Gıda 2000 Dergisi

Ambalajlar artık çevreye saygılı üretilecek

ÖZLEM ERGÜN

Çevre ve Orman Bakanlığı, hazırladığı yasa taslağıyla bundan böyle üretilecek tüm ambalajların ve plastik poşetlerin belli bir yüzdesine geri dönüşüm şartı getiriyor.

Düzenlemede özetle şunlar öngörülüyor: Ambalaj atıklarının çevreye zarar verecek şekilde doğrudan ve dolaylı olarak alıcı ortama verilmesi önlenecek. Bakanlık, geri kazanılmış ürünlerin kullanımını özendirecek. Ambalaj üreticileri, ürettikleri veya ithal ettikleri ambalajların bileşenlerinde bulunabilecek kurşun ve cıvayı, yönetmeliğin yayımını takip eden iki yıl içinde azaltacak.

Satış noktaları alışveriş poşeti kullanımını en aza indirecek tedbirleri alacak. Apartman, site yönetimleri, okullar, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, hastaneler, oteller, lokantalar, büfeler, şehirlerarası otobüs terminalleri, havayolu terminalleri, demiryolu istasyonları, limanlar, sağlık kuruluşları, spor kompleksi, organize sanayi bölgeleri, sanayi siteleri, marketler, satış noktaları, fabrikalar, iş ve alışveriş merkezleri, stadyumlar gibi ambalaj atığının oluştuğu benzeri yerlerde ilgili yönetimler, ambalaj atıklarını diğer atıklardan ayrı olarak biriktirecek.

Ambalaj, ambalaj atığı, içerdiği maddelerin miktarı ve çevreye verdiği zarar, ambalajın tasarımından başlayarak, temiz ürün ve teknolojiler geliştirilerek azaltılacak. Bu amaçla üretilecek ambalajların yapısındaki ağır metal muhtevalar temizlik ve güvenlik düzeyini olumsuz etkilemeyecek şekilde en aza indirilecek. Düzenlemeye göre, ambalaj olarak kabul edilecek ürünlerden bazıları şunlar: CD kutusuna sarılmış streç film, tek kullanımlık tabak ve bardaklar, satış yerlerinde doldurularak kullanılan yapışkan film, sandviç torbaları, alüminyum folyo ve benzeri malzemeler, hazır yiyecek ambalajları, su, maden suyu, meyve suyu, şampuan, deterjan ve benzeri ambalajların kapakları, köpük, karton ve benzeri destekleyici malzemeler, yumurta viyolleri, her türlü oyuncak ambalajları, dergi, kitap vb.

BAE tarım ve gıda sektörü

TC Abu Dhabi Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği’nin hazırladığı raporda, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’ndeki tarım ve gıda sektörü inceleniyor.

4,6 milyonluk nüfusunun % 80’i, ülkeye geçici çalışma amacıyla gelmiş yabancılardan oluşan Birleşik Arap Emirlikleri, kişi başına düşen gelir itibarıyla dünyanın sayılı zengin ülkeleri arasında yer alıyor. Ülke iklimine bağlı olarak topraklarının önemli bölümünün tarıma elverişli olmaması nedeniyle sınırlı yerel üretim olanaklarına sahip olan BAE’de gıda ihtiyacının % 90’ı ithalatla karşılanıyor.

Tüm ülkeye yayılmış 40 milyon adedi aşan hurma ağacından elde edilen mahsul bir kenara bırakılırsa, meyve olarak sadece limon ve mango üretilen BAE’de sebze yetiştiriciliği ise dağlık ve nispeten mevsimsel yağış alan sınırlı bölgelerde yapılıyor.

Ülke topraklarının % 87’sine sahip Abu Dhabi Emirliği, BAE’deki toplam sayısı 6.313’e ulaşan seraların ve 22.797 adet tarım çiftliğinin de büyük bölümünü bünyesinde barındırıyor.

BAE’de 2007 yılında yapılan sanayi yatırımlarının % 44.2’si gıda, tütün ve içecek sektöründe gerçekleştirilmiş.

2007 yılından itibaren, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında BAE dokuzuncu sırada bulunuyor. BAE’ye gerçekleşen ihracat performansı değerlendirildiğinde; demir çelik, mücevherat, makine, taşıt yedek parçaları, gıda ürünleri ilk sıralarda yer alıyor.

Raporun tamamını “Araştırma” bölümümüzde bulabilirsiniz.

Hoşça kalın.
Exit mobile version