Beta Gıda İstanbul Şube Yöneticisi ve Beta Tea Çay Someliyesi Hatice Uğur’un ev sahipliğinde Beta Yeni Han’da bir çay workshop’u düzenlendi.
Çayın tarladan fincana yolculuğu, çayın yetiştirilmesinden başlayarak tüketiciye ulaşana kadar geçirdiği çeşitli aşamaları var. Bu süreçteki her bir adım, çayın kalitesi ve lezzeti üzerinde büyük bir etkiye sahip. Beta Gıda İstanbul Şube Yöneticisi ve Beta Tea Çay Someliyesi Hatice Uğur, çay workshop’unda çayın yolculuğundaki aşamalarını ve incelenen çay türlerinin doğru demleme tekniklerini anlattı. Daha sonra tadıma geçildi.
Beta Yeni Han’da çay workshop’unda kullanılan çaylar
Jasmine Needle: Silver Needle çayı, genellikle “Beyaz İğne Çayı” olarak da adlandırılır ve beyaz çay ailesine ait. Bu çayın adı, ince, gümüş renkli tüy benzeri sürgünlerden kaynaklanıyor. Silver Needle çayı, genellikle kaliteli beyaz çaylar arasında yer alıyor ve en üstün çay yapraklarından elde ediliyor. Beyaz çayın en saf ve en zarif hali olarak kabul edilen Silver Needle Beyaz Çayı’nda genç sürgünler kullanılıyor. Bu çay, özellikle çayın zarif aroma ve lezzetlerini sevenler için ideal.
Jasmine Pearl (Jasmin İncisi): Tamamen el yapımı olarak yasemin çiçekleri ve yeşil çayın birlikte işlenmesinden oluşan Jasmine Pearl, işlem sonunda isminin de anıldığı gibi inci tanesi şeklini alır. Altın sarısı dem rengi, çok yumuşak bir tadı ve yoğun yasemin aroması ile her yudumda başka bir lezzet veren Jasmine Pearl, geleneksel Çin çaylarından biridir.
Milk Oolong: Milk Oolong, özel bir oolong çayı çeşidi ve genellikle tatlı, kremsi bir tadı olan bir çay olarak biliniyor. Bu çayın adı, tadının ve aromasının süt veya krema notalarına benzemesinden kaynaklanıyor. Milk Oolong, özellikle Tayvan ve Çin’in Fujian gibi bölgelerde yetiştiriliyor ve işleniyor. Süt veya şeker eklemeye gerek duymadan doğal olarak kremsi bir lezzet sunuyor.
Darjeeling: Darjeeling çayı, Hindistan’ın kuzeydoğusunda, Himalaya Dağları’nın eteklerinde bulunan Darjeeling Bölgesi’nde yetiştirilen özel bir çay türü. Darjeeling çayı, dünya çayları arasında önemli bir yere sahip ve “çayların şampanyası” olarak da anılıyor. Bu ad, Darjeeling çayının yüksek kalitesi, ince lezzeti ve zarif aromaları nedeniyle verilmiş. Darjeeling çayı, dünya genelinde çay sevenler arasında prestijli bir içecek olarak kabul ediliyor. Hindistan’ın önde gelen çay bölgelerinden biri olan Darjeeling’de özel bir çay kültürü gelişmiş. Bu çayın kalitesi, coğrafi özellikleri, yetiştirme yöntemleri ve özenli işleme süreçleriyle yakından ilişkili bir durum.
Assam Masala: Hindistan ve çevresindeki ülkelerde popüler ve baharatların zengin aromasını Assam çayının güçlü ve tatlı tadıyla birleştiriyor. Assam çayı, Assam Eyaleti’nde yetişen Camelliasinensis bitkisinin yapraklarından elde ediliyor ve genellikle güçlü ve doyurucu bir tada sahip. Bu çay, kahvaltı çayı olarak da biliniyor ve sıklıkla süt ve şeker ile tüketiliyor.
