Lipton’un 4 yıldır Türk çayının geleceğini korumak için sürdürdüğü projelerine bir yenisi daha eklendi. Doğu Karadenizli kadınlardan oluşan “Çay’a Ses Ver” korosu, Lipton’un çay tarımı için yaptığı çalışmalara tüm kamuoyunun dikkatini çekmeyi hedefliyor.
Türk çayını koruma altına almak ve çay tarımına uzun yıllar devam edebilmesini sağlamak için özel bir proje başlatan Lipton, 4 yıldır Doğu Karadeniz bölgesinde pek çok özel çalışmaya imza atıyor. Lipton, Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi kapsamında, 17 bini aşkın çay üreticisine doğru çay tarımı uygulamaları eğitimleri verirken, bölgenin ilk Toprak Analizi Laboratuvarı’nın kurulması, Doğu Karadeniz’de atık sorununun çözümüne katkı, bölge kadınlarına yönelik sağlık taramaları gibi ekonomik, çevresel ve sosyal çalışmalarla bölge halkına destek oluyor.
Lipton, Türk çayını yaşatmak için yapılan çalışmaları kamuoyuna aktarmak ve yaptığı projelerde çay tüketicisinin de desteğini alabilmek amacıyla yeni bir çalışmayı daha hayata geçirdi. Çay tarımında aktif olarak çalışan Doğu Karadenizli kadınları bir araya getiren Lipton, çayın hikayesini, çay emekçisinin sesiyle anlatıyor. 18 kadından oluşan ve şarkılarını çayın geleceğini korumak için seslendiren koro “Çay’a Ses Ver” adını taşıyor.
Toplam 10 şarkı
Yaşları 30 ila 60 arasında olan, Doğu Karadenizli kadın çay çiftçisinden oluşan koronun repertuvarında toplam 10 şarkı bulunuyor. Koronun çıkış şarkısı olan ve koroyla aynı ismi taşıyan “Çay’a Ses Ver” adlı şarkı, uzun yıllardır kulakların aşina olduğu Los Lobos grubunun La Bamba şarkısından uyarlandı. Klibi, internette yayınlanmaya başlayan “Çay’a Ses Ver” şarkısı özellikle sosyal medya üzerinden şimdiden birçok kişi tarafından paylaşılarak kulaktan kulağa Türkiye’yi dolaşıyor.
Klibin yayınlanmasının ardından sahne performanslarına hazırlanan koronun repertuvarında; Osman Ağa, Ata Barı, Burçak Tarlası, Zeytinyağlı Yiyemem, Askoroz Deresi, Çayeli’nden Öteye, Derhule, Ben Giderim Batum’a şarkıları da yer alıyor. Koronun tek klibi yayında olan “Çaya Ses Ver” şarkısına çekildi.
Doğu Karadenizli kadınların çay tarlalarında söylediği şarkılardan esinlenerek oluşturulan repertuar, koro ekibine müzik eğitmeni Erkan Oktan ve ses mühendisi Tolga Böyük tarafından çalıştırıldı. Aylar süren çalışmalardan sonra son derece keyifli bir sonuca imza attıklarını söyleyen koro ekibi, Lipton ile birlikte Türk çayının geleceği için el ele vermekten mutlu olduklarını belirtiyor.