Aromatech Türkiye Pazarlama ve İletişim Yöneticisi Güliz Ünal, pandemi sonrası yükselişte olan sağlıklı ürünlerin daha da ön plana çıktığını söylüyor.
-Sayın Ünal, Aromatech’i ve Türkiye’deki gelişim öyküsünü kısaca okuyucularımıza anlatır mısınız?
Aromatech Gıda olarak Fransız menşeili Aromatech şirketinin Türkiye şubesiyiz. Ana merkezimiz, Güney Fransa’da, dünyanın parfüm ve aroma başkenti olarak bilinen Grasse şehrinde bulunmakta ve 1987 yılından beri gıda aroma vericileri sektöründe faaliyet göstermektedir. Aromatech, Jacques Martel tarafından kurulmuş bir aile şirketidir. Uluslararası yapılanması çerçevesinde; bünyesinde Amerika, Tayland, Cezayir, Tunus ve Türkiye’de 5 adet şube ve Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve yine Fransa’da Metz şehrinde olmak üzere 3 adet joint venture barındırmaktadır. Ayrıca dünyada 80 ülkeye hizmet vermektedir.
Aromatech Gıda olarak geçen sene 20.yılımızı kutladık. 1999 yılından beri yerel üretim tesisimizle iç ve dış pazara hizmet veriyoruz. Türkiye şubesinin bir özelliği Aromatech’in şu anki GM’si Benoît Martel tarafından kurulmuş olması. Kendisi kuruluştan sonraki 5 sene şubede yöneticiliğe devam edip sonrasında ana merkeze geri dönmüştür.
Aromatech Gıda’yı sektörde farklı kılan özellikleri dinamik çalışan kadrosuyla çok kısa süre içerisinde müşteri taleplerine yanıt vermesi, pazarı yakından tanıması ve Fransız know-how’ı ile yerel üretim gücünü birleştirmesidir.
Türkiye’de aynı zamanda distribütörler aracılığıyla çalışıyoruz. Anadolu’daki pazara özellikle Konya-Karaman bölgesine geniş dağıtım kanalına sahip distribütörümüz aracılığıyla hizmet götürüyoruz.
İhracat da ise öncelikli olarak Ortadoğu pazarı, Balkanlar, Orta Asya’ya hizmet veriyoruz. Ayrıca, her sene sektörde, IKMIB tarafından İhracat’ın Yıldızları ödülüne layık görülüyoruz.
-Faaliyet alanları, ürün portföyü ve Ar-Ge çalışmaları ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Faaliyet alanımız gıda aromalarıdır. B2B’de gıda işleme endüstrisinin tüm sektörleri için gıda aromaları tasarlıyor ve üretiyoruz.
Hem tuzlu hem tatlı uygulamalar için sıvı ya da toz şeklinde tercihe göre doğal versiyonda aromalarımız bulunmaktadır. Ana merkezimiz Aromatech Fransa organik aromalar konusunda pazarın öncüsüdür.
Şekerleme, Sakız ve Çikolata, Fırıncılık/Pastacılık, İçecekler, Süt ve Süt Ürünleri, Tuzlu Ürünler aroma seçenekleri sunduğumuz sektörlerdir.
Ayrıca son yıllarda geliştirdiğimiz ve Aromatech Gıda’ya özel olan pandemiden ötürü tanıtımı biraz ertelenen Fruitalys ürün gamımızdan da bahsetmek isterim. Hedef kitlesi direkt olarak pastane şefleri, fırıncılar, çikolata ve dondurma üreticileri gibi daha küçük imalathanelerdir. 1 litrelik ve 5 litrelik ambalajlarda sunduğumuz, kullanıma hazır, kullanıcıya dozaj kolaylığı sağlayan, uygun renkte, standart aromalara göre yoğunluğu azaltılmış sıvı aromalardır. Aynı zamanda şekersiz versiyonu da mevcuttur.
Toplamda 9 adet Ar-Ge merkezimiz bulunmaktadır. Şubelerdeki laboratuvarlarımızda Ar-Ge yöneticisi olarak görev yapan çalışanlar, Fransa’da özel olarak bu bölümde eğitim görmüş meslekleri “aromatisyen” olan kişilerdir.
