Gıdalar hakkında pek çok şehir efsanesine ve hep duyduğumuz ama anlamını bilmediğimiz gıda terimlerine dair aklınızdaki sorulara yanıt bulabileceğiniz “Gıda Bilmeceleri” kitabı, Yeditepe Üniversitesi Yayınevi’nden çıktı.
Günümüzde yemek yemek bir zorunluluktan ziyade bir keyif aracı haline geldi. Bununla birlikte onlarca gıda terimi de hayatımızın bir parçası oldu. Bazılarının anlamını ve nerelerde kullanıldığını biliyoruz, bazıları konusunda ise kulaktan dolma bilgilerle yetiniyoruz. Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Doç. Dr. Sibel Özilgen’in hayatımızın vazgeçilmezleri gıdalarla ilgili birçok soruya yanıt olan kitabı, internet, televizyon, gazete ve dergi dünyasının bilgi kirliliğine alternatif olarak, özgün ve doğru bilgilere ulaşılabilecek bir kaynak niteliği taşıyor.
“Beyaz, sütlü ve bitter çikolata arasında ne fark vardır?” gibi çok tatlı bir soru ile başlayan kitapta; “Et mühürlemenin etin suyunu salmasını önlediği doğru mudur?”, “Moleküler gastronomi nedir. Ne değildir?”, “Kızarmış ekmeğin kalorisinin daha düşük olduğu doğru mudur?”, “Fonksiyonel gıdalar nelerdir? Ne işe yararlar?”, “Kuru soğanın tadı neden yakıcıdır? Kavrulunca neden tatlı olur?”, “Mısır nasıl patlar? Neden bazı mısırlar patlamaz?” Özilgen’in sorularından yalnızca birkaçı.
İçeriklerinin aynı olduğunu düşündüğümüz ya da benzer işlevler için kullandığımız gıda maddelerinin farklarını, yararlarını ve zararlarını da anlatan kitapta, ayrıca birçok püf noktası bulunuyor. Çikolatanın yüzeyinde beyazlanmanın neden olduğu ve nasıl engellenebileceği, gıda zehirlenmelerinden nasıl korunulacağı; gıdaları doğru saklama yöntemleri ve iyi pişirmenin püf noktaları gibi, kimi hayati öneme sahip kimi ise yaşamı daha konforlu hale getirecek öneriler, kitabı ilgi çekici hale getiriyor.
Gıda bilimi ve gastronomiyi buluşturduğu kitabında Doç. Dr. Sibel Özilgen, ihtiyaç duyduğumuz bilgileri, okuyucuya keyifli bir dille anlatıyor.