Arçelik A.Ş., akıllı ev teknolojilerinde yeni bir dönemi başlatıyor. Türkiye’de ilk kez Arçelik ‘HomeWhiz’ teknolojisi ile akıllı telefon, tablet ve akıllı TV’ler üzerinden beyaz eşyalar ve ev aletleri entegre bir platformda kontrol edilebiliyor, kendi aralarında iletişime geçiyor.
Arçelik A.Ş., 61 yıllık geleneğinden aldığı güçle yine bir ilke imza atıyor. Ar-Ge, inovasyon, kalite ve tasarımı odağına koyan Arçelik A.Ş., tüketicilerin günlük hayatını kolaylaştıracak çözümler sunan HomeWhiz ile akıllı ev teknolojilerinde yeni bir dönemi başlatıyor. Akıllı cihazlar ile beyaz eşya ve ev aletlerinin iletişim kurmasını sağlayan HomeWhiz ile Türkiye’de ilk kez buzdolabı, çamaşır makinesi, kurutma makinesi, bulaşık makinesi ve ankastre fırın entegre bir platformda; akıllı telefon, tablet veya akıllı TV’ler üzerinden kontrol edilebilecek.
Arçelik A.Ş.’nin Türkiye’yi ilk buzdolabı, ilk çamaşır makinesi ve ilk Türk kahvesi makinesi gibi yeniliklerle tanıştırdığını vurgulayan Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Hakan Bulgurlu, “Yenilikçi teknolojiler için gücümüzü Ar-Ge ve inovasyon birikimimizden alıyoruz. Ar-Ge’mizde veri analizi, yazılım mimarisi yatırımlarımızı artırıyoruz. Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen üniversiteleriyle işbirlikleri yapıyoruz. Bu çalışmalarımız sonucunda 130 farklı ülkedeki tüketicilerin alışkanlıklarına ve eğilimlerine göre dünya çapındaki 15 fabrikamızda, her yıl enerji ve su verimliliğinde öncü ve şampiyon milyonlarca ürün üretiyoruz” dedi.
Yakın gelecekte ev aletleri, anlama ve öğrenme yeteneğine sahip olacak
Arçelik’in teknolojinin gücünü tüketicilerin yaşamını iyileştirmek ve konforunu artırmak için kullandığını belirten Hakan Bulgurlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yarının dijital dünyası için iş modelleri geliştirmeye devam ediyoruz. Hızlı bir şekilde büyüyen akıllı ev teknolojileri pazarında fırsatları değerlendirmek istiyoruz. HomeWhiz ile akıllı ev teknolojileri alanında yeni bir dönemi başlatıyoruz ve Türkiye’yi yine bir ilkle tanıştırıyoruz. Ev aletlerimiz, tüketicilerin ihtiyaçlarını anlayan ve onlara özel çözümler üreten akıllı cihazlara dönüşüyor” dedi.
Mobil teknolojiler ve internetteki gelişimle birlikte tüm cihazların birbirine bağlandığını ve nesnelerin interneti (Internet of Things) kavramının dünyayı dönüştürdüğünü söyleyen Bulgurlu, sözlerine şöyle devam etti: “Internet of Things dünyası trilyon dolarlık bir ekonomi haline geliyor. Dünyada 2020 yılı itibariyle 20 ila 30 milyar adet akıllı cihazın internete bağlı olacağı tahmin ediliyor. Biz de dijital dönüşüm için önemli yatırımlar yapıyoruz. Bağlanabilirlik, bulut bilişim ve veri madenciliği teknolojileri üzerinde çalışıyoruz. Yakın bir gelecekte evlerimizde kullandığımız ürünler, anlama ve öğrenme yeteneğine sahip olacak, tüketicinin hayatının her noktasına dokunacak.”
Arçelik ürünleri milyonlarca farklı ürünle aynı dili konuşacak
Tüketicilerin akıllı teknolojilerden sağlayacağı faydaları en üst seviyeye taşımak amacıyla ortak protokol geliştirmeyi önemsediklerini belirten Bulgurlu şu bilgileri aktardı: “Bu amaçla 2015 yılında, dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinin oluşturduğu AllSeen Birliği’nin premier üyesi olduk. Bugün Türkiye’yle bir ilk olarak tanıştırdığımız HomeWhiz’i bu yolculuğun başlangıcı olarak görüyoruz. HomeWhiz bizi akıllı ev teknolojilerinde hayal gücümüzü zorlayacak yeni ufuklara taşıyacak. Bu alanda geliştirdiğimiz ürünler, gelecekte Allseen Birliği’ndeki diğer üreticilerin milyonlarca farklı ürünüyle de aynı dili konuşacak.”
Ürünler arıza durumunda servise haber verecek
Makine ayarları, uzaktan özellik seçimi ve çalıştırma, otomatik bildirimler, enerji ve su tüketimi bilgisi ve program süresinin kontrolleri HomeWhiz’in ilk aşamasında sunulan özellikler arasında yer alıyor. Arçelik’in sürekli olarak geliştireceği HomeWhiz dünyası, kullanıcılara sadece oturdukları yerden, ürünleri kolayca kontrol etme imkanı sağlamayacak. Birbirileriyle iletişim içinde olan ürünler, tüketiciler için en iyi çözümü bulmaya odaklanacak. Örneğin, çamaşır makinesi kumaşın cinsine göre en uygun yıkama programını seçtikten sonra, kurutma makinesine en doğru kurutma seçeneğini öneriyor. Bu sayede enerji ve su verimi sağlanırken, tüketici en iyi yıkama ve kurutma performansına da ulaşabilecek. Yakın gelecekte mutfaktaki beyaz eşyalar birbirleriyle iletişime geçerek mevcut malzemelerle hangi yemeğin pişirebileceğini belirleyebilecek. Yemek tariflerine online olarak erişen fırınlar, en uygun pişirme programlarını seçebilecek. Güncel yazılımlarla uzaktan erişilen beyaz eşyalar ve ev aletleri, olası arızalar öncesinde tüketicileri uyarabilecek. Akıllı enerji yönetimi ve özel kullanım programlarıyla, tüketiciler ürünleri tercihlerine göre kişiselleştirme fırsatına sahip olacak.
Kullanıcı dostu arayüze sahip HomeWhiz uygulaması, Apple Store (iOS işletim sistemi) ve Google Play Store’dan (Android) ücretsiz olarak indirilebilecek.