Aromsa’nın Ar-Ge Merkezi’nde çikolata ve şekerli mamul sanayine yönelik birçok yeni araştırma projeleri yapılıyor.
Sağlıklı ve kaliteli yaşam trendi gıda endüstrisinin diğer ürün segmentlerinde olduğu gibi, çikolata ve şekerlemede de öne çıkıyor. Tüketicilerin ilgisinin doğal ürün, doğal aroma ve ekstraktlara, gerçek meyve ve yoğurtlu tatlara, şeker içeriği, kalori değeri azaltılmış ürünlere giderek yöneldiğini görüyoruz.
Acı, tuzlu ve baharatlı tatlar bu segment içerisinde yer edinmeye başlarken alışılmadık tatlara eğilim artıyor. Bununla birlikte, özellikle çikolatada, fındık ve karamel gibi geleneksel tatlar halen tüketicilerin öncelikli tercihi. Şekercilik endüstrisinin artık sadece çocuk ve gençlere değil, daha yaşlı bir hedef kitleye de yönelmeye başladığı söylenebilir. Bu amaçla pazara enerji vericiler veya kolajen içeren sağlık ve güzellik konseptindeki fonksiyonel ürünler, ayrıca nostaljik ürünler sürülürken, karamelik ve bitter tatlar da ön plana çıkarılıyor. Aromsa’nın Ar-Ge Merkezi’nde çikolata ve şekerli mamul sanayine yönelik birçok yeni araştırma projeleri yapılıyor.
Aromsa “Ar-Ge Merkezi, 25 Mart 2014‘de birinci faaliyet yılını tamamladı. Bu bir yıllık periyotta birçok inovatif projeye imza atıldı. Büyük ölçüde tatlı ürün segmentine yönelik projeler gerçekleştirildi. Tatlı Uygulama Bölümü’ne alınan yeni pilot ölçekli cihaz ve ekipmanlar ile yaratıcı Ar-Ge ekibi, düşüncelerini gerçekleştirme imkanı buldu.
Aromsa, kendi alanında pazarın nabzını tutan bir firma. Bu amaçla, pazardaki eksiklikleri saptayıp bunları en yeni ve farklı ürünlerle tamamlamak, Aromsa için çok önemli. Yeni geliştirilen projelerde, farklı teknolojiler, farklı reçeteler ve üretim teknikleri kullanırken, yeni formülasyonlar sayesinde doğal içeriği zengin ürünler çıkarmayı amaçlanıyor.
Bu anlayıştaki projelerden bazıları şöyle:
*Şekerli ürün segmentinde doğal ürün kullanımına destek vermek için kendi geliştirdikleri ekstraktları kullanarak daha doğal tatları yakalamaya çalışıldı.
*Jelly, toffee gibi şekerleme ürünlerinde pazardaki çeşitliliği artırmaya yönelik farklı ürün tasarımları geliştirildi.
*Aynı zamanda unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Türk lezzetlerinin farklı tatlı ürün segmentlerinde endüstriyel olarak tasarımlarını gerçekleştirildi.
*Yine doğal içerikli ürün geliştirme kapsamında yapay renklendiricilere alternatif, şekerli ürünlerde kullanılabilecek özellikte, stabil doğal renklendiricilerin geliştirilmesi projeleri halen devam ediyor.
Şekerleme ve unlu mamullere talep artıyor
Çikolata ve şekercilik ürün grubu için tat ve görselliğin yanında aromanın ürün içeriğindeki performansı da çok önemli. Aromsa, şekerleme sektörü için farklı salınım zamanlı aromalarla sürekli bir lezzet sunuyor. Camaromaromaları ile ürünlere bu özelliği kazandırılırken ayrıca görsellik de katılıyor.
Aromsa yetkilileri, şekerleme ve çikolata pazarında Avrupa ülkelerinin oldukça doygun olduğunu, Türkiye’deki artışın da önümüzdeki beş yıl içerisinde gerçekleşeceğinin öngörüldüğünü söylüyorlar. “Ülkemizde de hazır gıda tüketimi hızla artmakta, şekerleme ve unlu mamullere talep de büyümektedir. Aromsa, bu talebi en iyi şekilde karşılamak ve müşterilerine anında cevap vermek üzere yurtdışı pazarlarını takip etmekte ve ürünlerini trendlere göre geliştirmektedir”.
Türkiye’de en çok tüketilen dondurma aromalarının başlıcalarının vanilya, çilek, muz, böğürtlen, ahududu, vişne, portakal, limon, ananas olduğunu söyleyen Aromsa yetkilileri; tercih edilen diğer çeşitlerin de ananas, kavun, kayısı, şeftali, kivi, kahve, bisküvi, pamuk şekeri, badem, fındık, antep fıstığı, ceviz, h.cevizi, karamel, krema, dulche de leche iken karamel, çikolata, dulche de leche, böğürtlen, orman meyvesi ve çilek soslarının da revaçta olduğunun altını çiziyorlar.
Aromsa, özellikle dondurma sektörü için çikolata, karamel ve çeşitli meyve sosları üretiyor.