Haribo; enerjisi yüksek ekip ruhunu organizasyonel süreçlerine dahil ettiği güçlü kurum kültürüyle fark yaratıyor. İşe alım ve çalışan bağlılığı süreçlerinde pandemi ile değişen koşullara hızla uyum sağlayan firma, büyüme stratejisi doğrultusunda insan kaynaklarına yaptığı yatırımı artırırken, tüm çalışanlarına fırsat eşitliği sunma prensibiyle çalışmalarını sürdürüyor.
Dünyanın en büyük şekerleme üreticilerinden biri olan Haribo, en büyük 3’üncü Haribo tesisi olan İstanbul Hadımköy’deki fabrikasında 510 çalışanıyla faaliyetlerine devam ediyor. Türkiye organizasyonunda; satış ve pazarlama, tedarik zinciri ve finans olmak üzere 3 genel müdürlük bulunuyor. Bu organizasyon altında görev yapan tüm çalışanlarına, Haribo’nun enerjik ruhunu hissedebilecekleri bir çalışma ortamı sunan marka, insana verdiği değeri kurum kültürünün merkezine alıyor.
Artan pazar payı ve gelişen yapısıyla birlikte Haribo Türkiye olarak, insan kaynaklarına yaptıkları yatırımı artıracaklarını belirten Haribo Türkiye İnsan Kaynakları Grup Müdürü Murat Erkek, “Büyüme stratejimiz doğrultusunda organizasyonumuza yeni departmanlar eklemeyi ve yeni işe alımlar yapmayı hızlandırdık.
Hem yeni mezun hem de deneyimli çalışanların kadrolarımızda yer alması için İnsan Kaynakları departmanı olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ek olarak kadın çalışanlarımızın kariyer yolculuklarına destek olmak için de önemli adımlar atıyoruz” açıklamasında bulundu.
“Çalışan motivasyonu önemsiyoruz”
Haribo’nun kurum kültürünün merkezinde öncelikle insana değer olduğunun altını çizen Erkek, “Çalışanlarımızın Haribo ruhu ile uyumlu, enerjik ve mutlu bir çalışma ortamında görevlerini yapabilmeleri, kendilerini değerli hissetmeleri bizim için çok önemli. Motivasyonumuzun kaynağını, asla taviz vermediğimiz bu ruhtan alıyoruz. Bu doğrultuda, Haribo olarak uzun vadeli çalışan ilişkilerine, iş yaşam dengesine ve performans yönetimine önem veriyoruz.
Kurum kültürümüzün temelini oluşturan ve yolumuzu aydınlatan 6 değerimiz var, bunlar; çocuksu mutluluk, kalite önceliği, güven, pragmatizm, odaklanma ve bağımsızlık olarak ifade edilebilir. İşe alımlarda adaylarımızın bu değerlerle örtüşüp örtüşmediğini değerlendiriyor ve buna göre ekiplerimize dahil ediyoruz. Kurum kültürümüzde iş birliği ve paylaşım ön planda. Bu ortamın çalışanlarımızın motivasyonuna olumlu yansıdığı rahatlıkla gözlemleyebiliyoruz. Başarıların takdir edildiği, olumlu görüşlerin paylaşabildiği, çalışanların sosyalleşebildiği bir kültür ortaya çıkarmaya çalışıyoruz” dedi.
“İnsan Kaynakları departmanı olarak fikir ve önerilere her zaman açığız”
Kurum içindeki “Öneri Kutuları” sayesinde çalışanlara fikirlerini aktarma ve katma değer sağlama imkanı da sunduklarını belirten Erkek, “İnsan Kaynakları departmanı olarak fikir ve önerilere her zaman açığız. Bu kutular aracılığıyla çalışanlarımızın iş süreçleriyle ilgili değerlendirmelerini öğrenip gerekli aksiyonları alabiliyoruz” açıklamasında bulundu.
Erkek, tüm çalışanlarına fırsat eşitliği sunma prensibiyle hareket ettiklerinin altını çizerek, “Çalışanlarımızın kariyer yolculuklarında onlara destek olmak bizim için çok önemli. Liderlerimizi kendi ekip arkadaşlarımız arasından seçmek, global rollere atamalar gerçekleştirmek ve uzun dönem staj sonrası genç arkadaşlarımıza kariyer fırsatı sunmak için onları dinliyor, yeteneklerini sürekli analiz ediyoruz. Özellikle genç kuşağın uluslararası çalışma fırsatlarıyla ilgili beklentilerine cevap verebildiğimiz için çok mutluyuz” diye konuştu.
“Kadınların iş hayatında etkin rol almalarını destekliyoruz”
Kadın istihdamını desteklemek için de önemli çalışmalara imza attıklarını belirten Erkek, “Mavi yakalı çalışan oranının yüksek olduğu bir kurum olarak, kadınların çalışma hayatının içinde daha fazla rol almasının öneminin farkındayız. Bu doğrultuda 2021 yılında kadın çalışan oranımızı yüzde 21’e yükselttik. Bununla birlikte kariyer yolculuklarında onları desteklemek için de önemli adımlar atıyoruz. Kurumsal üyesi olduğumuz bir topluluk olan ‘Sales Network’ ile özellikle satış alanında kadınların kariyer adımlarını güçlendirecek faaliyetlerde bulunuyoruz. Ayrıca mentorluk odaklı staj programları gibi projelerimizi de hayata geçirmeye başladık” dedi.
Pandemiyle birlikte adaylarda aranan özellikler değişti
Pandemi dönemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erkek, Haribo Türkiye olarak bu döneme hızlı bir şekilde adapte olduklarını, değişen çalışma koşullarında önceliklerinin de değiştiğini ve bu zorlu süreçte çalışan sağlığını odaklarına alarak ilerlediklerini ifade etti. Pandemi döneminin beraberinde getirdiği değişikliklerin işe alım süreçlerinde de etkili olduğunu ve adaylarda aranan özelliklere yenilerin eklendiğini belirten Erkek; “Dijital dünyaya yatkınlık, kendi kendine öğrenebilme kabiliyeti, esneklik, hızlı aksiyon alabilme ve değişen koşullara uyum gösterebilme özellikleri pandemi ile önem kazanan yetenekler arasında yer alıyor. Bu süreçte bu gereklilikleri karşılayabilen adaylar bir sıfır öne geçti” diye konuştu.
“Hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda hızla büyümeye devam ediyoruz”
Haribo işe alım süreçleri hakkında bilgi veren Erkek; “İşe alım aşamasında adaylarımızın istek, hedef ve değer setlerini dikkate alıyor, ‘yetenek kazanımı’ bakış açısıyla yaklaşıyoruz. Doğru işe alım süreci doğru yeteneğe ulaşmayı, doğru yetenek de kurum olarak başarılı olmayı sağlar. Bu bakış açısıyla Haribo olarak hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda hızla büyümeye devam ediyoruz. Yakaladığımız başarı, sıkı sıkıya bağlı olduğumuz Haribo ailesi olarak takım ruhumuza da dayanıyor.
Başarıya giden yolda da ekip arkadaşlarımızın yetenekleri ve tutkuları en güçlü etkenler arasında yer alıyor. Tüm ekip arkadaşlarımızın bunu hissetmesi bizim için çok önemli. Hep birlikte uzun vadeli hedeflerimize ulaşmamızı sağlayacak organizasyon yapımızı sürekli geliştirmeye önem veriyoruz” açıklamasında bulundu.