ABB Türkiye robot grubunun, gıda ve içecek ürünlerindeki tüm ambalaj tipleriyle sürekli çalışmalar yaptığını söyleyen ABB Robotik Türkiye Paketleme İş Kolu Yöneticisi Bahadır Alper Erol, sorularımızı yanıtladı.
-Sayın Erol, gıda ve içecek sektöründe ABB markasını farklı kılan bir özellik var mı?
Her sektörde otomasyon uygulamaları yapılırken en çok dikkat edilen nokta ürün davranışıdır. Uygulamada ne kadar tecrübe edinirseniz edinin, yeni bir ürünle çalışırken öngörülmeyen durumlar oluşabiliyor. ABB Türkiye robot grubu, gıda ve içecek ürünlerindeki tüm ambalaj tipleriyle sürekli çalışmalar yapmakta olduğu için hem yüksek verimli anahtar teslim projeler sağlamakta hem de entegratör projelerinde etkin destekte bulunmaktadır. Bu muhtemelen en önemli farkımızdır ancak ürün tarafında da en geniş ürün yelpazesinin ABB’de bulunmasını da yine belirtmek lazım.
-Gıda ve içecek sektöründe yapılan başlıca robotik uygulamalar nelerdir?
Gıda alanında yapılan başlıca uygulamaları; ürün dizme, kutulama, blister dolum, flowpack makine besleme, gruplama, hotmelt ile ürün birleştirme, ürün üzeri dekorasyon, ürün dilimleme, paletleme, makineye ambalaj besleme, içecek alanında yapılan başlıca uygulamaları ise ağırlıklı olarak kolileme, kasalama, paletleme, ambalaj için palet bozma, promosyon aktiviteleri şeklinde sıralayabiliriz.
-Bu uygulamaları siz mi belirliyorsunuz yoksa son kullanıcılar mı?
Aslına bakarsanız ikisi de. Bazen son kullanıcı bir uygulamayla ilgili talepte bulunuyor ve biz buraya çözüm geliştiriyoruz, bazen de bizler üretimleri incelerken yeni bir fikir üreterek müşterilerin aklına üretim iyileştirme potansiyelini yaratıyoruz. Son kullanıcının talepte bulunduğu bölümler genelde üretimde kördüğüm olan bölgeler odaklı ancak bizler sahayı incelerken tüm endüstrideki bilgi birikimini harmanlayarak değerlendirdiğimiz için orijinal çözümler türetebiliyoruz.
-Uygulamalarda yurtdışı-yurtiçi firmalarla rekabet durumu nasıl?
Türkiye bu alanda oldukça bakir bir pazar olduğu için yurtdışından ve içinden tüm firmaların yoğun çalışması var ve rekabet gün geçtikçe kızışıyor. Bu alanlarda gelenekselleşmiş çözümleri sağlayan tedarikçi sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu da doğal olarak sizi farklı alanlara yönelmeye itiyor. Biz standartlaşmış işlerdeki tecrübemizi artırırken dünya da hiç yapılmamış çözümler geliştirmeyi de oldukça seviyoruz. Mühendislikten keyif almamızı sağlayan püf nokta bu diyebiliriz. Sunduğumuz çözümlerde teknik esneklik ve sahip olma maliyetine odaklanarak hareket ediyoruz, gördüğümüz kadarıyla bu yöntem müşteri tarafında da karşılık buluyor.
-Paketleme paletleme uygulamalarında makine çözümleri de oldukça yaygın, onlarla rekabetiniz ne durumda, robot tercih ediliyor mu?
Bu konuştuğumuz uygulamaların çoğunda makine firmalarının standart makine çözümleri bulunuyor. Genelde robotu avantajlı kılan özellikler çözüm kurgusundaki esneklik, yapısal değişiklik kolaylığı, modüler çözüm sayesinde kapasite artışı veya parça parça yatırım yapma imkanı, yüksek teknik verimliliktir. Bunun yanında firma da birçok uygulamayı aynı dilde programlanan robotla yaptığınızda bakım ve kullanımda da büyük kolaylık sağlamaktadır.
Yapısal değişiklik kolaylığı firmaların üretim kurgusu değişikliklerinde çok işimize yarıyor. Standart makine çözümlerinde yeni üretim kurgularında genelde yeni makine yapılması gerekir. Robot tekrar programlanabilen ve esnek yapısıyla az maliyetle yeni uygulamaya hızlıca adapte edilir.
-Üretimlerin hijyen koşullarına etkiniz nedir?
Robotik olarak yaptığımız uygulamalarda ürünün birincil ambalajına girmeden önce yapılan projelerde el değmeden üretimi sağlamanız en önemli hijyenik iyileştirme oluyor. İnsanın ürüne teması her zaman bir risk faktörü oluşturuyor. Ürünlerin birincil ambalaja girdikten sonra kalite kontrolden geçiyor ve yine kontrol sonrası hiçbir dış faktörle karşılaşmadan otomatik olarak kolileniyor ve paletleniyor. Bu işlemler otomatik olmadığı zaman birincil ambalaj zarar görüp üründe sağlık açısından riskli durumlar oluşabiliyor. Otomasyonda doğru tasarım ve test evresinden sonra değişiklik yapılmadığı sürece doğru ürün müşteriye ulaşıyor.
-Son kullanıcılar uygulama ve teknolojilerinizi nerelerden öğrenebilirler?
ABB’nin bu alandaki faaliyetlerini dergi yazıları, yerel-küresel gıda fuarları ve internet sitesinden takip edebilirler ancak rekabet nedeniyle çözümlerin çoğu bu mecralarda paylaşılmaz. O yüzden en sağlıklısı bizlere ulaşıp görüşme talep etmeleridir. Bize ulaşan müşterilerin genelde fabrikalarını ziyaret edip hem bu alandaki uygulamalarımızı tanıtıyoruz hem de üretimlerini inceleyip potansiyel noktalarla ilgili rapor sunuyoruz. Bize ABB genel iletişim bilgilerinden ulaşabilirler.