Şişecam Cam Ambalaj, Kadıköy Belediyesi işbirliğiyle ‘Cam Yeniden Cam’ projesi kapsamında, Erenköy pazarında camın geri dönüşümünün önemine dikkat çeken özel bir etkinlik düzenledi. Semt pazarında kurulan ‘Cam Yeniden Cam’ tezgahında, ‘Getir Boş Cam Şişeyi, Kurtar Geleceği’ sloganıyla katılımcılara ‘Bu Gücü Çöpe Atma’ mesajı verildi.
Türkiye’nin lider cam ambalaj üreticisi olan Şişecam Cam Ambalaj, sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda cam geri dönüşümünde farkındalığı artırmayı hedeflediği ‘Cam Yeniden Cam’ projesiyle bilinçlendirme çalışmalarına hızla devam ediyor.
Türkiye’nin en kapsamlı sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk projelerinden biri olan ‘Cam Yeniden Cam’ kapsamında Kadıköy Belediyesi ile gerçekleştirilen işbirliğiyle 22 Ekim 2015 Perşembe günü Erenköy pazarında özel bir etkinlik düzenlendi.
Camın geri dönüşümünün önemine dikkat çekilen etkinlikte, ‘Getir Boş Cam Şişeyi, Kurtar Geleceği’ sloganıyla en sağlıklı ve en çevreci ambalaj malzemesi olan camın hem sonsuz kez hem de yüzde 100 geri dönüşebilme özelliği anlatılırken, bu gücün çöpe atılmaması gerektiği vurgulandı.
Semt pazarında kurulan ‘Cam Yeniden Cam’ tezgahını ziyaret eden katılımcılar, cam kırma makinası aracığıyla geri dönüşüm sürecinin ilk adımını deneyimleme imkanı buldu. Ayrıca ziyaretçiler cam ambalaj geri dönüşümünün çevreye, ülke ekonomisine ve enerji tasarrufuna faydaları konusunda da bilgilendirildi. Yaklaşık 8 bin kişinin ziyaret ettiği tezgah aracılığıyla pazarda 2 bin 500 adetten fazla cam şişe geri dönüşüme kazandırıldı.
2 milyar adet cam şişe çöpe gitmekten kurtarıldı
Şişecam Cam Ambalaj’ın camın en sürdürülebilir ambalaj malzemesi olmasından hareketle 2011 yılında hayata geçirdiği ‘Cam Yeniden Cam’ projesi kapsamında bugüne kadar;
-
185 bin ilköğretim öğrencisine cam geri dönüşümü hakkında eğitim verildi. 2015 sonunda bu sayının 200 bine ulaşması hedefleniyor.
-
Başta cam ambalaj atıklarının yoğun olduğu büyük şehirler olmak üzere toplamda 21 ildeki 130 ilçe belediyesiyle işbirliği yapıldı. Belediyelere 11.900 adet cam kumbarası hibe edildi.
-
Bugüne kadar 550 bin ton cam, bir başka deyişle 2 milyar adedi aşan cam şişenin çöpe atılması önlendi.
-
Şişecam Cam Ambalaj’ın üretimde kullandığı geri dönüştürülmüş cam atık/ cam kırığı oranı 2011 yılında yüzde 8 iken, Cam Yeniden Cam sayesinde 2013 yılında yüzde 15’e, 2014 yılı sonunda ise bu oran yüzde 17’ye ulaştı. 2015 sonunda geri dönüşüm oranının yüzde 19 ve 2016 sonunda ise yüzde 23’e çıkması hedefleniyor.
1 adet cam şişe bir bilgisayarı 25 dakika çalıştırıyor
Cam üretiminde yüzde 10 oranında cam kırığının girdi olarak kullanılması, hammaddenin yüzde 12, enerjinin yüzde 2,5 ve karbon emisyonlarının ise yüzde 5 oranında azaltılmasını sağlıyor. Hiçbir kalite kaybına uğramadan yüzde 100 geri dönüştürülebilen bir ambalaj malzeme olan cam ile 1 adet cam şişe üretmek için girdi olarak 1 adet cam şişe atığı kullanmak yeterli oluyor. 1 adet cam şişeyi geri dönüştürerek bir bilgisayarı 25 dakika, bir televizyonu 20 dakika çalıştırmaya yetecek kadar da elektrik tasarrufu sağlanabiliyor.