Gıda 2000 Dergisi

Dünyanın 53 büyük firması tavuk ve yumurtamıza talip  

Dünyanın 53 büyük firması tavuk ve yumurtamıza talip  

Tavuk ve yumurta ihracatında yeni pazarlar arayan Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu (KTG) 2015 yılına hızlı girdi. Dünyanın en önemli 53 firma temsilcisini VIP seviyede İstanbul’da ağırlayan KTG, 600 milyon dolarlık ihracatın kapısını açtı.

Türkiye’de katma değeri yüksek ihracatın öncülerinden olan su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, uluslararası 53 büyük firmayı Türk şirketleriyle İstanbul’da buluşturdu. 2015 yılına hızlı giren Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu (KTG), yılda 3 milyar dolarlık alım yapan bu firmalara yüzde 20 seviyesinde satış yapmayı hedefliyor.

Rusya, Çin, Avusturya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, BAE, Tayland, Gana, Nijerya, Danimarka, İngiltere gibi birçok ülkeden alıcı firmalarla Keskinoğlu, Beypiliç, Erpiliç, Şenpiliç, Banvit, Bolca Hindi, CP, Gedik Piliç’in de aralarında bulunduğu 30 Türk firması KTG’nin girişimleriyle bir araya geldi. Piliç, sofralık yumurta, tavuk ayağı, hindi, hen ve ileri işlenmiş ürünlerin ihracatı için VIP seviyesinde ikili görüşmeler yapan firma temsilcileri ihracat için ilk adımı attı.

Rus ve Çin pazarı için büyük fırsat

Tavukçuluk sektörünü her platformda tanıtmaya çalışan ve ihracatta yeni pazarlar arayan KTG, öncelikli hedefleri arasında yer alan Rusya ve Çin pazarına girmek için fırsat kollayan sektör, düzenlenen alım heyetiyle bu yönde önemli bir fırsat yakaladı.

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ve aynı zamanda Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, özellikle Rusya pazarına ihracat artışının devam ettiğine dikkat çekerek, “Rusya’nın AB ile olan politikalardan dolayı aralarındaki ambargonun ilerleyen süreçte yumuşayacağını sanıyoruz. Önemli olan şu an bizim bu pazarda yer alabilmemiz, talep görüyor hale gelmemiz. Çok sabırlı olmalıyız. Bu ürünlerimizi tanıtabilmek için reyonlarda olmamız çok önemli. Su ürünlerinde örneğin 55 milyon dolar olan Rusya’ya ihracatımız geçen yıl 100 milyon dolara yükseldi. Bu yıl bunu iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Kanatlıda da her sene ihracatımızı katlayarak sürdürmeyi planlıyoruz” dedi.

KTG Başkanı Müjdat Sezer de en büyük rakiplerinin Brezilya olduğunu hatırlatarak, “Rusya’nın genellikle en ucuz ürünleri ithal etmek gibi alışkanlığı var. Biz daha çok ileri işlenmiş ve fiyat olarak daha yüksek ürünleri pazarlamak istiyoruz. Böylece katma değerimizi de artırarak bu ülkede yer almayı planlıyoruz. Şu anki etkinliğimiz de bunun için önemli bir fırsat” diye konuştu.

Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü 2014’te 2 milyar 277 milyon dolarlık ihracata imza atarken, KTG de bunun yüzde 50’sine yakın dış satış gerçekleştirmişti. Turizmin ardından yüzde 24’lük büyümeyle en fazla artış hızına ulaşan sektör, bu büyümesini 2015’te de aynı şekilde sürdürerek 2.5 milyar dolarlık dış satışa ulaşmayı öngörüyor. 2023 vizyonu çerçevesinde de 5 milyar dolarlık ihracat planlayan sektör, organize ettiği alım heyetleriyle bu hedefine odaklandı.

Exit mobile version