Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB, Bursa’da kontrolsüz ilekleme (dölleme) işlemlerini bitirecek “Bursa Siyahı İnciri İçin Uygun İlek İnciri Çeşit ve Tiplerinin Saptanması ve İlek Bahçesi Kurulması Projesi”ni hayata geçiriyor.
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), yaş meyve sebze ihracatında simge haline gelen Bursa Siyahı İnciri’nin kalite ve verimliliğinin artırılmasına yönelik olan “Bursa Siyahı İnciri İçin Uygun İlek İnciri Çeşit ve Tiplerinin Saptanması ve İlek Bahçesi Kurulması Projesi”ni hayata geçiriyor. Proje, Bursa Siyahı İnciri’nin uygun erkek incirler tarafından “ilekleme” denen döllenmesi işlemini içeriyor. UYMSİB tarafından uzun zamandır çalışmaları süren proje, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylandı. Projenin Bakanlık tarafından onaylanması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Dr. Salih Çalı, projenin kabulünün UYMSİB ve sektör adına sevindirici bir haber olduğunu belirtti.
İncirde en üst seviyede kalite
İhracatta ön koşulun kalite olduğunu hatırlatan Çalı, şöyle konuştu: “Bursa Siyahı İnciri, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülke tarafından yoğun talep görüyor. Bursa Siyahı’nın kaliteli ürün verebilmesi için mutlaka tozlanması ve döllenmesi gerekiyordu. Bu projeyi geliştirmekteki amacımız Bursa Siyahı İnciri’ne uygun tozlayıcı tip ve çeşitleri belirlemek. Uğraşlarımızın karşılığını alıyoruz. Artık İncirimiz anavatanı olan Bursa’da izole bir alanda sağlıklı ve tekniğine uygun biçimde yetiştirilebilecek. Böylelikle Bursa Siyahı İnciri’nde en üst seviyede kalite elde edebileceğiz.”
UYMSİB tarafından Uludağ Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilecek projenin bütçesi ile ilgili de bilgi veren Salih Çalı, “Bakanlığa sunulan ve kabul edilen proje yaklaşık 210 bin TL tutarında bütçenin yüzde 10’unu ihracatçıların öz desteğiyle sağlayacağız” dedi.
“Proje, ihracatçı ve üretici rahat bir nefes aldı”
Çalı, ihracatçının şu an için Bursa Siyahı İnciri için ileği Ege Bölgesi’nden taşınarak kullanıldığını ifade ederek, “İhracatçının bu konuyla ilgili içi rahat değildi. Ege Bölgesi’nden temin edilen ilek arıcıklarının (Sinek) yeterli miktarda bir aktiviteye sahip olmadığı şüpheleri var. Bu yörelerden getirilen ileklerin kalitesi değişik oluyor. İçerisindeki arıcıklar yeterli olmuyor ve bazı hastalıkları taşıdıklarından şüphe duyuluyordu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı projemizi kabul ederek, yalnızca ihracatımızın önünü açmakla kalmadı. Bursa Siyahı İnciri üreticilerinin ve ihracatçılarının da rahat bir nefes almasını sağladı.”
Projeden 2 yıl içinde sonuç alınacak
Bursa Siyah İnciri’nde yeni döneminin başladığını belirten Salih Çalı, “Projeden ilk somut sonucu 2 yıl içinde alacağız. Bahçe tesisi aşamasıyla da 5 yıl içerisinde projenin ilk meyvelerini yiyeceğiz” dedi.
İlekleme nedir?
Dişi incir ağacındaki meyvesini yediğimiz incirin oluşabilmesi için, erkek çiçek tozlarının dişi incir çiçeğine ulaşabilmesi gerekir.
Bu erkek çiçek tozlarının, dişi incir ağacındaki çiçeğe ulaşabilmesi için ilek arıcığına ihtiyaç bulunuyor. İlek arıcığının, erkek meyvelerdeki çiçek tozlarını alıp, dişi incir ağacındaki meyvelerin çiçeklerine ulaştırma işine “ilekleme”, bu amaçla kullanılan erkek incir meyvelerine de “ilek ” deniyor.
Ayrıca, erkek incir ağacındaki meyvelerin içlerindeki arıcıklarla birlikte, döllenmenin uygun olduğu dönemde meyvesini yediğimiz dişi ağaçların üzerine insan eliyle bırakılmasına da “ilekleme” deniyor.