Gıda 2000 Dergisi

Ev dışı tüketim sektörü Foodservice Monitor ile ölçülecek

Ev dışı tüketim sektörü Foodservice Monitor ile ölçülecek

Ipsos Araştırma Şirketi ve ETÜDER (Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği) iş birliği oluşturulan Foodservice Monitor adlı bilimsel çalışma ile pazar ölçümlenebilir hale geldi.

Kentli nüfusun büyümesi, kadınların iş hayatındaki rolünün artması, yaşam tarzlarının hızlanması ve değişmesi ile birlikte birçok firma büyüme potansiyelini bakkal ve süpermarket gibi satış noktalarının dışındaki mekanlarda, yiyecek&içecek tüketilen kanallarda aramaya başladı. Restoran, kafe, otel ve bar tüketimin önemli bir kısmının gerçekleştiği ev-dışı tüketim mekanlarından sadece bir kaçı. Bu yeni durum firmalar için ürünlerinin tüketicilerle buluştuğu ev dışındaki tüketim mekanlarının da süpermarket ve bakkallar gibi daha yakından takip edilmesi ihtiyacını ortaya çıkardı.

ETÜDER- Ipsos işbirliği, yükselmekte olan bu tüketim trendi ve firmaların bu pazarı daha iyi tanıma ihtiyaçlarından yola çıkılarak Foodservice Monitor isimli düzenli bir araştırmayı hayata geçirdi.

Tam ölçekli bir nokta taramasının (full scale census) ardından yılda 4 dönem boyunca devam edecek panel çalışmasıyla 86 ürün kategorisi için ev dışında tüketilen miktarı ve bu ürünlere harcanan parayı, ilgili üretici firmalar ve markaları için dağıtım ve satış/tüketim performanslarını ölçmeye başladı.

Konuyla ilgili ETÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şahinöz şunları iletti:“Bir sektörü sektör olarak var eden en önemli özellikler tanımlanabilirliği, ölçülebilirliği ve temsiliyetidir. Şimdiye kadar Ev Dışı Tüketim (EDT) sektörü tanımlanamayan, ölçülmeyen, temsiliyeti olmayan bir sektördü. Bu sektörü, sektör olarak hayatın her alanında var etmek, ETÜDER olarak bizim için çok önemliydi. Dolayısıyla da sektörün bütün oyuncularının geleceğe yönelik planlarını daha kolay yapmalarına olanak sağlayacak sektörel veri yetersizliği sorununu aşmak ve sektörü bu özelliklere sahip hale getirebilmek amacıyla Ipsos ile stratejik bir ortaklık yaparak EDT Census & Panel Pazar Araştırması’nı modelledik ve hayata geçirdik.

Ev dışı tüketim deyince hangi kanallar aklımıza geliyor? Kaç tip restoran bulunur? Aralarındaki farklılıklar neler? gibi çok spesifik soruların cevaplarını da topladığımız çalışmalar sonucunda bu tanımlamalar yapıldı. Dolayısıyla artık herkes ortak bir dilde EDT noktalarını tanımlıyor. Artık günlük hayatımızda bu tanımlar kullanılmaya başlandı. Sektörün bilinirliğini de 2013 ve 2014’de yaptığımız fuarlarla daha da artırdık ve temsiliyeti de bu şekilde giderdik.

Bu araştırmanın (Census) devamı olarak da EDT sektörünün büyüklüğünü ölçen EDT Panel Araştırmasını da hayata geçirdik. Bu araştırmayla pazar büyüklüğü konusundaki rakamları netleştirmiş olup Türkiye’de Ev Dışı Tüketim pazarının büyüklüğünü ilk defa bilimsel metotlarla ölçmeye başladık. Bunu başarmış olmak da bizi gururlandırıyor ve heyecanlandırıyor.”

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Ipsos Yardımcı CEO’su Renan Burduroğlu şunları iletti:“Türkiye genelinde 50 milyar TL civarında bir ev dışı tüketim pazarı var; nüfus açısından en yoğun 6 il + Muğla bu pazarın % 65-70’ini oluşturuyor.

Son yılların sosyal trendleri ve değişen yaşam tarzları, bu pazarın hızla büyüyeceğine işaret… Ev dışı tüketim mekanlarının sayısal artışı ve çeşitlenmesi rekabeti artırmaya devam edecek. Doğru noktalarda bulunur olmak, rekabetçi fiyat stratejisi ve akıcı bir lojistik hizmeti rekabette ana başarı faktörleri olacak.”

Türkiye ev dışı tüketim pazarına dair bazı bulgular
Araştırma detayları
Foodservice Monitor İlk Aşama – Tam Kapsamlı Tarama Çalışması (Census)
Foodservice Monitor İlk Aşama- Tam Kapsamlı Tarama Çalışması’ndan bazı bulgular

*Su fiyatlarının en yüksek olduğu kanal konaklama, en ucuz olduğu kanal ise eğitim kanalı. Ortalama su fiyatlarına göre alkollü kafe, bar, uluslararası restoranlarda daha yüksek, börekçi-pideci gibi geleneksel mekanlarda ise daha ucuza su tüketebiliyoruz

*Bu 7 il içinde, Adana ev dışı mekanlarda içilen su fiyatları açısından en ucuz kentimiz; Muğla ise en pahalısı.

