Bastak Gıda Makine Ltd. Şti., deneyim ve birikimini dünya trendlerine uygun hale getirerek, ürünlerini, müşteri beklentilerini karşılamak amacıyla sürekli geliştiriyor.
Toplam kalite ve takım ruhu içerisinde, un katkı maddeleri, un ve yem kalite kontrol cihazlarında farklılık yaratarak konumunda lider olma yolunda hızla ilerleyen firmanın çalışmaları üzerine, Bastak Direktörü Zeki Demirtaşoğlu ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
-Sayın Demirtaşoğlu, sizi tanıyabilir miyiz?
1989’da Ankara Mehmet Rüştü Uzel Kimya Teknik Lisesinde 4 yıllık eğitimimi tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü’ne girdim. 1993 yılında bu bölümden mezun olduktan sonra Gıda Mühendisliği Mikrobiyoloji Kürsüsü’nde master programına başladım. 1997’de gıda yüksek mühendisi olarak mezun oldum. 1994 yılından beri çeşitli gıda firmalarında kalite kontrol müdürlüğü, işletme müdürlüğü, fabrika müdürlüğü ve genel müdürlük görevleri yaptıktan sonra 1999’da Bastak Gıda Makine Medikal Paz. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.’ni kurarak un katkı maddeleri ve kalite kontrol cihazlarının imalatına başladım.
-Firmanızın faaliyet alanları hakkında bilgi verir misiniz? İlkeleriniz nelerdir?
Firmamız, un katkı maddeleri, un ve yem kalite kontrol cihazları, laboratuvar kimyasal, cam ve sarf malzemeleri konularında en üst seviyede hizmet vermektedir. Firmamız her yıl dünyadaki gelişmeleri takip etmek ve kendi yeniliklerini tanıtmak için yerli ve yabancı fuarlarda katılımcı ve ziyaretçi olarak yerini almaktadır.
Temel ilkemiz müşteri memnuniyetidir. Bu doğrultuda yeni teknolojiler için tüm yatırımlar yapılmaktadır. Temel değerimiz ise, bireye ve topluma saygı, güvenilirlik, takımdaşlık, iç ve dış müşteri odaklılık, pozitif düşünce ve uzlaşma, özeleştiri, anlayış, katılımcı ve özgür ifade, paylaşımdır.
-Ürettiğiniz cihazların teknik özelliklerinden ve sahip olduğu belgelerden bahseder misiniz?
Firmamızda üretilen cihazların Sanayi Bakanlığı’ndan onaylı kapasite raporu, TSE yeterlilik belgesi, Avrupa menşeli ISO belgesi ve CE sertifikaları, kullanım kitapçıkları ve garanti belgeleri mevcuttur. Ürettiğimiz un katkı maddelerinin Sanayi Bakanlığı’ndan onaylı kapasite raporu, gıda sicil belgesi, üretim izin belgeleri ve sağlık sertifikaları ve kullanım reçeteleri mevcuttur.
-Katkı maddeleri üzerine çalışmalarını anlatır mısınız?
Bizden un ve ekmek katkı maddeleri isteyen müşterilerimizin numuneleri, hassasiyet ile ücretsiz olarak son teknolojili cihazlarla donatılmış laboratuvarımızda analiz edilmekte olup mühendislerimiz tarafından bu numuneye uygun olarak katkı reçeteleri hazırlanmaktadır. Buğday ve un katkı maddeleri konusunda firmamız 13 yıla aşkın deneyimi ile 32 farklı içerikli ürünler ile çok geniş bir yelpazesine sahiptir. Katkı maddeleri, insan sağlığına hiçbir zarar gelmeyecek şekilde organik kaynaklı olup, hijyenik şartlarda Devlet Tarım İl Müdürlüğü kontrolünde özel alanda üretilmektedir. Ayrıca ürünlerimiz, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen gıda üretim, sicil ve sağlık sertifikalarına sahiptir.
-Ar-Ge çalışmalarınız var mı?
Firmamız 2003 yılında Dış Ticaret Birimi’ni kurarak hedeflerini büyütmüş, ihracat yapmaya başlamıştır. Firmamız gelişen ve globalleşen dünya pazarında var olabilmenin tek yolunun standart ve yüksek kaliteli ürünler üretmek olduğunun farkındadır. Bu nedenle Ar-Ge çalışmalarına büyük önem vermektedir.
-Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?
Yurtiçinde gösterdiğimiz faaliyetlerimiz ve satışlarımızın yanında yurtdışında da İsviçre, İspanya, İtalya, Portekiz, Almanya, Yunanistan, Bulgaristan gibi Avrupa ülkelerinde, Brezilya, Arjantin, Şili, Meksika gibi Güney Amerika ülkelerinde, Asya’da BAE, Vietnam, Hindistan, Pakistan, Afrika da ise Tunus, Cezayir, Libya, Mısır, Kamerun, Gana, Nijerya, Senegal gibi birçok ülkeyle aktif çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dünyada 50 ülkede 10 binden fazla cihazımız sorunsuz olarak çalışmaktadır.