Anatek Analitik ve Araştırma Cihazları Ltd. Şti., temsil ettiği firmaların cihaz ve sistemlerine, her birisi kendi alanında uzman, yurtdışı eğitimleri ile donanımlı servis, uygulama ve satış mühendisi ekibi ile destek veriyor.
-Sayın Sağlam, kısaca firmanızı tanıtır mısınız? Faaliyet alanlarınızı öğrenebilir miyiz?
Üniversiteler ile araştırma kurumlarının ve özel sektör firmalarının Ar-Ge, kalite kontrol ve kalite güvence çalışmalarında ihtiyaç duydukları test, kalite kontrol, analiz ve araştırma cihazlarının, temini ile ilgili; satış öncesi, satış ve satış sonrası her türlü teknik destek, montaj, kullanıcı eğitimi, cihaz kalibrasyonları, garanti süresi içinde ve sonrasında servis ve bakım gibi ihtiyaçlarına cevap veren ve çözümler sunan bir firmayız.
– Firmanız açısından 2016 yılına nasıl bakıyorsunuz? Hedefleriniz var mı?
Büyümekte olan, Ar-Ge ve kalite kontrole her geçen gün daha çok önem veren ülkemizde, yeni kurulan firmaların sayılarının artması ve konvansiyonel metotlar ile çalışmakta olan firmaların Ar-Ge ve kalite kontrole daha çok önem vermesi, hizmet etmekte bulunduğumuz sektörün her geçen gün büyümesini sağlamaktadır.
Büyümekte olan bu talebe cevap verirken; temsil ettiğimiz ve her biri ürettikleri cihazların kalitesi ve çalışma alanlarında dünyanın en iyi firmaları olması, hizmet verdiğimiz kurum ve kuruluşlara, en ileri teknolojili ve en güvenilir sonuç veren cihazlarını sunmak şansını bize vermektedir. Ayrıca Anatek Analitik ve Araştırma Cihazları Ltd. Şti. olarak temsil ettiğimiz firmaların cihaz ve sistemlerine, her birisi kendi alanında uzman, yurtdışı eğitimleri ile donanımlı servis, uygulama ve satış mühendisi ekibimiz ile destek veriyoruz.
Bu sebeplerle, gerek mevcut müşteri portföyümüz/referanslarımız, gerekse de cihazlarımız ve firmamızı tanıyan ilgili kişi ve firmalar açısından, konularında, beraber çalışılması en çok istenilen ve tercih edilen firma olarak, ülkemizde hizmet vermek bizim için ayrı bir gurur kaynağı olmaktadır. Bunların vermiş olduğu güç ve tanınırlıkla, 2016 yılında gelişen sektörün lideri olmaya devam etmek ve daima müşterilerimizin ilk seçeneği olmak için çalışıyoruz.
– Gıda sektörüne satışını yaptığınız ürünleri ve temsilciliğini yaptığınız firmaları kısaca tanıtır mısınız?
Bruker BioSpin GmbH firmasının; minispec serisi ve mq-one serisi “Time Domain NMR” cihazları ile; yağlı tohumlar, küspe, yağlı ürünler, margarin, çikolata, bisküvi ve benzer ürünlerde son derece hızlı % toplam yağ ve % rutubet (Su) tayini ile uygulama alanına göre diğer parametrelerin tespitinde kullanılan Minispec serisi ve mq-one serisi “Time Domain NMR” cihazları en fazla ilgi gören ve ülkemiz çapında 160’tan fazla noktada kullanılan cihazlarımızdır.
Yağlı tohumlarda % yağ ve % su tespiti için kullanılan minispec ve mq-one XL TD-NMR cihazında, hiç bir ön numune hazırlama işlemi olmaksızın, toplam yağ ve rutubet sonuçları almaya yarayan, renk, kabuk kalınlığı vb. fiziksel özellik sebebiyle ayrı ayrı kalibrasyonlar gerektirmeden doğru sonuç veren cihazımızdır. Yağlı tohum alan kurum ve kuruluşlar ile bisküvi, cips, kraker vb. yağlı gıdaların yağ ve rutubet oranlarını saniyeler içerisinde bu sistem ile alabilmek mümkündür.
