Metro Türkiye, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği işbirliğinde küçük ölçekli ve geleneksel alabalık üreticilerini desteklemek adına önemli bir projeyi hayata geçirdi. Yetiştirilen alabalıkların hem profesyonel mutfaklarda hem de ev mutfaklarında daha fazla yer almasını hedefleyen Metro Türkiye, yenilikçi reçetelerin geliştirilmesine de ilham oluyor.
Ülkemizde 1990’dan bu yana gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerinin merkezine sürdürülebilirliği koyan ve bu kapsamda sürdürülebilir balıkçılığa da odaklanan Metro Türkiye, balığı yalnızca ticari bir ürün değil, gelecek nesillere bırakılması gereken bir değer olarak da görüyor. Ekosistemle barışık balıkçılığı desteklemek ve balık tüketimini artırmak adına önemli çalışmalara imza atıyor.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 2022 yılını “Uluslararası Geleneksel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yılı (IYAFA)” ilan etmesinin ardından Metro Türkiye, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği ile işbirliği gerçekleştirerek sürdürülebilir balıkçılık alanında önemli bir çalışmaya daha imza attı.
Metro Türkiye’nin hayata geçirdiği proje ile küçük ölçekli alabalık üreticilerine eğitimler verilirken, teknik destek ve danışmanlık desteği de sağlanıyor. Mart ayında ilk mahsullerini vermeye başlayan proje kapsamında yetiştirilen pek âlâ alabalıklar, Metro Türkiye mağazalarında yerini almaya başladı.
Küçük ölçekli ve geleneksel üreticilerden temin edilen ürünleri raflarına taşıyarak üreticileri destekleyen Metro Türkiye, aynı zamanda alabalıkların profesyonel mutfaklarda daha çok yer alması için çalışarak tüketiminin artmasını hedefliyor. İşte bu hedefle Metro Türkiye, alabalığın farklı reçetelerle nasıl kullanabileceğinin örneklerini göstermek adına Tuzz Bodrum’da özel bir davet düzenledi. Tuzz Bodrum Şefi Nilay Lale’nin hazırladığı özel bir menü eşliğinde alabalıkla yaratılan birbirinden özel lezzetler deneyimlendi.
Geleneksel aile balıkçılarının alabalıkları profesyonel mutfaklarda!
Metro Türkiye olarak 33 yıldır tüm çalışmalarını sürdürülebilirlik odağıyla gerçekleştirdiklerini hatırlatan Metro Türkiye Kurumsal İletişim ve Kamu İlişkileri Müdürü Dr. Aslı Duran, “Gelecek nesillerin de deniz ürünü yiyebilmesi için 2010 yılından bu yana sürdürülebilir balıkçılık kapsamında ilham veren öncü projeler geliştiriyoruz. Son olarak da sürdürülebilir ve sağlıklı bir balıkçılığı mümkün kılmak amacıyla küçük ölçekli ve geleneksel aile balıkçılığını desteklemeye başladık.
FAO ve Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği işbirliği ile hayata geçirdiğimiz projemiz kapsamında öncelikle bölgedeki 25 küçük ölçekli alabalık üreticisine eğitimler verdik. Bununla birlikte yetiştiriciliğe yönelik teknik destek ve danışmanlık desteği de sağladık. Gıda güvenliği ve sosyal uygunluk denetimlerini geçerek kalitesi ve güvenilirliği garanti altına alınan alabalıklar, Metro Türkiye mağazalarında yerini almaya başladı.
Gastronomi sektörünün en yakın iş ortaklarından biri olarak, küçük üreticiden temin ederek raflara taşıdığımız alabalıkların profesyonel mutfaklarda ve menülerde daha fazla yer almasını hedefliyoruz. Alabalık üretiminde ülke olarak dünyanın ikinci, Avrupa’nınsa en büyük üreticisi konumundayız ve dünyadaki alabalığın % 16’sını üretiyoruz. Ancak tüketimi konusunda çok sınırlıyız. Bu anlamda da gerek reçete çalışmaları gerek de şeflerle işbirliği yaparak farkındalık yaratmaya ve ilham vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Metro usulü raflara gelen alabalıklar ile farklı reçeteler hazırlayarak alabalığın sofralardaki lezzetine dikkat çeken Tuzz Bodrum Şefi Nilay Lale, “Sürdürülebilirlik konusunun bireysel sağlığımız, doğamız ve ekonomimiz konusunda önemli olduğunun farkındayım. Bu anlamda kaynağından emin olduğum, çevre ile barışık ürünler arasında yer alan alabalığı keyifle kullanarak oluşturduğum mönüde bu balığı dört farklı yorumuyla sundum.
Yakın zamanda açılışını yapacağımız Karaköy Tuzz restoranımızda da alabalık içerikli bu yemeklere mönüde yer vererek çorbada benim de Tuzz’umun bulunacak olmasından ötürü mutluluk duyuyorum. Metro Türkiye’nin de sektörde küçük ölçekli üreticileri desteklerken alabalığın sürdürülebilirliğini de teşvik etmesini çok kıymetli buluyorum” dedi.