“Dünyanın gittiği trendi ve geleceğin dünyasının nasıl olacağı ile ilgili öngörü sahibi olan üreticileri ve yatırımcıları önümüzdeki günlerde daha çok duyacağız” diyen Pro-Tek Analitik ve Endüstriyel Sistemler Ltd. Şti. Genel Müdürü Haluk Kara, Gıda2000’in sorularını yanıtladı.
-Sayın Kara, sektörünün öden gelen firmalarından biri olan Pro-Tek Analitik ve Endüstriyel Sistemler’in faaliyet alanları konusunda bilgi alabilir miyiz?
Pro-Tek Analitik, dünya standartlarında laboratuvarlar tasarlamak ve inşa etmekten laboratuvar ekipman ve malzemeleri tedarik etmeye kadar anahtar teslimi laboratuvar çözümlerinde profesyonel bir hizmet sağlayıcıdır. Ayrıca GLP (İyi Laboratuvar Uygulamaları), ISO 17025, laboratuvar yönetimi, dünya standartlarına uygun etkin ve uygulanabilir laboratuvar tasarımı konularında danışmanlık ve eğitim hizmetleri de veriyoruz. Faaliyet alanlarımızı kısaca;
*Anahtar teslim laboratuvar tasarımı ve kurulumu
*Laboratuvar ekipmanları, sarflar ve kitler
*Proses kontrol ve hat tipi analiz çözümleri
*Pilot tipi üretim ve proses simülasyon sistemleri
*Kalibrasyon, servis ve bakım hizmetleri
şeklinde sıralayabiliriz.
-Faaliyetleriniz sadece Türkiye ile mi sınırlı?
36 yıla varan sektör deneyimi, her biri alanında deneyimli teknik kadrosu ile firmamız özelde ülkemizde tüm bu alanlarda yapılan çalışmalara katkı sağladığı gibi dünya çapında üstlendiği büyük projelerde de tüm dünya halkalarına bu konularda teknik destek ve servis hizmeti sağlıyor.
Uzun yıllara yayılan deneyimimiz ile ülkemizde ve dünyanın 60’tan fazla ülkesinde “tarladan çatal”a kadar güvenli ve sürdürülebilir gıda üretimi ve izlenebilir gıda güvenliği konusunda faaliyetlerimiz devam ediyor.
Uzmanı olduğumuz ISO 17025 Laboratuvar akreditasyon standardı, IS22000, HACCP, GLP ve cGMP standartlarını dikkate alarak müşterilerimizin ihtiyacı olan altyapı ve üstyapıyı da içeren tüm gerekli ekipman desteği, kurulum, eğitim ve servis hizmetlerini sağlıyoruz.
Ülkemizin ve dünyanın en büyük ihtiyaçlarından biri olan, bulunduğu pozisyon ve faaliyet alanı ne olursa olsun, uluslararası kalite kriterlerini bilen, kendisini sürekli geliştiren, vizyon sahibi uzman nitelikli insan yetiştirme konusunda üzerimize düşen her şeyi yapmaya çalışıyoruz.
-Hizmet verdiğiniz gıda ve tarım sektörü ile ilgili bir değerlendirme yapabilir misiniz?
Dünyada her geçen gün artan nüfusla birlikte yaşanan iklim değişikliği, kullanılabilir tarım arazilerindeki hızlı daralma, ulaşılabilen kaliteli içilebilir ve kullanılabilir su kaynağı rezervlerinin azalması, her geçen gün dünyanın ihtiyaç duyduğu nitelikli gıda üretimini zora sokmaktadır.
Bu konuda ülkemizde ve dünyada gözle görülebilir iyileştirmeler ve gerekli koruma ve destek yatırımları yapılmaya çalışılsa da bütün bu çabalar talebi karşılamaya yeterli olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz,
Yapılan Ar-Ge çalışmaları ve birim üretimden maksimum fayda sağlayan fonksiyonel gıda ürünleri ile artan talebe maksimum ürün arzı çalışmaları ülkemizde de yapılan yatırımlarla artırılmaktadır.
Bu alanda henüz toplumun bilmediği ve her geçen gün market raflarında görerek, tadını lezzetini tecrübe ederek, günlük yemek alışkanlıklarına dahil ettiği birçok üst düzey teknoloji kullanılarak dahil edilen gıdalar günlük yaşantımıza katılmaktadır.
-Henüz toplumun büyük çoğunluğunun bilmediği ve kısa zaman öncesine kadar hayatımızda olmayan bu yeni tekniklerden söz eder misiniz?
Yakın bir zamana kadar çok bilinmeyen ve tanınmayan yeni gıda üretim proseslerinin başında; freeze dry, liyofilizasyon teknolojisi, spray dry, fluid bed dry ve süper kritik ekstraksiyon teknikleri geliyor.
Daha önce hayatımızda olmayan yeni tarımsal üretim teknikleri de şöyle:
*Plant-based protein (Bitkisel kaynaklı protein kaynakları),
*Aquaponics (Entegre tarımsal uygulamalar),
*Aquaculture algae products (Deniz ve su kaynaklarının endemik bitkileri ve bazı yosun türleri ile gıda üretimi),
*Vertical farming (Topraksız dikey bahçeler oluşturulup yapılan tarımsal üretimler )
-Bu teknolojiler ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Bu teknolojilerin her birisi ile doğada kaynaklarının azaldığı ya da tek tek tedarik edip üretemeyeceğimiz birçok ürün; besin değeri yüksek, daha fonksiyonel gıdalara dönüştürülüyor. Vücudumuzun ihtiyacı olan her şeyi içerecek şekilde formüle edilerek üretilmeye çalışılıyor.
Raf ömrü problemini ortadan kaldırarak, soğuk zincir ihtiyacını da gidererek dünyanın her yerinde çok kolay ulaşılır, herkesin satın alabileceği ürünlerle ilgili çalışmaların her geçen gün hız kazanarak devam ettiğini görüyoruz.
Dünyanın gittiği trendi ve geleceğin dünyasının nasıl olacağı ile ilgili öngörü sahibi olan üreticileri ve yatırımcıları önümüzdeki günlerde daha çok duyacağız. Bu alanlarda pozisyon alan, cesaret gösterip yatırım yapan kişi ve kuruluşları daha çok göreceğiz.
-Son olarak ne eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda, dünyada sürekli değişen pazar koşulları ve pazar dinamiklerine en uygun ve en son teknolojileri takip ederek kısa zamanda iş ortaklarına ulaştırıyoruz.
Değişen koşullara uyumlu esnek çözümler üreten kadromuz ve müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak eğitim ve altyapısı ile her zaman bir adım önde olmanın gerekliliği ve sorumluluğu ile hareket ediyoruz.
Gerek Türkiye’nin farklı bölgelerinde istihdam ettiğimiz deneyimli kadromuz, gerekse bölge ülkelerinde açtığımız ofis ve iş partnerleri ile çözüm odaklı faaliyetlerimizi geliştirerek sürdüreceğiz.
Her geçen gün büyüyen portföyü, her biri alanında uzmanlaşmış, dünyaca tanınan iş ortakları ve insan kaynakları ile ülkemizin ve insanlığın ortak geleceğine katkı sunmaya devam etmektedir ve edecektir.