Gıda 2000 Dergisi

Geçen yıl 1 milyon ton süt içildi

ÖZLEM ERGÜN

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2010 yılının süt ürünleri üretim istatistiklerini açıkladı. Buna göre, geçen yıl entegre süt işletmeleri tarafından 6 milyon 745 bin 11 ton süt toplanırken, 1 milyon 90 bin 605 ton içme sütü, 473 bin 57 ton peynir, 908 bin 269 ton yoğurt, 397 bin 935 ton ayran üretildi.

Yine TÜİK verilerine göre, geçen Aralık ayında, 544 bin 4 ton inek sütü toplandı. Aralık ayında toplanan inek sütü miktarı bir önceki aya göre yüzde 8.1 arttı. Aralık ayında toplanan sütlerin 98 bin 118 tonu içme sütü olarak işlenirken, geçen aralık ayında gerçekleşen toplam içme sütü üretimi bir önceki aya göre yüzde 6.8 arttı. Peynir üretimi ise geçen aralık ayında, bir önceki aya göre yüzde 9.4 artarak, 37 bin 958 ton olarak gerçekleşti. Yoğurt üretimi aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 7.7 artarak 75 bin 437 ton oldu. 2010 yılı aralık ayında gerçekleşen ayran üretimi 32 bin 982 ton oldu. TÜİK tarafından yayımlanan süt ürünleri üretim istatistikleri 2010 yılına kadar, yıllık bazda sayılan hayvan sayıları ile 2001 Tarım Sayımı’ndan elde edilen verimlerin değerlendirilmesine dayanıyor.

Karşılaştırılabilir istatistikleri daha kısa periyotlarla üretmek amacıyla, 2010 Ocak ayından itibaren çiğ sütü girdi kullanan sanayinin entegre süt işletmelerinden toplanan süt ve satışa sunulan süt ürünleri miktarını tespit etmek üzere veri derleme çalışmaları başlatıldığı, bu çalışmalardan elde edilen sonuçların aylık süt ürünleri üretimi adı altında her ay kamuoyuna duyurulacağı bildirildi.
Sektörde rahatlama sağlandı
Süt sektöründe yaşanan sorunlara çözüm yollar arayan Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı, daha önce arz fazlası sütün süt tozu şeklinde depolanması ve ithal edilen süt tozu miktarının azaltılması yönündeki önerilerinin yetkili makamlar tarafından destek gördüğünü, 2009 yılında başlayan uygulamanın geçtiğimiz yıl da artarak devam ettiğini belirtti. 2011 yılında, 1 Şubat itibariyle tekrar uygulanmaya başlanan süttozu desteğinin, sektörün dar boğaza girmeye başladığı bir dönemde yapılması nedeniyle sektörde belli bir rahatlama sağlandığını belirten Çallı: “Ancak devasa bir sektörün sorunlarının tek bir argümanla tam olarak çözülmesi beklenmemeli” dedi.

Hong Kong şarap pazarı

TC Hong Kong Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği’nin hazırladığı bir rapora yer veriyoruz.

Raporun girişinde şöyle deniyor: “Hong Kong Yönetimi’nin bölgeyi Asya’nın şarap merkezi yapma girişimlerinin başlatıldığı 2008 yılı Mart ayından itibaren şarap ithalatının hızla artması, şarap ihracatçısı ülkelerin Hong Kong pazarındaki çalışmalarını çeşitlendirerek artırmaları, HK Ticaret Bakanlığı’nın İtalya, İspanya, Fransa ve Avustralya gibi ülkelerle şarap ticaretini kolaylaştırmak üzere mutabakat zabıtları imzalaması ve Hong Kong Ticareti Geliştirme Konseyi Yetkilileri’nin Türk şaraplarının da bu pazarda yer almaları konusundaki telkin ve talepleri dikkate alınarak, ülkemiz şarap sektörü ile birlikte gıda ürünleri ve turizm sektörleri için de önemli bir pazar açılımı sağlanabileceği düşüncesi ile hazırlanmıştır.”

Hong Kong Yönetimi’nin bölgeyi şarap merkezi yapma girişiminden dolayı, şaraptan alınan % 80 oranındaki tüketim vergisini 2008 yılında % 40’a indirildi. 2009’da ise bu verginin sıfırlanması, hareketliliğin yaşanmasına neden oldu.

Gelecek sayıda buluşmak üzere,

Hoşça kalın.

Exit mobile version