağlaması için çalışıyoruz. Bu doğrultuda, AAK Akademi ile müşterilerimize eğitim seansları düzenliyor, onların hayalindeki ürünleri gerçeğe aktarabilmeleri için gıda mühendisleri ve pastacılık ustalarından oluşan, “Teknik Destek ve Ürün Geliştirme” ekiplerimizle müşteriye özel reçeteler hazırlayarak çözüm sunuyoruz.
Globalde AAK’nın, 2014 yılında başlattığı, INNOBO (Innovation Beyond Oils) Programı kapsamında; yağın da ötesinde müşterimizin sıkıntısına nasıl çözüm bulabiliriz sorusuna yanıt ararken, mevcut hammadde portföyümüzü tamamlayan son ürünler üretmekteyiz. Elbette bu kolay değil; AAK Akademi bünyesinde düzenlediğimiz eğitimler, müşteri ziyaretleri, Ar-Ge’ye ve yüksek teknolojili ekipmanlara senelerdir yapılan yatırımlar bize bu gücü veriyor.
Bitkisel yağ tedariki yaptığımız noktaların işlerini daha da kolaylaştırmak adına ayrıca Festino markası altında, Premium kokolin-konfiseri ve vanilya ayrıca AlbamikS markası altında sıvı bitkisel krem şanti ürünlerimizi piyasaya sürdük. AlbamikS özellikle Türkiye’de üretilmesi, rakibi ürünler gibi ithalat sürecinde gümrükte bekleyerek raf ömrünün kısalması gibi sıkıntıları olmamakla beraber, yerli ürün olması hem üretici hem de tüketici açısından büyük avantaj sağlamaktadır. Bu bakımdan, Türk pastacılık sektörü için çok önemli bir ürün. Çok güzel reaksiyonlar aldık bu nedenle her iki şemsiye markayı da çok yakın zamanda yeni ürünlerle genişleteceğiz.
-Türkiye’de hangi vizyon ve misyona yatırım yaparak ilerleniyor?
AAK’nın global vizyonu nettir; “Çözüm ortağınız-The Co-Development Company”. Katma değerli bitkisel yağ çözümlerinde müşterilerimizin ilk tercihi olmak bizim için çok önemli. Bu bağlamda AAK Akademi yaklaşımı ile her müşteriye istediği teknik eğitim ve danışmanlığı sunmanın yanı sıra, tasarladıkları ürünü geliştirme aşamasında birebir yanlarında olmak bizi rakiplerimizden ayıran en önemli özelliğimiz.
-2015’te arzu ettiğiniz hedeflere ulaştınız mı? Ciro ve ihracat bilgilerini paylaşır mısınız?
2015 yılında AAK dünyada, 2,5 milyar dolarlık cirosuyla gelirlerinde % 13’lük bir büyüme gerçekleşmiştir. Bu anlamda AAK, dünyanın önde gelen spesiyal yağ üreticisidir. Zaten firma, özellikle Ortadoğu ve Asya kıtasında yaptığı yatırımlarla gelişmekte olan pazarlarda büyük hedefleri olan önemli bir oyuncudur.
Bölgede yaşanan sıkıntılar elbette tüm sektörleri etkilemekte, yine de AAK gelecekte de özellikle AAK Türkiye sorumluluğunda olan, Ortadoğu ve Afrika pazarlarını gelişme potansiyeli yüksek bölgeler olarak algılamakta, hizmetlerimiz ve yatırımlarımız bu doğrultuda devam etmektedir.
-2016 yol haritanız ve yeni projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
2016 senesi hem ülkemiz, hem de bölgemiz açısından zor geçebilir ancak biz AAK olarak, ülkemizin gücüne, zorluklara hızlı adapte olma özelliğine ve insanımızın pratik tarafında kalpten inanıyoruz.
Türkiye AAK’yı gelişmekte olan pazarlar için bir üretim ve yönetim üssü olarak konumlayıp, bu önemli ve büyümekte olan coğrafyada AAK Türkiye platformunu kullanacağız. Bu sene itibarıyla toplam 13 ülkeyi AAK Türkiye üzerinden aktif olarak yönetmeye başladık.
Türk gıda sektörü, yüksek eğitim seviyesinde, genç ve tecrübeli çalışanlarıyla ve pek çok ülkeye göre iyi hazırlanmış yasal zeminleriyle, kaliteli ve yüksek teknolojili ürünler üreten gıda bileşenleri firmaları için çok doğru bir çalışma alanı. Bizler, AAK olarak, yüksek kalite ve teknolojide, kodekse uygun, spesiyal ve yarı spesiyal ürünlerimizle varlığımızı ve potansiyelimizi artık müşterilerimize kanıtlamış olmanın gururuyla yolumuza devam etmeyi hedefliyoruz.
-2023 vizyonunuzu öğrenebilir miyiz?
Ülkemizin artan gücü ve bölgede pek çok açıdan istikrarlı konumunun artarak devam edeceğine bizleri inandıracak pek çok sebep var. Öncelikle, Türk insanının her yeni duruma ve koşula çabuk adapte olabilen, inançlı ve güçlü yapısı, ayrıca zorluklardan kolay yılmayan ve pratik çözümler üretebilen genç iş gücü bizi umutlandırıyor.
Ayrıca, pek çok sektörde olduğu gibi gıda endüstrisinde, hem yeni yetişen eğitimli gençlerimiz ve hem de çekirdekten yetişmiş, 30 yıldır bu sektöre emek veren pastacılık ustalarımız, satış teşkilatımız, distribütörlerimiz ve tedarikçilerimiz, sayesinde yolumuza devam edeceğiz. Elbette gün geçtikçe evrimleşen ve gelişen müşteri talepleriyle bizler gibi gıda hammaddeleri konusunda uzman ve profesyonel çalışan firmalara daha çok görev düşeceğine inanıyoruz.
-Fi İstanbul 2016 Gıda Bileşenleri Fuarı’nda ne tür ürünler sergileyeceksiniz, yenilikleriniz var mı?
AAK olarak, 4-6 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Food ingredients (Fi) İstanbul Gıda Bileşenleri Fuarı’na katılıyoruz. UBM EMEA (Istanbul) tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin en prestijli gıda bileşenleri fuarı olan Fi İstanbul, Türkiye ve gelişmekte olan pazarlardan seçkin katılımcı profili ile ulaşmak istediğimiz hedef kitle ile AAK Türkiye’yi en verimli şekilde bir araya getiriyor. Fuarda, endüstriyel ve pastacılık ürün kategorilerinden yeni ürünlerimize odaklanıp, Fi Europe 2015 (Paris) Fuarında kazanmış olduğumuz iki çok önemli inovasyon ödülünün de tanıtımını yapmak istiyoruz. Türkiye’nin bağlı olduğu AAK Asya ekibi olarak Fi Hindistan, Çin ve Tayland fuarlarının parçası olmak bizi mutlu ediyor.