Rooibos 404: Rooibos bitkisi Güney Afrika’nın özgün bitkilerinden biri olarak, yerel halk tarafından yüzyıllardır çay olarak tüketiliyor. Rooibos çayı, kafeinsiz ve antioksidanlarla zengin bir çay. Rooibos bitkisi, yerel olarak Güney Afrika’nın Cederberg Dağları’nda yetişiyor. Rooibos çayı, kırmızımsı veya turuncumsu bir renge sahip ve bu nedenle “kırmızı çay” olarak da adlandırılıyor.
Mate: Beta Tea, vücutta yağların hızlı yakılmasını sağladığı ve vücuttan su atılımını kolaylaştırdığı söylenen ve asırlardır Güney Amerika yerlileri tarafından güç ve şifa kaynağı olarak tüketilen Mate çayını, melisa ve kekik ile harmanladı. Mate, Güney Amerika kökenli bir bitki çayı ve özellikle Arjantin, Paraguay, Uruguay ve Brezilya gibi Güney Amerika ülkelerinde popüler. Bu çay, mate bitkisi (Ilexparaguariensis) yapraklarından elde ediliyor ve yerel olarak “yerbamate” olarak adlandırılıyor. Mate çayı, enerji verici etkileri, antioksidanlar içermesi ve sindirimi kolaylaştırıcı özellikleri nedeniyle popüler. Ayrıca birçok Güney Amerika ülkesinde geleneksel bir içecek ve sosyal bir aktivite olarak da önemli.
Nar Büyüsü: Narın mucizevi faydalarını çay keyfine dönüştürmek için hazırlanan bu özel çayda; nar taneleri, meyve kabukları, bitki karışımları ve aromalar ile eşsiz bir içim keyfi sağlıyor. Nar çayı, nar meyvesinin kabuklarının veya kurutulmuş nar yapraklarının çay yapımında kullanılmasıyla elde edilen bir bitki çayı çeşidi. Çay, narın kendine özgü tatlı ve ekşimsi lezzetlerini yansıtıyor.
Genel Beta Tea workshop ürünleri
Seylan Çayı (Sri Lanka Çayı) Dünya Çayları Koleksiyonu: İçerdiği siyah çay, peygamber çiçeği, limon kabuğu ve portakal kabuğu, limon, bergamot aroması ile sunuluyor. Seylan çayı, Sri Lanka’nın yüksek rakımlı bölgelerinde yetiştiriliyor ve özel makinelerde kıvrımlı hale gelmesi için özel bir üretim tekniğiyle işleniyor.
Sencha (Uzakdoğu Çayı-Japonya) Dünya Çayları Koleksiyonu: Japonya’da en çok tüketilen yeşil çay yapraklarının 15-20 saniye kadar buhardan geçirilip, kıvrılıp, ısıtılması ve kurutulması ile elde edilen Sencha Yeşil Çayı; portakal nergisi, zencefil, bal aroması ve limon aroması ile harmanlandı. Sencha, Uzakdoğu’nun özellikle de Japonya’nın geleneksel bir yeşil çay çeşidi ve dünya çapında bilinen ve tüketilen bir çay. Camelliasinensis bitkisinin yapraklarından elde ediliyor ve özel bir üretim sürecine tabi tutularak üretiliyor.
Sencha çayı, Japonya’da uzun bir geçmişe sahip ve Japon çay kültürünün önemli bir parçası. Sencha yaprakları, genellikle erken ilkbaharda veya baharda toplanır. Bu yapraklar daha sonra buharda hızla işlenir ve ardından silindirlerde rulo yapılır. Bu işlem, yaprakların aromalarını ve tazeliklerini korumasına yardımcı olur.
Bai Mu Dan (Çin Çayı) Dünya Çayları Koleksiyonu: Antioksidan oranı çok yüksek olan ve yumuşak bir içime sahip olan Beyaz Çay, gül yaprakları ile damakta özel bir tat bırakıyor. Beyaz çay, genellikle Güney Çin’de bulunan Fujian bölgesinde üretiliyor. Beyaz çayın üretim kalitesine göre çeşitleri de bulunuyor. En kaliteli beyaz çaylar arasında yer alan Bai Mu Dan çayı halk arasında “beyaz şakayık” anlamına gelen White Peony olarak da biliniyor.
