Yaklaşık 11 milyon hanenin hazır çorba tükettiği Türkiye’de pazar 2015 yılında yüzde 17 büyüyerek, 220 milyon liraya ulaştı. Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Başkanı Metin Yurdagül, “Geleneksel çorbalara erişimi de mümkün kılan hazır çorbalar günümüzde çalışan insanların hızlı, ekonomik ve hijyenik bir şekilde çorbaya ulaşmasını sağlıyor” dedi.
Dünyanın en çok çorba tüketen ülkeleri arasında yer alan Türkiye’de hazır çorba pazarı her geçen yıl büyümeye devam ediyor. Hazır çorba sektörünün önde gelen üreticileri Unilever, Ülker ve Nestle’nin üyesi olduğu Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) verilerine göre, Türkiye’de hazır çorba pazarı 2015 yılında yüzde 17 büyüyerek, 220 milyon liraya tırmandı.
2014 yılında indirim marketleri dışındaki pazar büyüklüğü 155 milyon lira olurken, indirim marketleriyle birlikte söz konusu rakam 190 milyon lira olarak gerçekleşmişti. Aralık ayları itibarıyla 2015 yılında ise indirim marketleri dışındaki hazır çorba pazarı 150 milyon lira olurken, indirim marketleri dahil pazarın büyüklüğü 220 milyon liraya yükseldi. Çalışan nüfusun hızla arttığı günümüzde hazır çorba pazarında yaşanan bu hızlı büyümede Türkiye genelinde giderek yaygınlaşan indirim marketlerindeki satışlardaki artış önemli rol oynadı. İndirim marketlerinde hazır çorba talebinin artması, sektörün büyüme rakamlarına olumlu yansıdı.
1.9 milyon kase hazır çorba tüketildi
Geçen yıl Türkiye genelinde tüketilen çorbaların yüzde 16’sını hazır çorbalar oluşturdu. 2015 yılında günde ortalama 1.9 milyon kase hazır çorba tüketildi. Geçen yıl 13 bin 500 ton hazır çorbanın tüketildiği Türkiye’de yaklaşık 11 milyon hane sofrasında hazır çorbaya yer verdi. Hazır çorbalar en çok Marmara Bölgesi’nde tüketilirken, bu bölgeyi İç Anadolu Bölgesi ve Ege Bölgesi izledi.
Tüketilen hazır çorbaların ise yüzde 87’sini klasik çorbalar oluştururken, en çok tercih edilen diğer çorbalar ise ezogelin, domates, kremalı tavuk, yayla ve mercimek olarak sıralandı. Hazır çorba pazarının yüzde 9’unu ise yöresel çorbalar oluşturdu.
“Hazır çorbalar tarhanadan farklı değil”
MÜMSAD Başkanı Metin Yurdagül, “Geleneksel çorbalara erişimi de mümkün kılan hazır çorbalar günümüzde özellikle çalışan insanların hızlı, ekonomik ve hijyenik bir şekilde çorbaya ulaşmasını sağlıyor” dedi. Yurdagül, gerek besleyiciliği, gerek hazmı kolaylaştırarak mideyi yemeye hazırlaması sebebiyle sofraların vazgeçilmezi olan çorbanın, Türk mutfağında çok önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatarak, hazır çorba üretim sürecini şöyle anlattı:
“Hazır çorbanın üretim mantığı ev yapımı tarhanadan farklı değildir. Ancak yüksek hijyen koşullarında üretilmesi nedeniyle çok daha güvenilir bir üründür. Mevsiminde toplanan ve özenle seçilen sebzeler yıkandıktan sonra, ısı yardımıyla suyu alınarak, kurutulur. Sonrasında malzemeler küçük parçalar halinde doğranır, öğütülerek toz haline getirilir. Farklı tariflere uygun olarak karıştırılan çorbalar el değmeden paketlenir. Bildiğiniz gibi yüzyıllardan beri kurutma işlemi gıdaların uzun süre saklanabilmesi için uygulanagelmiştir. Hazır çorbalar, içerdiği doğal besinler kurutulduğu için koruyucu madde kullanılmasına ihtiyaç olmadan, hava nem ve ışığa karşı koruyan üç katlı paketlerde uzun süre dayanıklılığını sürdürür.”