Konya Ticaret Borsası tarafından, elektronik ürün senetlerinin işlem görmesi için kurulan Borsa Konya Elektronik Platformu, yaptığı anlaşmalarla ulusal boyut kazandı.
2011 yılında Türkiye’ye model olan ilk elektronik satış salonunu tarımsal ticaretin hizmetine sunan Konya Ticaret Borsası, 2013 yılında da Borsa Konya Elektronik Platformunu ile tarımsal ticarete yeni bir anlayış kazandırmıştı. Borsa Konya Platformu, yapılan protokol ile Mersin’den sonra Kırıkkale, Sivas ve Şanlıurfa’da bulunan lisanslı depolarla Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) alım satımı konusunda anlaşma sağladı. Böylelikle Borsa Konya Platformu’nun anlaşma sağladığı depo hacmi ise 210 bin tona yükseldi.
Borsa Konya Elektronik Platformu işbirliği imza töreninde bir konuşma yapan Konya Ticaret Borsası Başkan Vekili M. Namık Köklüsoy, tarım ve tarımsal ticaretin artık küresel bir algıyla yönetilmesi gereken stratejik bir sektör olduğunu belirterek, ticaretin küreselleşmesiyle birlikte, üretimde kalitenin, ticarette hızın öne çıktığını belirtti. Köklüsoy “Yapılan bu anlaşmayla birlikte Borsa Konya Elektronik Platformu Akdeniz, Orta Anadolu ve Doğu bölgesine de hizmet vermeye başlamıştır. Bu tarımsal ticaretin değer bulması adına çok önemli bir adımdır. Bizim amacımız ulusal boyutta işlem hacmini arttırarak sadece yurt içinde değil, uluslar arası alanda da etkinliğimizi artırmaktır. Biz bu platformu, yerel tüccarlarımızı küresel ticaretin birer aktörü haline getirmek için oluşturduk. Bunun gelişerek büyümesi üreticiye, tüccara, sanayiciye ve devletimizi de olumlu yansıyacaktır” diyerek protokolün imza atan şirketlere ve ülkeye hayırlı olmasını diledi.
Yapılan İmza törenine Borsa Konya Elektronik Platformu adına M. Namık Köklüsoy, Kırıkkale’den GK Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. adına Kudret Altınok, Sivas’tan Kainat Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. adına Serdar Genç, Şanlıurfa’dan Türsa Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. adına Soner Cesur katıldı.
KTB Laboratuvarı Türkiye’de şubeler açıyor
Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilerek çalışmalarındaki kaliteyi belgeleyen ve uluslararası bir laboratuvar haline geline gelen Konya Ticaret Borsası Laboratuvarı KLD, Sivas ve Kırıkkale’ye yetkili sınıflandırıcı laboratuvarlar açıyor.
Yetkili personeli, elektronik alt yapısı ve uluslar arası geçerliliği olan sertifikalarıyla birlikte verdiği hizmetlerde ismi güven ve kaliteyle birlikte anılan KLD laboratuvarının Kırıkkale ve Sivas’ta yetkili sınıflandırıcı şube açma protokolünde konuşan Konya Laboratuvar ve Depoculuk A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Fatih Alaybeyi, bunun aslında bir bilgi ve tecrübe transferi olduğunu belirterek, “Her türlü gıda, yaprak, toprak, gübre analizinin yapıldığı laboratuvarımız aynı zamanda buğday ve buğday ununda sağlayıcı laboratuvardır. Lisanslı depoculuğun gelişmesiyle birlikte analizlerde yeknesaklık sağlanması çok önemlidir. Bu açıdan yapılan işbirliği sektörün gelişmesi için de çok önemli bir adım olmuştur” dedi.