Bitki koruma alanında tarım sektörünün önde gelen firmalarından DuPont, hububatta etkili çözümü Acanto® Plus ile üreticilere büyük fayda sağlıyor. DuPont Türkiye Bitki Koruma Pazarlama Müdürü Tahir Ertan, yenilikçi ve kaliteli bir fungusit olma özelliği ile öne çıkan Acanto® Plus’ın, hububat üreticilerinin en büyük düşmanı olan hastalıklara karşı verdiği mücadeledeki başarısını anlatıyor.
Küresel anlamda birinci sınıf ürün kalitesi ve üstün Ar-Ge desteğiyle dikkat çeken DuPont, hububat üretiminde büyük kayıplara neden olan Septoria yaprak lekesi ve sarı pas hastalıklarına karşı geliştirdiği bitki koruma ürünü Acanto® Plus ile üreticilere uzun süreli ve etkin koruma desteği sunuyor. İçeriğindeki Picoxystrobin ve cyproconazole aktif maddeleri ile hastalık kontrolünde üreticilerin en büyük yardımcısı olan Acanto® Plus, hububat üreticilerinden tam not almış durumda. Üstelik sağladığı destek bunlarla da sınırlı kalmıyor. Bitkide fotosentez miktarını artırma, daha güçlü gelişme ve daha geç yaşlanmaya sebep olma gibi etkileri olduğundan verim ve kaliteyi yükseltme gibi önemli özelliklere de sahip.
Hastalıklar için en iyi çözüm
Hububat üretiminde üreticilerin en büyük düşmanı Septroia yaprak lekesi ve sarı pas hastalığının oluşumu daha çok yağış ve sıcaklık gibi faktörlere bağlı. Türkiye’de yağış ve nemin yüksek olduğu Marmara ve Karadeniz bölgelerinde daha yoğun olmakla birlikte bu hastalıklara bütün bölgelerde sıkça rastlamak mümkün. Hastalıkların özelliklerine bakıldığında Acanto® Plus’ın çözüm önerilerinin ne denli önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor.
En erken görülen pas türü olan sarı pas hastalığı, ilkbaharda hava sıcaklığının 10 ila 15°C olduğu zaman diliminde buğday tarlalarında görülmeye başlıyor. Yaprakların üst yüzeylerinde makine dikişine benzer şekilde sıra ve sıralar üzerine dizilmiş noktacıklar biçiminde, limon veya portakal renginde püstüller oluşturuyor. Dünyada buğday yetiştirilen birçok bölgede önemli kayıplara neden olan ve Septoria tritici fungusunun neden olduğu Septroia yaprak leke hastalığı da, buğday ve çavdar melezi olan Triticale, çavdar, arpa ve bazı yulaf türlerinde görülüyor. İlk olarak en alt yapraklarda görülen hastalık, daha sonra üst yapraklara doğru yayılıyor. Hastalığın şiddeti bitki olgunlaştıkça azalmış gibi görünse de üreticiler için büyük tehlike anlamı taşıyor.
Acanto® Plus kendi kulvarında lider
Tedavi edici etkisi, yağmurdan yıkanmaya karşı dayanıklı olması ve bitki içinde ve bitkiler arasında hareketi nedeni ile diğer strobilurin grubu fungisitlere göre daha üstün özelliklere sahip olan Acanto® Plus, bu anlamda üreticiler için en etkili seçenek. Ürünün uygulamasında sağladığı faydalara değinen DuPont Türkiye Bitki Koruma Pazarlama Müdürü Tahir Ertan, “Acanto® Plus, uygulama sonrasında hızlıca emilerek yaprak içine dağılıyor. Bu durum uygulama sonrasında yağabilecek yağmurlardan etkilenme riskini oldukça azaltıyor. Üstelik Acanto® Plus’ın uygulamasından sonraki günlerde bile buhar etkisi ve sistemik aktivitesi sayesinde yeni oluşan yaprakları korumaya devam ediyor. Bu şekilde hastalıklar için koruyucu etki sağlanmış oluyor” diyor.
Kolay uygulama, etkili sonuç
Acanto® Plus’tan en etkili sonucu alabilmek için en doğru zamanda uygulamak gerekiyor. Uygulama zamanının hastalık oluşturan şartların seyrine ve hububatın gelişme dönemine göre belirlenmesi gerektiğini söyleyen Ertan “Acanto® Plus ile etkili bir hastalık kontrolü ve yüksek verim için üç hafta ara ile 2 ilaçlama yapılmalı. Birinci ve ikinci ilaçlama zamanları arasındaki süre oldukça önemli. İlk ilaçlamadan sonra ikinci ilaçlamanın üç hafta sonra yapılması gerekiyor. Kullanım dozu ise her uygulama için 50ml/da olmalı” diyor.
Küresel pazara birinci sınıf bilim ve mühendislik hizmetleri sunan DuPont, geliştirdiği en yeni ürünüyle üreticilerin beğenisi toplamış durumda. Hastalıklarla etkili bir biçimde mücadele imkanı sunan Acanto® Plus, aynı zamanda uzun süreli etkin koruma imkanı da sunuyor. Kalite, verim ve kârlılık alanında en iyiyi isteyen üreticilerin ortak tercihi de Acanto® Plus oluyor.