“Bitkisel yağların yeni alanlarda kullanımı, yeni ya da değişen ürünler, farklı talepleri beraberinde getiriyor. Bu taleplere ayak uydurabilecek dinamik bir ekibinizin olması şart” diyen Çavuşoğlu Nakliyat ve Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Zafer Çavuşoğlu, sektörü değerlendirdi.
“Bitkisel yağlar, pişirdiğiniz yemekten paketli gıdalara, kozmetik ürünlere kadar günlük yaşantıda kullanımı yoğun olan ürünlerdir” diyen Çavuşoğlu Nakliyat Genel Müdürü Zafer Çavuşoğlu, sektörün taşımacılık kısmında yer aldıklarını söylüyor: “Bitkisel yağ sektörü dinamik bir sektördür. Bitkisel yağların yeni alanlarda kullanımı, yeni ya da değişen ürünler farklı talepleri beraberinde getiriyor. Bu taleplere ayak uydurabilecek dinamik bir ekibinizin olması şart”.
Zafer Çavuşoğlu, söz konusu gıda sektörü olunca işin kalite boyutunun da çok fazla önem taşıdığına dikkat çekiyor: “Ürünün bozulmadan, kontaminasyona uğramadan, titizlikle alıcıya ulaştırılması gerekiyor. ‘Türkiye’de bitkisel yağ taşımacılığı sektöründe, kalite ve güvenilirliğimizle öncü kuruluş olarak yer almak’ vizyonu ile başladığımız bu işte kaliteden taviz vermemek için elimizden geleni yapıyoruz.”
Bitkisel yağ taşımacılığının çok fazla hassasiyet gerektirdiğini söyleyen Çavuşoğlu, taşıma yapılan tankerin türünün, tankerin temizliğinin ve özellikle belli yağlar için görece daha düşük toleranslı taşıma sıcaklığı aralıklarının önemli olduğunun altını çiziyor.
Araçlar, izoleli krom tanklardan oluşuyor
Çavuşoğlu Nakliyat’ın filosunda bulunan araçlar, taşınan her ürün farklı bir tip tank ihtiyacı doğurduğu için, farklı gruplara ayrılmış ve ürüne uygun olarak tasarlanmış. Araçlar, izoleli krom tanklardan oluşuyor. Bunların bazıları karıştırıcılı, bazıları da ısıtıcılı.
Tankerlerin temizliğinin, bu işteki en hassas konu olduğunu vurgulayan Zafer Çavuşoğlu, “Piyasada gıda taşımacılığı yaptığını iddia eden bununla birlikte aynı tankerlerle kimyevi madde de taşıyan firmalara rastlamanız büyük olasılık. Yağ sanayicilerinin bir kısmı taşıma işinin sadece ticari boyutunu göz önüne alıyor, kalite için gereken özeni göstermiyor” diyor. Bu işte bir yaptırım var mı, varsa nasıl uygulanıyor sorumuzu da şöyle yanıtlıyor: “Çok fazla yaptırım olduğunu ya da uygulanan yaptırımların da devlet tarafından çok titizlikle takip edildiğini söylemek zor. Bu nedenle devletimiz, bitkisel yağ taşımacılığında lisans zorunluluğu getirmelidir. Aksi halde, petrol türevi kimyevi madde taşınan tankerlerde yağ da taşınmaya devam edilecektir. Taşıma ve temizlik konusu ile ilgili olarak ortak bir dil oluşturulmalı, kurallar belirlenmeli ve kontroller yapılmalıdır. Bırakın kimyevi madde taşımayı, taşıdığınız farklı bir tür bitkisel yağın bile diğer bir bitkisel yağı yüklemeden önce tamamen temizlendiğinden emin olmak zorundasınız. Bu durum da bu işte uzman olmayı, belli tecrübeleri edinmiş olmayı gerektiriyor.”
Kalifiye eleman bulmak zor
Peki, Çavuşoğlu Nakliyat’ın müşterileri kimlerdir? “Türkiye’nin önde gelen gıda sanayicileri ile çalışıyoruz. Filomuzdaki araç sayısı da artan taleple beraber her geçen yıl artıyor. Dolayısıyla her geçen gün kendimizi daha fazla geliştirmemiz gerekiyor. Yerimizde saymak gibi bir şansımız yok, zaten hiçbir zaman da bunun taraftarı olmadık” diyor Zafer Çavuşoğlu.
Sektörle ilgili bir değerlendirme de yapan Çavuşoğlu bu konuda da şöyle konuşuyor: “Lojistik sektörü, Türkiye için gerek jeopolitik konumu gerekse liman yerleşimine uygun arazi ve kıyı yapısı, çokuluslu şirketleri ile potansiyel bir güçtür. Türkiye Avrupa’nın en geniş ve gelişmiş kamyon filolarından birine sahiptir. Bununla birlikte en büyük sıkıntılardan bir tanesi kalifiye eleman yetersizliğidir.
2020 yılı sonuna kadar ISO 9001 ve 2021 sonuna kadar da ISO 22000 almış olmayı aksiyon planlarımıza ekledik. Gereken adımları atmaya başladık. Bununla ilgili olarak tesis altyapımızı ve araçlarımız ile personelimizi geliştirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Sadece dökme bitkisel yağ taşımacılığı yaparak ve bu işte daha da uzmanlaşarak, sektörde lider olmaya devam edeceğiz.”