Yaseminli Oolong (Çin Çayı) Dünya Çayları Koleksiyonu: Yüksek kaliteli Oolong çay yaprakları ile bir araya gelen yasemin çiçekleri damağa hoş bir lezzet, buruna ise yasemin kokuları getiriyor. Oolong çayı, yeşil çay ile siyah çay arasında bir yerde bulunan yarı fermente bir çay türüdür. Yaseminli Oolong, oolong çayının özel tadını ve aromasını, taze yasemin çiçekleri ile birleştiriyor. Bu çay, özellikle Çin’de ünlü, ancak dünya genelinde de popüler. Yaseminli Oolong çayı, geleneksel bir Çin çayı ve genellikle özel anlar için veya çay keyfi için tercih ediliyor.
Çiçek Açan Çay (Çin Çayı) Dünya Çayları Koleksiyonu: Yeşil çay yaprakları çiçeklerle birlikte birbirine sarılarak kurutulur ve sıcak suya atıldıktan bir müddet sonra hem yapraklar hem çiçekler açarak suya aromasını bırakır. Çok hafif tatlı ve yumuşak tadı ile güzel bir çay keyfi sunuyor.
Yun Wu (Çin Çayı) Dünya Çayları Koleksiyonu: İşlendikten sonra yaprakları sıkı kıvırcık ve güçlü şeritler haline gelen, yoğun bir koku ve parlak yeşil renk içeren Yeşil Çayı, peygamber çiçeği ve frenk üzümü aroması ile güçlendirildi. Yun Wu çayı, aynı zamanda “Sis ve Bulut Çayı” olarak da bilinen özel bir Çin yeşil çayı çeşidi. Yun Wu kelimesi, “bulutlu ve sisli” anlamına gelir ve bu çayın adı, genellikle bu çayın yetiştiği dağlık bölgelerin bulutlarla kaplı ve sisli olmasından kaynaklanıyor. Yun Wu çayı, geleneksel olarak Zhejiang Eyaleti’nin Dağlık Taimu Bölgesi’nde yetiştiriliyor ve bu bölge, bu çayın özel lezzet profilini oluşturuyor. Çin çay seremonilerinde veya geleneksel çay demleme yöntemlerinde kullanılıyor.
Fas Nanesi (Fas Çayı) Dünya Çayları Koleksiyonu: Fas tüketim alışkanlıklarına göre Yeşil Çay, nane, Peygamber Çiçeği ve aromalarla harmanlanan bu özel karışım damakta keyifli tatlar bırakıyor. Fas nanesi çayı, özellikle Fas mutfağında ve Kuzey Afrika’da yaygın olarak tüketilen geleneksel bir bitki çayı. Fas nanesi çayı, Fas kültürünün önemli bir parçası ve özel bir hazırlama ve sunum ritüeline sahip. Fas kültürünün önemli bir yönünü temsil ediyor ve misafirlere “hoş geldin” demenin ve sosyal bağları güçlendirmenin bir yolu olarak kabul ediliyor. Ayrıca sıcak hava koşullarında serinletici bir içecek olarak da tercih ediliyor.
Kenya Granül (Kenya Çayı) Dünya Çayları Koleksiyonu: Kenya’nın yüksek yamaçlarında yetişen Granül siyah çay ve aspir çiçeği ile parlak orta koyuluktaki demi, damağı dolduran tadı ve Kenya çayın has özel aroması ile farklı bir lezzet sunuyor. Kenya’da yetişen çay bitkilerinin yapraklarından elde edilen ve genellikle hızlı bir şekilde demlenebilen bir çay çeşidi. Kenya, dünya çay üretiminde önemli bir rol oynayan ülkelerden biri ve ülkenin çayları genellikle çeşitli kalite seviyelerine sahip. Granül çaylar, ince çay yapraklarının veya tozunun sıkıştırılması veya kurutulması ile elde ediliyor ve bu nedenle hızlı demleme ve kolay hazırlama sağlıyor. Kenya’nın iklimi ve toprak koşulları, çayın kalitesini etkileyebildiği için Kenya çayları, çeşitli tat profillerine sahip olabiliyor.