Haribo Şekerleme Pazarlama Müdürü Nil Kamacıoğlu, geleneksel ve ulusal kanallarda ürün çeşitliliğinin artırılması ve etkin teşhirlerin sağlanması konusunda, tüketici iletişimi çalışmalarına kesintisiz devam ettiklerini söylüyor.
– Sayın Kamacıoğlu, Haribo’yu ve faaliyet alanını okuyucularımıza tanıtır mısınız?
Haribo, kurucusu Hans Riegel tarafından 1922’de Almanya’nın Bonn şehrinde temelleri atılan ve günümüzde 10 ülkede 15 üretim tesisinde 6 bin çalışanı ile üretim yapan dünyanın en büyük 7. atıştırmalık ürün firmasıdır.
Haribo, 2001 yılında 10 yıl boyunca ithal ürünler ile bulunduğu Türkiye’de Pamir Gıda’nın % 100’ünü satın alarak üretim yapmaya başlamış olup, günümüzde yumuşak şeker konusunda uzman 150’si beyaz yaka, 160’ı ise mavi yaka olmak üzere toplamda 310 kişi çalışanı ile 750’nin üzerinde ürün üretirken, üretiminin yaklaşık % 90’ını ihraç etmektedir. Haribo, atıştırmalık ürün kategorisinde, yumuşak şeker alanında faaliyet göstermektedir. Haribo kategorinin mucidi olup, dünyada pazar lideri konumundadır.
Haribo, faaliyet gösterdiği ülkelerde yaptığı pazarlama yatırımları ile yüksek marka bilinirliğe sahip olup; ürettiği yüksek kalitedeki yenilikçi ürünlerini, hedef kitlesi olan çocuklar, gençler ve yetişkinlerin beğenisine sunmaktadır.
– Firmanızdaki yeniliklerden, yeni ürün ve Ar-Ge çalışmalarınızdan söz eder misiniz?
Haribo, kategori lideri olarak tüm dünyada ve Türkiye’de sürekli olarak Ar-Ge faaliyetlerini sürdürmektedir. 2012 yılı sonunda geliştirdiğimiz ve lanse ettiğimiz Haribo Şirinler ürünü, 7’den 70’e herkesin beğenisini kazanarak 2013’te Altın Ayıcık’tan sonra Haribo’nun en çok satan ürünü olmuştur. 2014 yılında da Haribo, tüketicilerinin beğenisine yeni ürünler sunmaya devam edecektir.
2013 yılında Haribo Türkiye için yeniden yapılanma yılı oldu. Kendi bünyesinde satış teşkilatını kurarak Türkiye’de yaygın ve etkin dağıtımı hedeflemektedir. 2013 yılı değişikliklerin yılı olmasına rağmen faaliyet gösterilen kanallarda, pazarlama desteği ile birlikte pazar payını artırmıştır.
2014 yılında da Haribo olarak kendi bünyesindeki satış organizasyonun gücü, yeni ürünleri ve pazarlama yatırımı ile müşterilerine verdiği hizmet kalitesini daha da artıracaktır.
– Hedef kitlesinin özellikle “çocuklar” olduğu bir sektörde faaliyet göstermek, gıda güvenliğini daha da ön plana çıkarıyor. Bu konudaki görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?
Haribo ürünlerinin lezzetini, kalitesini ve gıda güvenliğini en üst seviyede tutmaktadır. Haribo Türkiye olarak, British Retail Consortium ve International Food Standards’dan alınan üstün kalite belgeleri ile üretim yapılmaktadır. Ayrıca ürünler, satışı yapıldığı ülkelerin yasal mevzuatları çerçevesinde üretilmektedir. Bu sebeplerden dolayı hedef kitlelerimizden biri olan çocukların güvenle tüketeceği ürünleri pazara sunmaktayız.
– İhracatınızı yükseltmek için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Hedef pazarlarınız nerelerdir?
Haribo Türkiye, coğrafi konumu ve dünyadaki Haribo tesisleri arasındaki tek helal üretim tesisine sahip olması sebebi ile stratejik bir önem taşımaktadır. Üretimin yaklaşık % 90’ı ihraç edilmektedir. İhracat kapsamında Amerika, Ortadoğu-Kuzey Afrika, Türkî Cumhuriyetler, Avrupa Birliği ülkeleri ve Asya Pasifik bölgesi, Haribo Türkiye’nin faaliyet alanına dâhil olmaktadır. Toplamda 55 ülkeye sevkiyat gerçekleştirmektedir. Bu sebeple büyük bir ihracat firması haline gelen Türkiye Haribo, istihdam da sağlamaktadır.
Haribo, ihracat yaptığı ülkelerin yerel damak tadını ve piyasa yapısına göre pazarın beklentilerini en iyi şekilde karşılayacak ürün portföyü sunmaktadır. Ayrıca Haribo Türkiye, ihraç edilen ülkelerde kesintisiz çizgi altı ve çizgi üstü pazarlama desteği vermektedir.
– Sektörünüzün Türkiye’deki mevcut durumunu değerlendirebilir misiniz?
2012 yılı sonunda, Türkiye atıştırmalık ürün pazarı, yerli ve yabancı oyuncularıyla yaklaşık 8 milyar TL’lik hacme sahip oldu. Birçok farklı segmenti barındıran atıştırmalık ürün kategorisinde şekerleme ürünleri sektörde % 4’lük paya sahiptir. Haribo’nun faaliyet alanı olan ve yerli-yabancı firmaları barındıran yumuşak şeker, şekerleme segmentinin en büyük ürün grubu olup segmentin % 34’ünü oluşturmaktadır.
-Sektörde yaşadığınız sorunlar ve çözüm önerileriniz nelerdir?
Yumuşak şeker, anında satın alıma karar verilen ürünler olması sebebiyle noktalara yaygın dağıtımı ve noktalardaki etkin teşhir önem taşımaktadır. 2014 yılında, Haribo yeni satış teşkilatıyla birlikte, dağıtım seviyesini ve noktalardaki etkin teşhirlerini artırmayı hedeflemektedir.
-Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Haribo Türkiye, 8 yıldır marka yatırımına ve ürün geliştirmesine kesintisiz destek vermektedir. 2013 yılında da yumuşak şekere iletişim desteği veren tek marka olmuştur. Bu yatırımın sonucu olarak Haribo, Türkiye’de en çok sevilen ve en yüksek marka seviyesine sahip olan markalardan biridir.