İTÜ’nün inovatif ve ticari faaliyete dönüştürülebilir fikirlerin gelişimine olanak tanıyan kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek’in girişimcilerinden biri olan Elif Güngör, yumurta kabuklarından doğal anti bakteriyel üretti. Çalışmalarına 2011 senesinde başlayan Güngör, ürettiği formülle Türkiye’de gıda koruyucuları sektöründeki ilk yerli oyuncu olmaya hazırlanıyor.
İTÜ ARI Teknokent’in girişimcilerin yetişmesine ön ayak olduğu İTÜ Çekirdek projesinin 2014 yılı final yarışması “Big Bang”de derece alan Elif Güngör, ayrıca TÜBİTAK’ın teknoloji alanındaki KOBİ’leri desteklediği Eureka Projesi’ne seçilen 14 girişimciden de biri. Bu süreçle birlikte ulusal ve uluslararası yatırımcılarla buluştuğunu belirten Güngör, projesi ve hedefleri hakkında şu değerlendirmelerde bulunuyor:“ Türkiye gıda kimyasallarında dışa bağımlı. Bu konuda 11 milyon dolarlık ithalatımız var. Ayrıca ithal edilen bu ürünlerin tamamı insan sağlığını tehdit etki eden zararlı kimyasallara sahip. Örneğin bu ürünler, Selçuk Üniversitesi’nin son yıllarda yaptığı bir araştırmaya göre genlerde mutasyona neden olarak kansere yol açıyor ayrıca hiper aktiviteyi tetikliyor, bulantı, kusma ve ishale neden oluyor.”
Yumurta kabuklarından dezenfektan üretme projesine, Japonya’da kullanılan ve istiridyeden yapılan antibakteriyel maddeden aldığı ilhamla başladığını belirten Güngör, “Ancak ürettiğim formül, Japonlar’ın kullandığına göre çok daha az ağır metal içeriyor. Türkiye’de ve dünyada ilk olma özelliği taşıyan bu ürün tamamen doğal ve hiçbir yan etkisi yok. Sadece koruma özelliği var. İçine katıldığı ürünü 2 yıl koruyabiliyor. Süt ürünleri, salça, reçel grubu, şekerleme grubu, unlu mamuller, et ürünleri, bulyon gibi ürünlerde kullanılabilir. Ayrıca bu kimyasal formül dünyaca tanınan Jeefa, EFSA, CODEX Alimentarius ve FDA onaylı” diye konuştu.
Ürettiği kimyasal formül ile Türkiye’de antibakteriyel ürün pazarındaki tek Türk oyuncu olacak Güngör, formülü için Avrupa ve Amerika’daki kuruluşlara kapsamlı patent başvurusunun yanı sıra helal belgesi de talep ediyor. Güngör belgeyi aldığı takdirde bu buluşu, Türkiye’nin ve dünyanın “ilk helal ve doğal” gıda koruyucusu unvanını da kazanmış olacak.