Yine, minispec SFC ve mq-one SFC (Solid Fat Content) TD-NMR cihazımız; margarin ve çikolata üreticileri tarafından kullanılan cihazımızdır. Bu cihaz bilinen margarin üreticilerinin tamamı tarafından kullanılmakta ve en büyük çikolata üreticileri tarafından da tercih edilmektedir. Ayrıca ürün kalite optimizasyonu ve raf ömrünün uzatılabilmesi için önemli bir test olan, “Droplet Size Analysis” uygulamalarında da aynı cihazımızın değişik versiyonu kullanılmaktadır. Mayonez vb. yağ ve suyun “dispers” olduğu karışımlar için de hızlı ve güvenilir bir çözüm sunmaktadır.
Bunların dışında FT-NMR sistemi tabanlı “Food Screener” sistemlerimiz ile bal, meyve suyu ve şarap gibi ürünlerde sahtecilik, katkı oranları, orijin belirleme vb. analizler otomatik olarak yapılabilmektedir.
EPR (Elektron Pair Resonance Spectrometer) sistemlerimiz ise; alanin-dozimetre olarak kullanıldığı gibi, ışınlanmış gıdalar da (baharat, kurutulmuş meyve, deniz kabukluları, tavuk vb.) radyasyon kontrolü yapılmasında ve bira üretiminde oksidatif ajanların oluşumu, radikaller vb. raf ömrünü etkileyen oluşumların incelenmesi ve antioksidanların tayininde kullanılmaktadır.
-Ürünleriniz, gıda kontrol laboratuvarlarında ve Ar-Ge araştırmalarında kullanılıyor. Gıda güvenliği ile ilgili görüşlerinizi paylaşabilir misiniz?
Teknolojinin gelişmesi daha hızlı üretilen, raf ömürleri daha uzun, daha düşük maliyetli fakat lezzetlendirilmiş gıdaların pek çoğunun; geçtiğimiz son yıllarda insan sağlığına zarar verdiği ispatlanmış bir gerçek. Bunun sonucu olarak insan sağlığına zarar veren etkenlerin tespiti için bilim adamları yoğun olarak çalışmakta ve uzun süren araştırmalar yapmaktalar. Bu araştırmaların sonucu olarak gıda güvenliği bir insan hakkıdır. Her bir birey beslenmesinde ve çocuklarının gıdalarında güvenli olan ürünleri kullandığından emin olmalıdır. Bunun sağlanabilmesi için bu alana olan yatırımlar ve yaptırımların artması, güvenilir gıda üretiminin teşvik edilmesi gereklidir.
-Sektörünüzün Türkiye’deki mevcut durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Henüz yeni yeni gelişmekte, önemi anlaşılmakta ama henüz gelişmiş ülkeler seviyesinde olmaktan da uzaktır. Daha çok bilinçlenme ve daha çok yatırımların yapılması gereklidir. Teşvikler, zorunluluklar ve yaptırımlar artırılmalı ve denetimler daha sık tutulmalıdır.
-Sektörde yaşadığınız sorunlar ve çözüm önerileriniz nelerdir?
Gıda denetimine yönelik konvansiyonel metotların yanı sıra; ileri teknoloji çözümlerinin eklenmesi ile hız ve çeşitliliğe imkan tanıyan bu metotlarında uluslararası “official” metotlara eklenmesi ile sağlanması gerekli. Örneğin; % yağ tayinleri yapmakta olan, müşterilerimizden sonucu “official” metoda göre vermesi gerekenler, “Soxhlet” ekstraksiyonu mecburiyeti olan analizlerini aynı güvenilirlikle TD-NMR sistemlerde yapabilecekken, standart ölçüm listesinde ismi geçmemesi sebebiyle oldukça yavaş ve pahalı olan metot olan “Soxhlet” metoduna mecbur kalmaktalar.
Ayrıca İl Gıda Kontrol Laboratuvarları vb. devlete ait kurumlarda gıda güvenliğine yönelik analizler için alınacak cihazların alımında ihale zorunluluğunun olmasının sonucunda en düşük ücretli sistemlerin alınmasına yol açmaktadır. Gıda güvenliği gibi bir konuda en güvenilir sonucu veren cihaz tek üreticiden de olsa tercih edilebilmeli ve doğrudan temin ile alınabilmelidir. Bunun önünü açacak yasal düzenlemeler en kısa sürede yapılmalıdır.
-Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Teşekkür ederiz. Değerli derginiz ve çalışmalarımızla bu sektörde kalitenin ve güvenilirliğin öneminin her zaman fark edilebilir olmasındaki çalışma ve gayretlerinizi de takdir ettiğimizi bilmenizi isteriz.