Gıda 2000 Dergisi

Cargill salgın döneminde çiftçilere destek verdi

Cargill Türkiye, ülkemiz koronavirüsle mücadele ederken gıda krizi yaşanmaması için tarlada canla başla çalışmaya devam eden çiftçilerle dayanışma içinde bulunan öncü kuruluş oldu.

Tüm dünyayı etkisine alan Covid-19 salgını gıda arzının ve sürdürülebilir tarımın önemini bir kez daha hatırlatırken, ülkemizin gıda ihtiyacının kesintisiz karşılanması için hayati bir görev üstlenen kahraman çiftçiler tarlada üretime devam ediyor. Cargill Türkiye, bu zorlu dönemde tarlasını boş bırakmayı aklından dahi geçirmeyen, ülkemizin gıda ihtiyacını karşılamak için üreten çiftçilerin güvenliğini ve tarlalarındaki verimi desteklemek üzere adım atan öncü kuruluşlardan biri oldu.

Bin 500 çiftçiye sağlık paketi…

Cargill Türkiye çiftçi refahını artırmak, tarımda sosyal ve dijital bir dönüşümü desteklemek hedefiyle geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği “1000 Çiftçi 1000 Bereket” programına dahil olan bin 500 çiftçiye ve ailelerine, dezenfektan, maske, siperlik ve eldivenden oluşan sağlık paketi verdi. Program kapsamında Nisan ayında, ekim öncesi gerçekleştirilen eğitimleri ise “Evde hayat var” diyerek internetten canlı yayınla çiftçilerin evlerine taşıdı.Tarımın gelişmesinde öncü kurumlardan biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi ve veri odaklı tarım teknolojileri geliştirerek tarımda dijitalleşmeye öncülük eden Doktar işbirliğinde hazırlanan eğitimler, sektörde bir ilk gerçekleştirilerek, 20-21 Nisan tarihlerinde 1000Ciftci1000Bereket.com üzerinden canlı olarak yayınlandı.

Murat Tarakçıoğlu: “Bu zorlu dönemde üretime devam eden çiftçilerimizin yanındayız”

Cargill Gıda Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarakçıoğlu, çiftçilerin hayati öneminin bir kez daha anlaşıldığını vurgulayarak şunları söyledi: “Çiftçilerin ve tarımın ana hayat kaynağımız olduğunu, özellikle salgın döneminde bir kez daha gördük. Bir gıda firması olarak, Türk çiftçilerin bin bir emekle ürettiği yerli ürünleri alıp, sofralarımızda yer alan birçok gıda ürünü için hammadde sağlıyoruz. Biz çiftçilerimizin mahsulünü sofralara taşıyor, çiftçilerimizle her zaman omuz omuza çalışıyoruz. Bu nedenle yürekten söyleyebilirim ki, Türkiye’nin kahraman çiftçilerinin başımızın üzerinde yeri var. Bu anlayışla geçtiğimiz yıl 1000 Çiftçi 1000 Bereket programını başlattık ve ilk yılında programa katılan çiftçilerin veriminin yüzde 21’e varan oranda artmasını sağladık.

Program kapsamında çiftçilerle yüz yüze yaptığımız eğitimleri ise “Evde hayat var” diyerek dijital platforma taşıdık. Yüzlerce çiftçinin gösterdiği ilgi ve yüksek katılım oranı bize bir kez daha şunu gösterdi: Türk çiftçisi dijital dönüşüme açık ve destek verildiğinde emeğini ortaya koymaya hazır. Özveriyle emek veren çiftçilerimize eğitim ve danışmanlık desteği vermekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bu işbirliğinden ve ilgiden güç alarak, programımızı istikrarlı bir şekilde sürdüreceğiz. Bize bu yolda işbirlikleriyle katkı sağlayan İstanbul Teknik Üniversitesi’ne ve Doktar’a teşekkür ediyorum.”

Çiftçiler canlı yayında sorular sordu, uzmanlar yanıtladı

İzmir, Konya ve Karaman’daki mısır üreticileri ile Ankara ve Balıkesir’deki ayçiçeği üreticilerinin soruları ve yorumlarıyla interaktif olarak katılım sağladıkları eğitimlerde, uzmanlar tarımda sıfır atık yönetimi, çiftlik bütçesi ve zirai teknikler üzerine bilgilendirme yaptı.  20 ve 21 Nisan gerçekleştirilen eğitimler sırasında İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, Cargill ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Türkiye’de tarımda atıkların azaltılması için yaptığı işbirliği kapsamında hazırlanan “Tarımda Sıfır Atık Yönetim Sistemi” eğitimini verdi. Mısır ve ayçiçek üretimi yaparken açığa çıkan atıkların çevre ve iklim değişimine olan etkilerine dikkat çekti.

Doktar Tarım Saha Operasyonları Müdürü ve ziraat yüksek mühendisi Dr. Nihat Mıdıkoğlu ise verimin artması için doğru gübreleme ve sulama tekniklerinin önemini vurguladı. Çiftçilere bütçe yönetimine dair bilgilendirme de yapıldı. Yayınlara yoğun ilgi gösteren yüzlerce çiftçi, eğitimlerden büyük fayda sağladığını belirtti.

Eğitime İzmir’den katılan mısır çiftçisi Umut Ayberk Akbay, “Online olarak ekim öncesi toprak analizinin önemi, bilinçli gübreleme, verimli ürün yetiştirme teknikleri hakkında uzmanlardan eğitim almak, biz çiftçiler için çok kıymetli. Kadimden beri uygulanan teknikler ile dünyada rekabetin mümkün olmadığı bir dönemde, bu eğitimlerden aldığımız teorik bilgileri üretim sürecinde uygulayarak daha verimli üretim yapabiliyoruz” dedi.

Exit mobile version