Böyle spesifik bir eğitimden gelen aromatisyen arkadaşlarımızın bizimle çalışıyor olması büyük şans. Müşterilerimizin geri dönüşlerini birebir dinleyebiliyor ve yaptıkları yorumlar sayesinde ürün iyileştirmeleri yapabiliyorlar. Müşteri herhangi bir aromadaki herhangi notları daha ön planda görmek istediğini söylediğinde, buna uygun hangi moleküllerin kullanılabileceğini aromatisyenlerimiz tereddütsüz önerebiliyor. Bu sayede çalışma süresi de kısalıyor ve çok çabuk bir şekilde müşterilerimizin taleplerini karşılayabiliyoruz.
Öte yandan tabii ki de ana merkez Fransa ve diğer şubelerimizle sürekli iletişim halindeyiz. Fransa Ar-Ge merkezi tarafından geliştirilen yeni bir aromayı kendi içimizde tadıp Türk pazarına uygunluğunu göz önünde bulundurarak müşterilerimize tanıtıyoruz.
Genel olarak çalışma prensibimiz; bazlarımızın Fransa merkezden geldiği, hammaddelerin ise hem uluslararası hem iç kaynaklardan sağlanarak, yerel üretim gücüyle üretilmesine dayanmaktadır.
Bu noktada kalite çok önem verdiğimiz bir alan; bununla alakalı düzenli periyotlarla denetimlerden geçiyor ve kalite belgelerimizi yeniliyoruz. Aromatech Gıda olarak ISO 9001, FSSC 22000, Helal ve Koşer sertifikalarına sahibiz.
-Türkiye’deki kullanım alanlarına bakacak olursak, hangi gıda ve içecek ürünlerinde daha etkinsiniz?
Aromatech Gıda olarak en etkin olduğumuz gıda grubu “Şekerleme” ve sonrasında “Pastacılık/Fırıncılık”tır. Satışlarımızın % 60’tan fazlasını bu iki sektöre sattığımız aromalarımız oluşturuyor. “İçecekler”, “Süt ürünleri” ve “Tuzlu gıdalar” da etkin olduğumuz diğer sektörlerdir.
En aktif olduğumuz alt gruplardan bahsetmem gerekirse jelly, yumuşak şeker, sert şeker, kek, pasta kreması, meyveli soda, meyveli yoğurt ve soslar ön plana çıkanlar.
Biz firma olarak sadece gıda aroması üzerine çalışıyoruz ama Aromatech Gıda olarak özellikle içecek sektöründe son yıllardaki gelişmelerle birlikte müşterilerimize daha bütüncül çözümler sunabiliyoruz. Çalıştığımız işbirlikçi firmalarla ortak projeler geliştirip; gıda aromalarımızın haricinde meyve konsantreleri, takviye gıdalar, gıda boyaları gibi diğer bileşenleri bir araya getiren yenilikçi konseptler geliştirebiliyoruz.
-2020 yılının son çeyreğine girdik. Pandemi dönemini nasıl geçirdiniz? Bu döneme özel çalışmalarınız oldu mu?
Pandemi döneminde özelikle gıda sektöründe faaliyet gösteren birçok firma gibi biz de gerekli önlemlerimizi aldık. Evden çalışabilecek birimlerimiz evden çalıştı, laboratuvar ve üretim bölümümüz ise rotasyon sistemi ile faaliyetine devam etti; herhangi bir üretim durdurma süreci yaşamadık.
Pandemi döneminde Aromatech Gıda olarak faaliyetlerimizi aynı etkinlikte sürdürmeye devam ettik. Pazarın dinamikliği sayesinde rakamsal boyutta bir düşüş yaşadığımızı söyleyemeyiz.
Temizlik ve dezenfeksiyon alanındaki tedbirlerimizi iki katına çıkardık. Maske kullanımı konusunda katı kurallar getirdik ve tüm personele günlük ateş ölçümü uyguladık.
Aynı zamanda birçok personel bilgilendirme eğitimleri gerçekleştirdik.
Ana merkezimiz ve şubelerimizle iletişimde kalıp dayanışma ruhumuzu ön planda tutmaya çalıştık; bununla ilgili videolar aracılığıyla iç ve dış iletişim faaliyetlerimizi sürdürdük.
-2021’e nasıl bakıyorsunuz? Hedefleriniz var mı?
2021 yılı birçok işletme için yavaşlayan ya da duraklayan çalışmaların ivme kazandığı bir yıl olacak. Yeni yılda Aromatech’in birincil hedefi, “doğal&organik”, “inovasyon”, “uluslararası” ve “aile kültürü” gibi 30 yılı aşkın süredir değişmeyen değerlerini ön plana çıkararak sağlıklı ve sürdürebilir beslenmenin gelişmesine katkı sağlamaktır.