Ürün kategorileri

Penetrasyon

Alkolsüz içecekler

% 99

Temizlik ve kağıt ürünleri

% 98

Yağlar

% 82

Taze ve donuk Et ürünleri

% 56

Taze gıdalar (peynir, süt…)

% 53

Yaş sebze ve meyve

% 45

Dondurulmuş ürünler

% 35

Salça, domates ürünleri

% 24

Şekerli ürünler ve çerezler

% 23

Hazır gıdalar

% 22

Soğuk soslar (ketçap, mayonez, özel soslar)

% 21

Yemek hazırlayıcıları

% 14

Salata sosları

% 10

Bulyon

% 8

Hazır sos

% 7

Makarna

% 7

Çorba

% 6

Konserve

% 5

Foodservice Monitor İkinci Aşama-3 aylık dönemler toplamında yılda 4 defa panel çalışması

Censusu takiben, nokta tipolojileri ve sayıları, coğrafi dağılım gözetilerek bu 7 ili temsil eden belli bir örneklemde 3 aylık dönemlerde kategori, marka, ürün detayında pazar büyüklüğü ve pazar paylarını düzenli olarak takip eden bir panel kurgulanmıştır. Panelin dönemleri: Ocak-Mart, Nisan-Haziran, Temmuz-Eylül, Ekim-Aralık’tır.

Herbir dönemde, 3 ay boyunca, bu alanda uzman saha çalışanları tarafından Ipsos istatistik uzmanlarınca belirlenmiş olan örneklem yüzyüze ziyaret edilmekte, noktadaki en yetkili kişi ile görüşülmekte ve tüm ürün gruplarında alım/satış miktarı, alım/satış fiyatı, alım kanalları ve bu alım kanallarından alım sıklıkları ile ilgili veri alınmaktadır.

Ipsos Türkiye hakkında

Ipsos Türkiye, dünyanın lider araştırma şirketlerinden Ipsos Grubu’nun bir parçası olarak reklam, müşteri ve çalışan memnuniyeti, pazarlama, medya, kamuoyu araştırmaları ve geleceği tahmin, modelleme ve danışmanlık uzmanlıkları sunan global bir pazar araştırma şirketi. Aynı zamanda, 500’e yakın çalışanı ile Türkiye’nin de en büyük araştırma şirketi.

Kendisini tutkulu araştırmacıların ve araştırmanın evi olarak tanımlayan Ipsos, TÜİK’den sonra ülkemizin en fazla araştırmacıya sahip olan kuruluşu. Deneyimli araştırmacıları ile müşterilerinin işlerini geliştirmeleri için, ilk yaratıcı aşamadan, marka/hizmet/ürün gelişme evrelerine kadar olan tüm süreçte ileri araştırma araçlarıyla, yüksek kalitede çözüm üretiyor. Ipsos, hızlı tüketim, perakende, dayanıklı tüketim, sağlık, teknoloji, finans, otomotiv, medya, turizm ve daha pek çok alanda müşterileri ile çözüm ortağı olarak çalışıyor.

ISO20252 ve Güvenilir Araştırma Belgesi (GAB) sahibi olan Ipsos, çalışmalarını bu kalite standartları çerçevesinde yürütüyor.

ETÜDER hakkında

ETÜDER (Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği) Ev Dışı Tüketim sektörüne yüksek hizmet ve ürün standardı getirerek toplumsal faydayı yükseltmek vizyonu ve Ev Dışı Tüketim sektörünün kurumsallaşmasına öncülük etmek ve sektörel veri üretimini sağlayarak bilgi birikimini artırmak misyonu ile  2005 yılında kuruldu.

Bu vizyon ve Misyon çerçevesindeki temel hedeflerini bir yandan Sektörün  Çatısı Olarak, sektör paydaşlarını (üretici, dağıtıcı vb.)  bir araya toplamak suretiyle sektörün kayıt altına alınmasına destek olmak  ve sektörü temsil etmek olarak tespit ederken diğer yandan Sektörün gelişiminin sürdürülebilir olmasını sağlamak için hizmet standartlarını belirlemek, güvenilirliği artırmak ve gelişim yollarını göstermek olarak belirledi.

Halen 67 üyesi bulunan ETÜDER’in üyeleri arasında AAK, Akyüz Gıda, Bonservis, BTA, Coca-Cola, Ecolab, Eczacıbaşı Profesyonel, Eker Süt, g2m, Gimaş, Hayat Kimya, Migros, Namet, Pelit Çikolata, Ofçay, Orkide, Pınar, Sealed Air, Soyyiğit, Sultan Et, Sunar Yağ, Tespo, Tukaş, Unilever Food Solutions, Ülker Eksper ve Yiğitoğlu Kimya gibi sektörün öncü şirketleri bulunuyor.

Exit mobile version