Yonca Hayvancılık kurucusu Dursun Akdağ, hayata geçirdiği Tarımsal Kümelenme Modeli ile tarım ve hayvancılığı entegre ederek tüm ihtisas alanlarını tek çatı altında topluyor ve geniş bir ekonomik ölçek yaratıyor.
Türkiye’de yaygın bir model olması gereken modern bir hayvancılık sistemini hayata geçiren Yonca Hayvancılık kurucusu Dursun Akdağ, hayvancılığın bilimsel metotlarla geliştirilmesi ve tarımla entegrasyonu sağlayarak ürünlerden katma değeri yüksek maksimum verim elde edilmesi için Trakya Lüleburgaz’da Tarımsal Hayvancılık Modeli’ni hayata geçirdi.
Dursun Akdağ’ın dünyanın önde gelen uzmanları ve 150 milyon dolarlık dev bir yatırımla kurduğu Tarımsal Kümelenme Modeli, Türkiye ve Avrupa’da ilk kez uygulanan bir sistem olarak öne çıkıyor. Türkiye’de yaygın olarak uygulanan küçük ölçekli hayvancılık modeline yüksek verimli bir alternatif sunan Tarımsal Kümelenme Modeli ile kalite standartları ve ekonomik ölçek bakımından yüksek verimli hayvancılık modeli gerçek oluyor.
Başarılarını hayvancılık sektörüne de taşıdı
Uzun yıllardan bu yana Türkiye’de hayvancılık verimini artırmak için bilim adamları ve uzmanların önerdiği üretim modellerinin hayata geçmiş ilk örneği olan Tarımsal Kümelenme Modeli; otomotiv, tekstil, inşaat sektörleri ve AVM yönetiminde ilkleri gerçekleştirerek uzun yıllardan bu yana sahip olduğu tecrübeyi hayvancılık sektörüne de taşıyan iş dünyasının tecrübeli isimlerinden Dursun Akdağ’ın öncülüğü ve genel koordinatörlüğünde kuruldu.
Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir firmada Kurucu Üyelik ve Genel Müdürlük, Akdağlar Tekstil Ltd. Şti. kuruculuğu, inşaat sektöründe faaliyet gösteren bir firmada Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın ardından 2000’li yıllardan itibaren hayvancılık sektörüyle ilgilenen ve dünyada yaşanan sektörel ve teknolojik gelişmeleri yerinde inceleyen başarılı iş adamı, Tarımsal Kümelenme Modeli’ne öncülük eden Yonca Hayvancılık’ın temellerini 2007 yılında attı ve kısa bir zaman diliminde hayvancılık sektöründe örnek bir modeli hayata geçirmeyi başardı.
Türkiye’ye modern, katma değeri ve kalite standartları yüksek bir hayvancılık modelini kazandırmak için uzun yıllar boyunca yoğun çaba ve emek harcadıklarını belirten Yonca Hayvancılık Yönetim Kurulu BaşkanıDursunAkdağ, 150 milyon dolarlık dev bir proje olan Tarımsal Kümelenme Modeli’nin Türkiye’ye örnek olacak olumlu bir model olacağına yürekten inandığını kaydediyor. Büyük bir ekonomik ölçek yarattıklarını ifade eden Akdağ, üretim ve know-how düzeyinde ulusal pazarın yanı sıra ihracatı da hedeflediklerinin altını çiziyor.
Hedef modeli Türkiye genelinde yaygınlaştırmak
Yonca Hayvancılık’ın öncülük ettiği Tarımsal Kümelenme Modeli’nde tarım ve hayvancılık alanında yapılan tüm üretimler ihtisas alanlarına ayrıldığını ve kayda değer bir ekonomik büyüklük oluşturulduğunu belirten Akdağ, 10 büyük tarım ve hayvancılık çiftliği, 10 çiftlikten gelen düveleri yetiştiren Düve Yetiştirme Merkezi, 10 çiftliğin yem ihtiyacını karşılayan Yem Hazırlama Merkezi, et üretimi gerçekleştiren Besi Merkezi, çiftliklerin tüm enerji ve gübre ihtiyacını karşılamak üzere kurulan Biogaz Tesisi, tarım işletmesi Selva Tarım ve seradan oluşan Yonca Hayvancılık’ın 2018 yılı itibarıyla 20 bin dekar alanda tarımsal üretim ve 20 bin büyükbaş hayvanla dev bir üretime doğru ilerlediğine vurgu yapıyor.