Gıda 2000 Dergisi

Bilgi kirliliği sosyal iyiliği tehdit ediyor

Bilgi kirliliği sosyal iyiliği tehdit ediyor

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Herkes İçin Sağlık Derneği ile Beslenme Eğitimi ve Araştırma Vakfı (BESVAK) tarafından “Herkes için yeterli ve dengeli beslenme, herkes için sağlık” sloganıyla düzenlenen İstanbul Sağlık ve Beslenme Bienali, 3 gün sürdü.

İstanbul Sağlık ve Beslenme Bienali, kamu, özel sektör ve bilim dünyasından sağlık ve beslenme alanında önde gelen yerli ve yabancı çok sayıda uzmanın katılımıyla gerçekleştirildi.

Bienal’in açılış konuşmalarını, Gazi Üniversitesi Rektörü ve Herkes İçin Sağlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, BESVAK Başkanı Prof. Dr. Ayşe Baysal, FAO Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji gerçekleştirdi.

Özel sektör temsilcileri ile başta üniversitelerin gıda mühendisliği, beslenme ve diyetetik bölüm başkanları olmak üzere konunun uzmanı akademisyenlerin katılımcılarla görüşlerini paylaştıkları Bienal’in konuşmacıları arasında; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ramazan Ersoy, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Akın, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilciliğinden Dr. Toker Ergüder, Avrupa Komisyonu Sağlık ve Tüketici Genel Direktörlüğü Sağlık Belirteçleri Bölüm Başkanı PhilippeRoux, EUFIC İletişim Direktörü Philip Springuel, Uluslararası Besin Destekleri Dernekleri Birliği Bilim Komitesi Başkanı Dr. Andrew Shao, McLarty Enstitüsü’nden Eric Trachtenberg de yer aldı.

Üç gün boyunca sağlık ve beslenme ilişkisinin bütün boyutlarıyla ele alınan Bienal’de, “2030 Yılında Dünya”, “Sağlık ve Beslenme Stratejileri”, “Geçmişten Günümüze İnsan Sağlığı ve Beslenme”, “Değişen Dünya, Gelişen Teknolojiler”, “Bireyden Topluma Fiziksel Aktivite, Beslenme, Sağlık”, “Kilo Yönetiminde Alternatif Yaklaşımlar”, “Gıda Sanayinin Gündeminde Neler Var?”, “Gıda Üretimi; Ar-Ge, İnovasyon, Regülasyon”, “Geleceğimiz Çocuklarımız” ve “Sağlık ve Beslenme İletişimi” oturumları gerçekleştirildi.

Herkes İçin Sağlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Büyükberber ve BESVAK Başkanı Prof. Dr. Ayşe Baysal, daha sağlıklı bir yaşam için sağlıklı, kaliteli, güvenilir gıdalar ve bu gıdalarla yeterli ve dengeli beslenmenin yanı sıra fiziksel aktivite ile hareketli bir yaşamın önemine dikkat çekti. Büyükberber ve Baysal, şunları kaydetti:

“Günümüzde fiziksel aktivite ile hareketli yaşam ihmal edilerek, yaşanan sağlık sorunlarından beslenme alışkanlıklarımız ve gıdalar sorumlu tutulabilmektedir. Çoğu zaman konu uzmanı olmayan isimlerin iddiaları ile tükettiğimiz gıdalar üzerinde şüphe bulutları oluşturulmakta, tüketicinin kafasında soru işaretleri yaratılmaktadır.

Sağlık, beslenme ve gıdanın uzmanlarına düşen, temelsiz iddia ve ithamlara karşı toplumu, bilimsel temelde doğru bilgilerle aydınlatmaktır. Çünkü bugün bilgi kirliliği üzerine oluşturulmuş şehir efsaneleri, mitler; tüm dünyada bedensel, ruhsal, sosyal iyiliği tehdit etmektedir.”

Bienal sonunda ortak bir deklarasyona imza atan akademisyenler;

“Sağlık, bireylerin bedensel-sosyal ve ruhsal açıdan iyilik hallerini ifade eder. İstanbul Sağlık ve Beslenme Bienali paydaşları olarak, önce bireyleri dolayısıyla toplumu bilimsel veriler ışığında bilgilendirerek “sağlık ve iyilik hali” nin gelişimine katkı sağlamayı tüm paydaşların temel sorumluluğu olarak gördüklerini” ifade ettiler.

Akademisyenler aynı zamanda;

“Gıda” ya ulaşmak ve güvenilir gıda tüketmek evrensel bir insan hakkı olup bireylerin “güvenilir gıda” ya istendiği anda “en ekonomik” koşullarda erişimi, hiçbir koşulda kesintiye uğramamalıdır. Yaşadığımız yüzyılda gıdaların ambalajlanması, gıda güvenliğinin tesisine ve insan sağlığının korumasına yönelik bilimsel temelli bir zorunluluktur.

Obezite ve diyabet gibi bulaşıcı olmayan hastalıkların engellenmesi ancak bireylerin “yeterli ve dengeli beslenme bilincinin oluşturulması” ve “fiziksel aktivite düzeylerinin artırılmasıyla” mümkündür.

Dolayısıyla sağlık ve beslenme konusundaki tüm paydaşların hedefi, bireyleri eğitmeye ve motive etmeye yönelik uygulanabilir politikalar ve ulaşılabilir hedefler etrafında işbirliğine dayalı bir anlayışla çalışmak olmalıdır.

İstanbul Sağlık ve Beslenme Bienali katılımcıları olarak, halkımızı “gıda, sağlık ve beslenme gibi konularda başta Gıda Tarım ve Hayvancılık ve Sağlık Bakanlığı olmak üzere üniversitelerin ilgili bölümlerinin kurumsal ve bilimsel görüşlerinin dikkate alınması gerektiğini” deklare ettiler.

Exit mobile version