Aromatech Gıda olarak elbette grubun dinamiklerini takip ederek ilerleyeceğiz.
Özellikle daha önce bahsettiğim Fruitalys markamızı tanıtmak için çalışmalarımızı artıracağız.
Yeni konsept çalışmalarımıza devam edip müşterilerimize son trendler doğrultusunda hizmet vermeyi planlıyoruz. Sonuçta bizim alanımızda ziyarete ve tadıma dayanan bir sistem var; ve bu sistem pandemi nedeniyle duraksadı ya da değişime uğradı. Bu sebeple, yeni düzene adapte olarak, müşteri ziyaretleri ve yüz yüze sunumlarımızı ve karşılıklı tadım seanslarımızı şartlar iyileşene kadar dijital sistem üzerinden düzenlenen toplantılarla gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
-Gıda aromalarında, Türkiye’de ve dünyadaki yeni trendler nelerdir?
Şu an gıda ve içecek sektöründe özellikle pandemi sonrası daha da yükselişte olan sağlıklı ürünlerin ön plana çıktığını görüyoruz. Bunun bir sonucu olarak bitki bazlı gıdalar giderek yaygınlaşıyor.
Özellikle Avrupa’da aroma üreticileri için önde gelen hedef, hem doğal hem de lezzetli aromalar üretebilmek. Aromatech Fransa’nın Avrupa pazarındaki satışlarının % 60’ını doğal aromalar oluşturuyor. Rakiplerimizde ise bu oran % 49. Türkiye’de de doğal aroma talebinde bulunan birçok müşterimiz bulunmakta ama bu oran Avrupa pazarındaki kadar yüksek değil. Ama biz zamanla bunun artacağını düşünüyoruz.
Vegan ürünler oldukça yaygın, dolayısıyla bunu vegan aromaların yaygınlaşmasında da görebiliyoruz.
Aromatech Gıda olarak geliştirdiğimiz yeni konseptler çerçevesinde özellikle jelly, yumuşak ve sert şekerlerde farklı tatları bir araya getirip müşterilerimize yenilikçi öneriler sunduk. Tanıdık meyvelerle ilginç tatları bir araya getirdik ve bu, müşterilerimiz tarafından çok beğenildi. Örneğin hindistancevizi&tarçın; lavanta&limon, yaban mersini&cheesecake, mango&chili biber, çilek&fesleğen, elma&tütsü, kavun&balkabağı, portakal&biberiye kombinasyonlarımız farklılık oluşturdu.
Bu sene geliştirdiğimiz bir diğer konseptimiz, “indulgence” teması etrafında yerel tatları da ön plana çıkararak hazırladığımız Gurme Tatlar adlı çalışmamızdır. Tirileçe, cezerye, san sebastian cheesecake, kabak tatlısı gibi yenilikçi aromalarımız müşterilerimiz tarafından çok sevildi.
Şunu belirtmek gerekir ki, özellikle genç tüketici grubu yenilik arayışında. Alışılmadık lezzetlerin bir araya gelmesi, farklı dokudaki ürünler, şaşırtıcı ve duyuları harekete geçiren tatlar bu grubun ilgisini çekmektedir.
-Sektörde yaşadığınız sorunlar ve çözüm önerileriniz nelerdir?
Günümüz dünyasında özellikle doğal kaynakların sayıca azalmaya başladığı gerçeği ve bilinçli tüketimin zorunluluğu bireyler tarafından daha net anlaşılmaya başlandı. Yaşanabilir bir dünya, sağlıklı insanlar ve güçlü işletmeler için her birimize bireysel ve toplumsal boyutta ayrı görevler düşmektedir.
Spesifik olarak sektörde yaşanan sorunlara örnek olarak hammadde tedariğini verebiliriz. İklim değişikliği ve bazı mevsimsel krizlerle kimi zaman doğal kaynakların sürekli tedariği zarar görebiliyor. Ama biz bu sorunu geniş ve güçlü satınalma sistemimiz sayesinde çözüyoruz.
Biz de birçok sorumlu paydaşlarımız gibi, gıdalarda hilenin önlenmesi, sürdürülebilir tarım, şeffaf ve sorumlu tedarik zinciri, sağlıklı beslenme, gıda atıkları değerlendirmesi, çevre dostu teknoloji, sorumlu iletişim, sürdürülebilir büyüme alanlarında gereken adımları atıyoruz.