Bebeklerin sağlıklı gelişimi için mamalarında doğal ve kontrollü tarımla yetiştirilmiş meyve ve sebzeler kullanan HeroBaby, “Bu bahçede arı var” projesiyle arı popülasyonunu artırmayı ve arıların meyve verimi ve kalitesi üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmayı hedefliyor.
Proje kapsamında HeroBaby’nin Niğde, Mersin ve Tokat’taki meyve çiftliklerinde yaptığı pilot çalışma sonucunda, elma ve şeftalilerde ağaçların meyve tutumunun yüzde 89’lara, toplam veriminin ise % 50’lere varan oranlarda arttığı tespit edildi.
HeroBaby’nin 2015 yılında başlattığı Bee Careful projesinin Türkiye ayağı olan “Bu Bahçede Arı Var!”, arı popülasyonunu artırmayı, arıların meyve verimi ve kalitesi üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmayı ve ülkemizde sürdürülebilir ve yüksek kalitede meyve yetiştiriciliği için arıcılarla meyve üreticilerinin ortak bir platformda çalışmalarını hedefliyor. Çünkü arıların polinasyonda görev yapmaları, hem bitki popülasyonlarının devamlılığını sağlıyor, hem de meyvelerin verimliliğini arttırıyor.
Niğde, Mersin ve Tokat pilot iller
Türkiye’nin elma üretiminde dünyada 4. sırada yer alması ve elmanın bebek mamalarında en fazla kullanılan meyve olması nedeniyle projeye ilk olarak elmayla başlayan HeroBaby, 2015 yılında Niğde’de elma, 2016’da ise Mersin ve Tokat’ta şeftali bahçelerinde uygulamayı hayata geçirdi. Araştırma sürecinde, bahçelere arı kovanları yerleştirildi. Bahçenin bir kısmındaki ağaçlar tüllerle kaplanarak arı ile tozlaşması önlenirken, diğer ağaçlar arı ile tozlaştı. Daha sonra arı ile tozlaşan meyvelerin, arı ile tozlaşmayanlarla karşılaştırmaları yapıldı. Araştırmada verim, meyve iriliği, meyve tutumu, meyve ve et rengi, toplam suda çözünebilir kuru madde miktarı, antioksidan kapasitesi ve toplam fenolik miktarı ölçüldü.
Analizler sonucunda elma ve şeftalide hem verim hem de kalite arttı
Elma ile yapılan çalışmalar ve sonrasında yapılan bilimsel analizler sonucunda, meyve verimi ve kalitesindeki artışın yüzde 11,2 oranında olduğu tespit edildi. Meyveler irileşti, şekilleri simetrik ve düzgün görünümlü bir hale geldi. Kabukları ve rengi daha parlak oldu. Bunun yanı sıra elmaların besin değerlerinde de yükselme tespit edildi. Meyveye kırmızı rengini veren antioksidan maddesinin daha fazla sentezlendiği gözlemlendi. Ayrıca aynı bölgede yaşayan arıların sayısında da artış oldu.
Şeftali bahçelerinde yapılan çalışmanın sonucunda ise; iri bir şeftali cinsi olan ‘J.H. Hale’ çeşidi ile yapılan analizlerde toplam verim yüzde 49,7 oranında artarken, orta boy bir şeftali türü olan “DixiRed”de ise verim yüzde 22,9’a varan oranda arttı. Şeftalilerin antioksidan kapasitesi ve meyve cilt renginde de iyileşme görüldü.