“Bitkisel yağ taşımacılığı çok fazla hassasiyet gerektirmektedir. Taşıdığınız tankerin türü, tankerin temizliği ve özellikle belli yağlar için taşıma sıcaklığı önemli konulardır” diyen Çavuşoğlu Nakliyat Genel Müdürü Mustafa Karakuyu, Gıda 2000 dergisinin sorularını yanıtladı.
-Sayın Karakuyu, Çavuşoğlu Nakliyat olarak “bitkisel yağ taşımacılığı”nda önem vererek uyguladığınız kriterlerden bahseder misiniz? Araçların hangi özelliklere sahip olması gerekiyor?
“Türkiye’de bitkisel yağ taşımacılığı sektöründe, kalite ve güvenilirliğimizle öncü kuruluş olarak yer almak” vizyonu ile yola çıktık ve bu vizyona ulaşmak için elimizden geleni yapıyoruz.
Bitkisel yağ taşımacılığı çok fazla hassasiyet gerektirmektedir. Taşıdığınız tankerin türü, tankerin temizliği ve özellikle belli yağlar için taşıma sıcaklığı önemli konulardır.
Filomuzda bulunan araçlar, taşınan her ürün farklı bir tip tank ihtiyacı doğurduğu için, farklı gruplara ayrılmış ve ürüne uygun olarak tasarlanmıştır. Araçlarımız, izoleli krom tanklardan oluşmakta olup bazıları karıştırıcılı, bazıları ısıtıcılıdır.
Tankerlerin temizliği, bu işteki en hassas konudur. Piyasada gıda taşımacılığı yaptığını iddia eden bununla birlikte aynı tankerlerle kimyevi madde de taşıyan firmalara rastlamanız büyük olasılık. Yağ sanayicilerinin büyük bir kısmı taşıma işinin sadece ticari boyutunu göz önüne alıyor, kalite için gereken özeni göstermiyor, devletin de bu konu ile alakalı yaptırımları yok maalesef.
Bırakın kimyevi madde taşımayı, taşıdığınız farklı bir tür yağın bile diğer bir yağı yüklemeden önce tamamen temizlendiğinden emin olmak zorundasınız. Bu durum da bu işte uzman olmayı gerektiriyor.
-Tesisiniz ve araç filonuz hakkında bilgi verir misiniz? Sektörde sahip olduğunuz pazar payı nedir?
Şu anda değişik sıklıklarla çalıştığımız büyük küçük yaklaşık 350 firmalık bir müşteri portföyümüz var. Türkiye’nin büyük yağ sanayicileri ile zaten düzenli bir şekilde sürekli çalışmaktayız.
-Lojistik sektörünün genel değerlendirmesini yapacak olursak nasıl bir tablo karşımıza çıkıyor?
Lojistik sektörü Türkiye için gerek jeopolitik konumu gerekse liman yerleşimine uygun arazi ve kıyı yapısı ve çokuluslu şirketleri ile potansiyel bir güçtür. Türkiye, Avrupa’nın en geniş ve gelişmiş kamyon filolarından birine sahiptir. Bununla birlikte en büyük sıkıntılardan bir tanesi kalifiye eleman yetersizliğidir.
Bununla birlikte prosedür ve yönetmelik eksiklikleri de büyük sıkıntılardan birisidir. Kendi alanımızdan örnek vermek gerekirse, tanker temizliği konusunda ortak bir dil maalesef mevcut değil. İşine hakim, kalite koşullarından taviz vermeyen yağ sanayicilerinin yanında piyasada, bitkisel yağ üretmenin hassasiyetinin farkında olmayan sanayicilerden de bahsedebiliriz. Bu sanayiciler, kaliteden taviz vererek sırf maliyetlerini düşük tutabilmek adına, petrol türevi kimyevi madde ve hatta madeni yağ taşıyıp taşımadığına bakmaksızın birçok korsan taşımacıya iş verebiliyor. Bu da gıda güvenliğini tehlikeye atıyor. Devlet, bitkisel yağ taşımacılığında lisans zorunluluğu getirmelidir. Aksi halde önceden de bahsettiğimiz gibi petrol türevi kimyevi madde taşınan tankerlerde yağlar da taşınmaya devam edilecektir. Taşıma ve temizlik konusu ile ilgili olarak ortak bir dil oluşturulmalı, kurallar belirlenmeli ve kontroller yapılmalıdır.
Kaliteli ürün ve hizmet sunan firmaların, haksız rekabet koşullarında ve fiyat odaklı piyasada çalışması söz konusu.
Elimizdeki potansiyel gücü etkin bir şekilde kullanmak için bu sıkıntılara çözüm bulunması gerekmektedir.
-Çavuşoğlu Nakliyat’ın 2017 yılında üzerinde özellikle duracağı konular neler olacak?
Geçtiğimiz yıl filomuza 30 adet yeni araç katıldı. Bu yıl için büyük yatırım planlarından ziyade, taleplere göre araçlar üzerinde ve tesis altyapımızda değişiklikler yapıyoruz. Önümüzdeki yıl için ise tesisimizi geliştirme ve gerekli altyapı donanımları için yatırım planlarımız var.