Gıda 2000 Dergisi

Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği’nin araştırmasından çarpıcı sonuçlar

Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği’nin, Kovid-19 döneminde tüketicilerin gıda takviyesi kullanımı ve beslenme alışkanlıklarındaki değişimi tespit amacıyla yürüttüğü araştırmada çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. İstanbul, Ankara ve İzmir’in de aralarında bulunduğu 12 ilde yapılan çalışmaya göre 2020 yılının son üç ayında gıda takviyesi kullananların oranı % 60’a yükseldi.

Kamuoyunu gıda takviyesi ve yenilikçi yaklaşımlar konusunda bilinçlendirmek amacıyla çalışmalar yürüten Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği, Nielsen işbirliğiyle Nisan ve Mayıs 2020 yılında yaptığı gıda takviyesi ve beslenme araştırmasının 3’üncüsünü, Aralık 2020’de gerçekleştirdi.

Türkiye’deki 12 ilde (İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Malatya, Samsun, Trabzon, Edirne) online anket yöntemiyle 608 kişi arasında yapılan çalışmaya göre, 2020 yılının son 3 ayında gıda takviyesi kullananların oranı % 60 olurken; her 10 kişiden 4’ü Kovid-19 kaynaklı bağışıklığını artırmak için gıda takviyesi kullandığını belirtti.

Katılımcıların % 40’ı son 3 ayda daha sık gıda takviyesi kullandığını söylerken; en çok ilgiyi D ve C vitaminleri gördü. En yüksek gıda takviyesi kullanım oranı da 25-34 yaş aralığında gerçekleşti. Araştırmanın sonuçları özetle şöyle:

En önemli motivasyon bağışıklık sistemini güçlendirmek
Meyve ve kuruyemiş ile ara öğün yapıyoruz
Gıda takviyelerinin ilaç olduğu sanılıyor
Serttaş: Pandemi bağışıklığın, doğru beslenmenin ve aktif yaşamın önemini hatırlattı

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği Başkanı Samet Serttaş, Kovid-19 pandemisiyle birlikte gıda takviyelerine olan ilginin arttığını belirterek, şunları söyledi:

“Araştırmamıza göre her 10 kişiden 4’ü (% 41), Kovid-19 kaynaklı bağışıklığını artırmak için gıda takviyesi kullandığını söyledi. Nisan ayında yaptığımız çalışmada bu oran % 25, mayıs ayındaki çalışmamızda ise % 17 seviyesinde idi. Yine araştırmamızda, Kovid-19 kaynaklı bağışıklığını artırmak için gıda takviyesi kullananların oranının tüm demografik kırılımlarda anlamlı oranda artış gösterdiğini, önceki dönemlerde kadınlarda yüksek olan gıda takviyesi kullanım oranının aralık sonu itibarıyla kadınlar ve erkeklerde eşit oranda olduğunu görüyoruz.

Bir başka çarpıcı sonuç da diyetisyen ve beslenme uzmanları ile çeşitli spor aplikasyonlara olan ilginin artması. Evlere kapandığımız bu dönemde kilo sorunlarının ortaya çıktığını ve insanların buna karşı harekete geçtiğini  anlıyoruz. Pandemi dönemi hepimize bağışıklığın, doğru beslenmenin ve aktif yaşamın ne kadar önemli olduğunu hatırlattı. Araştırma sonuçları da bunu gösteriyor. Bu sonuçlar ışığında toplumu doğru bilgilendirme noktasında çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Exit mobile version