Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, yapılan bilimsel çalışmalarla sağlık için yararları ortaya konulan süt ve süt ürünlerinde güvenli tüketimin yolunun ambalajdan geçtiğini söyledi. Çiğ süt satışı konusundaki düzenlemenin, çiğ sütün satışını kriterlere bağladığını hatırlatan Çallı, “Tüketiciler sağlık için risk taşıyan sokak sütünden uzak durmalı” dedi.
Uluslararası Sütçülük Federasyonu kararıyla, 1956 yılından bu yana her yıl 21 Mayıs Dünya Süt Günü olarak kutlanırken, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ise 1 Haziran tarihini Dünya Süt Günü olarak ilan etmiş bulunuyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 1991 yılında başlatılan “Süt Tüketimini Artırma Kampanyası” çerçevesinde ülkemizde 21 Mayıs Dünya Süt Günü, 21-26 Mayıs tarihleri de Dünya Süt Haftası olarak kutlanıyor. Hafta boyunca yapılan etkinliklerle, süt ve süt ürünleri tüketiminin sağlık için yararları vurgulanarak, süt tüketimini teşvik etmek amaçlanıyor.
Süt ve süt ürünleri tüketimi
21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan ASÜD Başkanı Harun Çallı, beslenme öğeleri açısından zengin bir içeriğe sahip olan süt ve süt ürünlerinin, sağlıklı yaşamak için vazgeçilmez gıdaların başında geldiğini bildirdi. Türkiye’de süt ve süt ürünleri tüketimine ilişkin verileri paylaşan Çallı, şunları kaydetti: “Süt ve süt ürünleri tüketimini artırmaya yönelik çabalara karşılık, ülkemizde özellikle içme sütü başta olmak üzere, süt ve süt ürünleri tüketim miktarları gelişmiş ülkelerin gerisindedir.
Avrupa Birliği ülkeleri ile Avustralya’da 100 kg’ın üzerinde, ABD ve Kanada’da ise 100 kg’a yaklaşan yıllık kişi başına içme sütü tüketimi gerçekleşirken, Türkiye’de bu miktar 24-25 kg seviyelerindedir. Ülkemizde kişi başına tüketilen süt miktarı süt eşdeğeri olarak ortalama yılda 237 kg olarak tahmin edilse de, yapılan araştırmalar, kişi başına yıllık tüketimin 65 kg civarında olduğunu göstermektedir. Dünyada ortalama 110 kg olan bu miktar; Asya’da 75 kg, Avrupa’da 270 kg, AB’de 288 kg, Kuzey Amerika’da 254 kg, Güney Amerika 165 kg, O. Amerika 101 kg, Afrika 49 kg, Okyanusya 217 kg, İsrail’de 150 kg, İtalya’da 184 kg, Hollanda’da 574 kg civarındadır.
Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010 verilerine göre, Türkiye’de genel olarak % 20 oranında haftada 1-2 kez süt tüketildiği görülmüştür. Türkiye genelinde her gün süt tüketenlerin oranı % 56, yoğurt, ayran, kefir vb. süt ürünlerini tüketenlerin oranı % 55, peynir tüketenlerin oranı % 76 olarak belirlenmiştir.”
Okul Sütü Programı
Özellikle kemik sağlığı açısından tüketimi önerilen süt ve süt ürünlerinin, çocukluk döneminden başlayarak her yaşta tüketilmesinin önemli olduğunu vurgulayan ASÜD Başkanı Harun Çallı, bu yıl 6’ıncı kez uygulanan Okul Sütü Programının önemine dikkat çekti.
Çocukların süt tüketme alışkanlığı kazanmalarına yardımcı olmak üzere yürütülen program kapsamında, bu yılla birlikte toplam 1 milyar 522 milyon kutu, ambalajlı, kaliteli, UHT sütün öğrencilere ulaştırılmış olacağını belirten Çallı, programın önümüzdeki yıllarda da, her iki döneme genişletilerek uygulanmasını istediklerini söyledi.
Neden ambalajlı süt ve süt ürünleri?
Türkiye süt sanayinin, ulusal ve uluslararası standartlarda, kaliteli, ambalajlı süt ve süt ürünlerini tüketiciler ile buluşturduğunu bildiren Çallı, tüketicilerin sağlık için risk oluşturan; nerede, hangi koşullarda üretildiği belli olmayan sokak sütleri ve süt ürünlerinden uzak durmasının önemine işaret etti.
Çallı, “Süt ve süt ürünlerinde güvenli tüketimin yolu, ambalajlı ürünlerin tüketiminden geçiyor. Ambalajlı süt ve süt ürünleri, üretimde kullanılan çiğ sütün elde edildiği hayvandan başlayarak tüketiciye ulaştırılıncaya kadar zincirin tüm aşamalarında kontrol altındadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan kayıtlı ve onaylı, Bakanlığın her türlü denetimine açık olan işletmelerde üretilen ürünler, son tüketim tarihine kadar güvenli bir şekilde tüketilebilir” dedi.
Türkiye süt ve süt ürünleri üretimi 2016
Üretilen çiğ süt: 18.489.161 ton
Ticari işletmeler tarafından toplanan süt miktarı: 9.123.189 ton
İçme sütü üretimi: 1.144.980 ton
İnek peyniri üretimi: 638.397
Koyun, keçi, manda veya karışık sütlerden peynir üretimi: 22.579
Yoğurt üretimi: 1.173.578 ton
Ayran üretimi: 684.526 ton